Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Състезание за бизнес идеи, свързани с морската икономика, организира Община Бургас

Снимката е илюстративна.
Снимка: БГНЕС

Състезание за бизнес идеи, свързани с морската икономика, организира Община Бургас с подкрепата на членовете на местната група URBACT и със спонсорството на Регионалната организация на конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ Бургас) и Пристанище Бургас. Заявления за участие вече се приемат. Изпращайте ги до 20 март 2020 г. Регистрацията става чрез попълване на формуляр, достъпен в платформата https://bluactburgas.bg/. Ще бъдат приемани само заявки, получени чрез платформата, като не се допуска изпращането им по електронна или обикновена поща.

Конкурсът, наречен "Burgas BlueS", се провежда в рамките на проект "BLUACT - Градове в действие за син растеж", финансиран по програма URBACT III. В него си партнират 7 европейски пристанищни града, които имат за цел да споделят добри предприемачески практики в областта на Синята икономика. Освен Бургас, това са Пирея (Гърция), Матаро (Испания), Матосиньос (Португалия), Салерно (Италия), Остенде (Белгия) и Галац (Румъния).

В състезанието за предприемачески идеи могат да се включат както физически, така и юридически лица, съобщават от Община Бургас. В случай, че са юридически, те трябва да бъдат стартиращи предприятия, регистрирани в Търговския регистър максимум до 3 години преди датата на кандидатстване. Задължително изискване е кандидатите да имат бизнес идея, в рамките на която ще извършват предприемаческата дейност на територията на община Бургас. Проектите, с които кандидатстват, могат да бъдат бизнес идеи в ранен етап на разработване или изпълнение. Условието към участниците е също така да съставят екипи от минимум двама членове.

Кандидатите, отговарящи на условията, чиято бизнес идея е приложима в областта на Синята икономика на територията на община Бургас, ще продължат участието си в следващите фази на конкурса - Кампус и Demo Day.

На 10 и 11 април 2020 г. ще бъде организиран двудневен кампус, в рамките на който участниците ще имат възможността да доразвият своята бизнес идея, да се консултират с ментори и наставници, както и да се подготвят за презентирането й пред журито.

За следващия ден - 12 април 2020 г., е насрочен т. нар. Demo Day - представяне от участниците на бизнес идеите и оценяването им от независимо жури, съставено от експерти в тази област. В същия ден ще се състои и церемония по награждаването на победителите, класирани на първите три места в конкурса.

Във фаза "Кампус" получават правото да се включат директно, без да подават специален апликационен формуляр, избраните участници от Хакатон Бургас, проведен на 14 октомври 2019 г., чиято тема беше "Създаване на приложения за Синя икономика".

Критериите, по които ще оценява журито, включват самото представяне на идеята на Демо деня (яснота на предложения бизнес модел, съществуването на логична връзка между идентифицираните нужди, дейностите и предложените цели), както и иновативния характер на решението. Високи оценки са предвидени за добро идентифициране на потребността на пазара, както и за осъществимостта на бизнес идеята. Журито ще вземе предвид структурата и експертния опит на екипа на кандидата - способността, опита и ангажираността на всеки участник във връзка с предложената бизнес идея. Допълнителни точки ще получат предложенията, включващи екологична отговорност - грижа за по-чиста околна среда, социална отговорност - добавена стойност за хората и включване на маргинализирани групи, както и потенциал на идеята за генериране на работни места.

Трите предложения, оценени с най-много точки, ще получат парични награди - съответно 5000 лева, 1500 лева и 1000 лева, осигурени от КРИБ-Бургас. Победителят ще получи към голямата награда и инкубационен пакет. Останалите две отличени идеи също ще бъдат "инкубирани", за да бъдат доразвити през следващите месеци - от май до септември 2020 г., след което трите отбора ще трябва да представят бизнес плановете си.

Пълният регламент за участие е публикуван на сайта https://bluactburgas.bg/предприемаческо-състезание/. В средата на декември 2019 г. ще се проведе и среща на заинтересованите страни в Бургас, на която ще бъде обсъдена организацията на конкурса.

Актуални новини относно състезанието ще се публикуват в сайта, както и на Facebook страницата:

https://www.facebook.com/%D0%A1%D0%B8%D0%BD%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%91%D1%83%D1%80%D0%B3%D0%B0%D1%81-I-BurgasBlues-108119120646336/

За повече информация:

Мария Бурулянова

Старши експерт

Дирекция "Европейски политики и програми"

Георги Сакалиев

Главен експерт

Дирекция "Европейски политики и програми"

Община Бургас

+359 56 907 259

m.burulyanova@burgas.bg

g.sakaliev@burgas.bg


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ръст на туристи от скандинавските страни, Великобритания и Германия очакват в Созопол

Ръст на туристите от скандинавските страни, Великобритания и  Германия се очаква тази година в община Созопол.  "Проблемът с кадрите стои и пред нас. Наистина е трудно да се намерят качествени кадри със заплащане, което да предполага конкурентноспособност на предлаганата услуга. За да оцелеем и да се развиваме като туристическа дестинация, ние..

публикувано на 19.04.24 в 08:05

Как ще финансират ремонта на пътя Царево - Малко Търново

Концепция за основен ремонт на пътя Царево - Малко Търново и мерки за облагородяване на туристически обекти ще бъде подложена на гласуване в интернет.  До 20 април всички заинтересовани ще имат възможност да се запознаят с нея и да попълнят кратка онлайн анкета, чрез която да я подкрепят или да направят коментари или възражения. Получаването на..

публикувано на 18.04.24 в 17:15

Икономическа полиция и НАП проверяват къмпинг "Тополи" в залива Вромос

Сектор "Икономическа полиция" и Националната агенция за приходите ще се включат в проверките на така наречения къмпинг "Тополи" в залива Вромос, съобщи областната администрация в Бургас. Това стана ясно след работна среща там на междуведомствената комисия. В Община Созопол, РИОСВ и Областна дирекция „Земеделие“ са образувани преписки относно неговата..

обновено на 18.04.24 в 15:20
Заседание на комисията по устройство на територията към Общински съвет-Бургас

Изграждането на жилищна сграда притеснява голям инвеститор в кв. "Мадика"

Голям инвеститор с притеснения относно строеж на 10-етажна жилищна сграда. Мястото е бургаският квартал „Мадика“, където „Сидоинвест“ има производствена база с инвестиция от 10 млн. лв. Ръководството е изпратило писмо до Общинския съвет на Бургас, а казуса обясни зам.-кметът по строителство Чанка Коралска по време на заседание на постоянната..

публикувано на 18.04.24 в 12:26

Зърнопроизводителите са изненадани от оставката на земеделския министър

Зърнопроизводителите са изненадани от оставката на земеделския министър Кирил Вътев. С тях не са водени разговори за евентуалния му наследник на поста. Според председателят на регионалната структура в Бургас - Николай Киров, предстои да се приемат още важни закони. Той определи като сполучлив мандата на Вътев и според него украинската помощ е..

обновено на 17.04.24 в 14:28

До юни ще е готов проектът на ОУП на община Царево

До началото на юни ще е готов проектът на Общия устройствен план на община Царево. Това заявиха проектантите на работна среща в общината с екипа на Националния център за териториално развитие, които по възлагане от регионалното министерство работят по проекта. От своя страна кметът Марин Киров сподели: ”Наясно сме с рестрикциите на всички..

публикувано на 17.04.24 в 09:46

Как бизнесът да получи до до 500 хил. лева за иновации: представят процедурата в Бургас

От 50 хил. до 500 хил. лева за разработване на иновации може да получат българските малки, микро и средни предприятия по процедура на Министерството на иновациите и растежа. Тя ще бъде представена на 17 април в Бургас, в „Морско казино“ от 10 часа, след което ще има панел за въпроси и отговори. Кандидатстването е до 15 май, а едно от..

публикувано на 16.04.24 в 15:58