Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Предлагат вдигане на такса "смет" в Приморско

Такса „битови отпадъци“ в Приморско да се повиши, предлага кметът на общината Димитър Германов. Причината е увеличението на отчисленията, които плаща администрацията за тон депониран боклук, за следващата година те скачат почти двойно – от 57 лв/тон на 95 лв.

Приходите в момента, които общината получава от такса „битови отпадъци“, са по-малко от разходите, които се правят по това перо. Увеличават се и парите по дейност „Чистота“, расте и минималната заплата. Това са част от мотивите за увеличение на таксата, посочва Германов.

За градовете Приморско и Китен, завишението ще е от 1.2 ‰ върху данъчната оценка на имота, на 1.6 ‰. От 4 ‰ на 6 ‰ се увеличава за селата на общината. Завишение ще има и за нежилищните имоти (заведения за хранене, барове и др.). От 4 за Китен и Приморско – на 5.2‰ от данъчната оценка и от 8.5‰ за селата – на 11‰.Увеличават се и таксите за жилища, собственост на фирми. Завишават се и сумите, които ще трябва да плащат семейните хотели. Ако заявлението е подадено от граждани, таксата ще е 2.6‰ за Приморско и Китен и 11 за селата. Ако е от фирма – 2.6‰ върху по-високата сума между данъчната оценка и отчетната стойност.

Проектът на наредбата е качен на 29 ноември, в 14 – дневен срок се приемат становища и предложения.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От юни мобилни каси за плащане на данъци в съставните селища

От 8 юни ще бъдат разположени по график мобилни каси в съставните селища на Бургас. Така жителите на тези населени места ще бъдат улеснени в плащането на данъци върху недвижими имоти, превозни средства и таксата за битови отпадъци. Служители от данъчната администрация на място ще информират за дължимите суми, които всеки един гражданин трябва да..

публикувано на 27.05.20 в 16:49

Дърва за огрев ще получат общопрактикуващите лекари в Болярово

По осем кубика дърва за огрев ще бъдат осигурени на общопрактикуващите лекари и стоматолози в община Болярово от общинския горски фонд. По три кубика пък ще бъдат предоставени на единствения останал жив ветеран, военноинвалиди и техни близки. Решенията за това бяха взети на днешното заседание на общинският съвет в Болярово. На него  лесоинженерът..

публикувано на 27.05.20 в 15:52
Снимката е илюстративна.

Нови мерки за сметопочистването в Созопол заради натрупани загуби

Нови мерки за подобряване на сметопочистването предприе Община Созопол. Причина са загубите, които отчитат от тази дейност през последните години. От 20 години насам една и съща фирма осъществява сметопочистването в морската община. През 2018 г. обаче е сключен нов договор с нея, според който цената за извършената дейност се е повишила с..

публикувано на 27.05.20 в 15:08

"Булевард Демокрация" на 27 май

Няма да има облекчения за таксиметровия бранш, няма да падне  и цената на билета за градския транспорт в Бургас. Това решиха днес на сесия общинските съветници. Те обаче гласуваха икономически облекчения за търговци и наематели и одобриха 75 хиляди лева за реклама на града като туристическа дестинация Сагата със спорния парцел на улиците..

публикувано на 27.05.20 в 15:04

Воден режим в две руенски села

Кметът на община Руен Исмаил Осман въведе режим на водата в селата Скалак и Череша. От 8 часа на 14 май в двете населени места е въведен режим на водоснабдяването до възстановяване на нормалния дебит на захранващия водоизточник. Забранено е и използването на питейна вода за селскостопански цели.  Подобен режим е въведен в карнобатското село..

публикувано на 27.05.20 в 14:39

Граждани внесоха подписка в Общинския съвет срещу строителство във „Възраждане“

Подписка срещу продажбата и евентуалното з астрояване на парцел в бургаския комплекс "Възраждане" получиха общинските съветници преди началото на сесията на местния парламент днес. В нея са се подписали 90 души, всичките живущи в засегнатите два съседни блока. Кристина Костова обясни, че тя и съседите й не са съгласни с внесената докладна..

публикувано на 27.05.20 в 11:19

Продължават с пасарелка велоалеята за кв. "Крайморие"

Кметът на Бургас Димитър Николов поиска от Общинския съвет разрешение за изработване на подробен устройствен план - парцеларен план /ПУП - ПП/ за осигуряване на трасе на велосипедна алея от местност "Пода", преминаващо през различни имоти, за да стигне до "Крайморие". От местната администрация информират, че изграждането на пасарелка над хълмист участък..

публикувано на 27.05.20 в 11:08