Мащабен проект обновява улици и създава нови атракции в стария град на Созопол

Детски атракцион в парка "Света Марина" и обновяване на стария град на Созопол предвижда проект, който бе представен на местните жители. Целта му е той да се благоустрои и да се добавят  интересни  елементи в обекти, познати на туристите .

С европейски средства и заем ще бъде реализиран  „Съвременен разказ на отминали времена в античния град Аполония, основа за развитие на иновативна туристическа индустрия в югоизточен планов регион“. Над един милион и половина може да бъде теглен от Общината при изключително изгодни  условия.85 % а от общата сума ще дойдат от Оперативна програма „Региони в растеж“. Това е изключителен успех, заявиха представители на фирмата, проектираща дейностите. От години не е благоустрояван обликът на града, каза Анастас Кънев. Няколко обекта ще бъдат реновирани. Читалището ще претърпи ремонт отвън, ще се създаде и школа за млади археолози.

Ще бъдат обновени улиците, обясни още Кънев.

Идеята е те да бъдат ремонтирани, да бъде прокарана тръбно-канална мрежа,дали за интернет, дали за нещо друго.Подмяна на настилки ще има, на градско обзавеждане, на местата за сметосъбиране. Има предложения за по -гладки участъци, където да може да се мине с бебешка количка, хора с увреждания да се разкарват.

Амфитеатър ще стане също привлекателно място, ще има възможност да се организира лятно кино:

Ще подменим седалките, да бъде пространство не само за събития, но и за отдих. Не мисля, че е удачно да се покрива.Под сградата има съкровища, това се знае само от хората в Созопол, но не и от туристите.

Площад "Хан Крум" ще предложи нови възможности пред търговците, ще бъдат преобразени сергиите, при желание на местните жители те могат да бъдат премахнати напълно, подчерта Кънев.

Особено атрактивна ще бъде алеята на Южната крепостна стена. Там ще има елементи от стъкло,интериорни решения, които могат да се променят.Кеят там  може да се опокова и да събира туристи от цял свят.Ще има ремонтни дейности и атракции и на нос Скамни. 

Проектът може да бъде разгледан от жителите на Созопол и да се правят предложения.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ
ВИЖТЕ ОЩЕ

С новите електробуси ще се намали чакането по спирките в Бургас

Новите електробуси ще сгъстят графика на движение и общественият транспорт ще е на по-къси интервали. Това коментира пред БНР-Бургас кметът Димитър Николов. Те ще са в три размера, поясни той: „От най-големите, среден клас и най-късите – за малките, труднодостъпни улички в Бургас и особено – в „Меден рудник“. Ще създадат допълнително..

публикувано на 07.12.19 в 17:24

Жабов: Повишението на данъците ще е минимално, не са вдигани от години

Повишението на данъците, което предлагаме е минимално и е съобразено с възможностите на нашите съграждани. Това каза за БНР-Бургас кметът на Средец Иван Жабов. Предлага се и увеличение на такса „битови отпадъци“, заради почти двойното завишение, което общината ще трябва да плаща като отчисления за депониране. За всички населени места..

публикувано на 07.12.19 в 12:33

Димитър Николов: Вдига се данъкът само за най-замърсяващите коли

Вдигаме данъка само върху автомобилите, които най-много замърсяват въздуха. Това посочи пред БНР-Бургас , относно предложението на администрацията,  кметът Димитър Николов. Не завишаваме налозите , които засягат всички граждани: „Единствено тези, които са на силно замърсяващи стари автомобили без катализатори, които, изследванията..

публикувано на 07.12.19 в 10:21

Днес ще вали на места, на други места - няма да вали

По Черноморието днес облачността ще е променлива, често значителна и след обяд на отделни места ще превали слаб дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югозапад, информират от НИМХ.  Максималните температури ще са между 8 градуса за Бургас, 11 - за Ахтопол, 8 - Малко Търново,  7 за Ямбол, 6 - за Сливен, 5 - Елхово и Болярово.  Температура на морската..

публикувано на 07.12.19 в 09:56

"Ден до пладне" - на 7 декември

През тази седмица научихме, че пилешко месо със салмонела заляло страната. Сто или стотици тонове, числата малко се разминаха. Според НПО, за това се знаело още през март. ЕК ни била информирала доста пъти. Ама ние не знаем, защото месото било за преработка. И като се преработело – нямало опасност, твърдят от агенцията, която трябва да..

публикувано на 07.12.19 в 08:46

Бургазлии в акция да помогнат на възрастни хора в Странджа

Бургазлии провеждат инициатива за събиране на хранителни продукти, които ще бъдат дарени на възрастни самотни хора в Странджа. Днес и утре те се събират в пункт до пл. "Кирил и Методий". Предвижда се да бъдат направени подаръчни пакети и доброволци да посетят нуждаещите се, за да ги зарадват не само с храни, но и с внимание за Коледа,..

публикувано на 07.12.19 в 08:25

Авария в цех за производства на биогаз в Симеоново

Авария е възникнала в следобедните часов в цех за производство на биогаз в ямболското село Симеоново. Трима работници са леко пострадали, откарани са за преглед в областната болница. Инцидентът е станал около 15,30 в цех за събиране и обработка на животинска тор за производство на метан. Имало е слаба експлозия, единият от..

публикувано на 06.12.19 в 17:57