Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Между 5 и 25 лв. по-висок данък за колите с ниска екокатегория в Бургас

Снимка: Greenpeace

Увеличение на таксите за автомобили, които замърсяват въздуха, предлагат от Община Бургас. Според администрацията, завишението ще е минимално и ще засегне само колите, които са с най-ниски екологични категории. Румяна Иванова от отдел „Местни данъци и такси“ поясни пред БНР-Бургас.

„Промени в един от коефициентите за изчисляване на данъка върху превозните средства. И единият от тях, е коефициентът за екологична категория на автомобила. Именно този коефициент за автомобили, които нямат или имат най-ниски екологични категории предлагаме да бъде променен. Промените са с 0.1 за автомобили са без екологична категория, за автомобили, които са със съответствие на двигателя ЕВРО 3 и 4. За всички е с 0.1“

Средното завишение ще е между 5 и 25 лв. на тези автомобили, като колкото по-мощна е колата, толкова по-висок ще е данъкът, поясни Румяна Иванова. Не се предвижда завишение в други местни налози, уточни тя.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Обучение по медиация се проведе в бургаските съдилища

Окръжният и Районният съд – Бургас бяха домакини на обучение по медиация, насочено към съдии, адвокати, медиатори и представители на държавни институции.  Темата на обучителния форум бе „Децата на фокус в реформата на съдебната система“, организиран от Професионалната асоциация на медиаторите в България. Лекторите, адвокат Елиза Николова,..

публикувано на 17.02.20 в 10:35

Кампанията за подмяна на старите печки на дърва с нови продължава до края на март

Продължава приемът на документи за безплатна подмяна на старите печки на твърдо гориво с нови отоплителни уреди на екологично гориво. В кампанията може да участват домакинства от Централна градска част, квартал "Възраждане" и комплексите "Лазур", "Братя Миладинови" и зона Г на "Меден рудник". Срокът за подаване на заявления е до 31 март на адрес гр...

обновено на 17.02.20 в 10:24

Премахват стари павилиони по ул. "Алеко Константинов"

Община Бургас премахване на последните стари павилиони по ул. "Алеко Константинов" в централна градска част. Това се случва със знанието и съгласието на техните собственици. Така се отваря фронт за изпълнението на първи етап от цялостното обновление и в последните дни на февруари ще започне изваждането на старите и монтирането на нови тръби под земята...

публикувано на 17.02.20 в 10:23

Част от центъра на Бургас ще бъде днес без вода

Строително-монтажни дейности, които се извършват от  ВиК налагат спиране на водоподаването днес от 08:30 ч. до 16:30 ч. Засегнати ще бъдат районите на: - ул."Цар Симеон I" - ул."Филип Кутев" - ул."Д-р Нидер" и ул."Константин Фотинов"

обновено на 17.02.20 в 09:51

Расте проблемът с незаконното строителство в Община Тунджа

В бюджета на Община Тунджа за този година са предвидени средства за закупуване на терени с цел узаконяване на постройки в ромските махали. Процесът ще започне от най-голямото село в общината. Проблемът с незаконното строителство в Община Тунджа расте, тъй като много от селата се намират в непосредствена близост до Ямбол и на практика са се..

публикувано на 17.02.20 в 09:44

Глоби за винетки и през тол системата от понеделник

От понеделник шофьорите без валидна електронна винетка, ще бъдат санкционирани и чрез камерите на тол системата. Нарушителите ще бъдат снимани и автоматично ще влизат в базата с данни. Ако в същия ден бъдат спрени на пътя от мобилните екипи на тол контрола, ще имат възможност да платят по-ниска санкция.  По-ниската санкция ще е 70 лева за..

публикувано на 16.02.20 в 19:07

16 000 лични карти изтичат в Ямболско

Мобилни екипи от Областната дирекция на полицията в Ямбол ще посещават по график населени месата и ще приемат заявления за смяна на документите за самоличност. През тази година в областта изтича валидността на повече от 16 100 лични карти. В село Ботево мобилният екип от сектор "Документи за самоличност" е пиел 42 заявления, като е осигурена..

публикувано на 16.02.20 в 18:07