Състезание за бизнес идеи, свързани с морската икономика, организира Община Бургас

Снимката е илюстративна.
Снимка: БГНЕС

Състезание за бизнес идеи, свързани с морската икономика, организира Община Бургас с подкрепата на членовете на местната група URBACT и със спонсорството на Регионалната организация на конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ Бургас) и Пристанище Бургас. Заявления за участие вече се приемат. Изпращайте ги до 20 март 2020 г. Регистрацията става чрез попълване на формуляр, достъпен в платформата https://bluactburgas.bg/. Ще бъдат приемани само заявки, получени чрез платформата, като не се допуска изпращането им по електронна или обикновена поща.

Конкурсът, наречен "Burgas BlueS", се провежда в рамките на проект "BLUACT - Градове в действие за син растеж", финансиран по програма URBACT III. В него си партнират 7 европейски пристанищни града, които имат за цел да споделят добри предприемачески практики в областта на Синята икономика. Освен Бургас, това са Пирея (Гърция), Матаро (Испания), Матосиньос (Португалия), Салерно (Италия), Остенде (Белгия) и Галац (Румъния).

В състезанието за предприемачески идеи могат да се включат както физически, така и юридически лица, съобщават от Община Бургас. В случай, че са юридически, те трябва да бъдат стартиращи предприятия, регистрирани в Търговския регистър максимум до 3 години преди датата на кандидатстване. Задължително изискване е кандидатите да имат бизнес идея, в рамките на която ще извършват предприемаческата дейност на територията на община Бургас. Проектите, с които кандидатстват, могат да бъдат бизнес идеи в ранен етап на разработване или изпълнение. Условието към участниците е също така да съставят екипи от минимум двама членове.

Кандидатите, отговарящи на условията, чиято бизнес идея е приложима в областта на Синята икономика на територията на община Бургас, ще продължат участието си в следващите фази на конкурса - Кампус и Demo Day.

На 10 и 11 април 2020 г. ще бъде организиран двудневен кампус, в рамките на който участниците ще имат възможността да доразвият своята бизнес идея, да се консултират с ментори и наставници, както и да се подготвят за презентирането й пред журито.

За следващия ден - 12 април 2020 г., е насрочен т. нар. Demo Day - представяне от участниците на бизнес идеите и оценяването им от независимо жури, съставено от експерти в тази област. В същия ден ще се състои и церемония по награждаването на победителите, класирани на първите три места в конкурса.

Във фаза "Кампус" получават правото да се включат директно, без да подават специален апликационен формуляр, избраните участници от Хакатон Бургас, проведен на 14 октомври 2019 г., чиято тема беше "Създаване на приложения за Синя икономика".

Критериите, по които ще оценява журито, включват самото представяне на идеята на Демо деня (яснота на предложения бизнес модел, съществуването на логична връзка между идентифицираните нужди, дейностите и предложените цели), както и иновативния характер на решението. Високи оценки са предвидени за добро идентифициране на потребността на пазара, както и за осъществимостта на бизнес идеята. Журито ще вземе предвид структурата и експертния опит на екипа на кандидата - способността, опита и ангажираността на всеки участник във връзка с предложената бизнес идея. Допълнителни точки ще получат предложенията, включващи екологична отговорност - грижа за по-чиста околна среда, социална отговорност - добавена стойност за хората и включване на маргинализирани групи, както и потенциал на идеята за генериране на работни места.

Трите предложения, оценени с най-много точки, ще получат парични награди - съответно 5000 лева, 1500 лева и 1000 лева, осигурени от КРИБ-Бургас. Победителят ще получи към голямата награда и инкубационен пакет. Останалите две отличени идеи също ще бъдат "инкубирани", за да бъдат доразвити през следващите месеци - от май до септември 2020 г., след което трите отбора ще трябва да представят бизнес плановете си.

Пълният регламент за участие е публикуван на сайта https://bluactburgas.bg/предприемаческо-състезание/. В средата на декември 2019 г. ще се проведе и среща на заинтересованите страни в Бургас, на която ще бъде обсъдена организацията на конкурса.

Актуални новини относно състезанието ще се публикуват в сайта, както и на Facebook страницата:

https://www.facebook.com/%D0%A1%D0%B8%D0%BD%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%91%D1%83%D1%80%D0%B3%D0%B0%D1%81-I-BurgasBlues-108119120646336/

За повече информация:

Мария Бурулянова

Старши експерт

Дирекция "Европейски политики и програми"

Георги Сакалиев

Главен експерт

Дирекция "Европейски политики и програми"

Община Бургас

+359 56 907 259

m.burulyanova@burgas.bg

g.sakaliev@burgas.bg


ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов туристически маршрут ще представя Бургас като интересна дестинация

Туристически комплекс „Акве Калиде“, Ченгене скеле, остров „Света Анастасия“ , храм „Св. св. Кирил и Методий“ ще бъдат включени в нов туристически маршрут, който ще представя Бургас като интересна дестинация за посещения. Обектите предстоят да бъдат доразвити по проект „Силата на водата“, който ще се реализира по оперативна програма „Региони в..

публикувано на 16.01.20 в 12:13

Борса за шафран откриват край Бургас

Две борси за шафран ще бъдат разкрити тази година в България. Първата ще бъде отворена в края на януари в Пловдив. В района на Бургас това се очаква да се случи в началото на туристическия сезон.  Председателят на българската национална асоциация на производителите на шафран и биологични шафранови продукти Хасан Тахиров обясни, че страната ни..

публикувано на 14.01.20 в 09:40

Съветници предлагат да се запазят цените на такситата

Общинският съвет да запази максимална цена за таксиметров превоз на пътници за дневна и нощна тарифа на един километър пробег в размер на 1,20 лв., валидна за територията на Община Бургас. Това предлагат в докладна записка общинските съветници Георги Дракалиев и Евелина Михалева. Вносителите предлагат запазване и на минимална цена за..

публикувано на 13.01.20 в 15:58

Автобусната стачка ще засегне и Царево

Автобусите и в Царево спират курсове от понеделник (13.01), информират от общината. Фирмата, която обслужва региона, „Царевобус експрес“, също се присъединява към обявената национална ефективна стачка. Припомняме, че недоволството на превозвачите е продиктувано от обхвата на тол-системата и недофинансирането на линиите до селата.

публикувано на 09.01.20 в 11:11

Още почти 1,8 млн лв ще бъдат инвестирани в санирането на жилища в Карнобат

Три жилищни сгради в Карнобат ще бъдат обновени и ремонтирани в рамките на проекта „Повишаване на енергийната ефективност в жилищния сектор в Карнобат-2“ . От въвеждането на енергоспестяващите мерки, от подобряването на условията и качеството на живот и от удължаването на жизнения цикъл на многофамилните сгради ще се възползват общо..

публикувано на 08.01.20 в 15:43
Местността „Червенка“ край Черноморец

Търсят концесионер на плажовете „Черноморец-юг“ и „Равда-централен”

Министерският съвет взе решение да бъдат открити процедури за възлагане на концесия за морски плаж „Черноморец-юг“ в община Созопол и морски плаж „Равда-централен” в община Несебър. Целта е обезопасяване на двата плажа и предоставяне на услуги от обществен интерес за срока на концесията.  Предлага се срокът на всяка от концесиите да е 20 години. Той..

публикувано на 08.01.20 в 12:42

Обсъждат увеличение на извънредния труд от 150 на 300 часа

За отпадане на забраната за полагане на извънреден труд настояват работодателите у нас.  Те искат промяна в Кодекса на труда за увеличаване на извънредното работно време, като се увеличи лимитът за извънреден труд от 150 на 300 часа.  В момента работна група между Правителството, Синдикатите и работодателите обсъжда и сканията за законодателни..

публикувано на 08.01.20 в 10:18