С около 11 % ще е по-скъпа почивката за празниците тази година

Снимката е илюстративна.
Снимка: БГНЕС

Около 540 000 пътувания се очаква да бъдат реализирани за Коледно-новогодишните празници тази година. Данните са на Института за анализи и оценки в туризма. Сред най-предпочитаните дестинации са съседните на България страни. Част от пътуващите предпочитат Испания, Италия и Германия.
Около 130 000 българи се очаква да прекарат празниците в чужбина, обясни председателят на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Той поясни, че в България предпочитани дестинации са зимните курорти и тези, които предлагат спа туризъм. „Каменни къщи за гости, вили ще бъдат търсени, както и посещения близки роднини и приятели. Ние очакваме около 170 000 чуждестранни посетители за Коледа и Нова година. Една голяма част от тях ще дойдат с нискотарифните авиокомпании и ще използват услуги от платформи като Booking и Airbnb. Наблюденията са такива, че най-често идват съседите, т.е. ние ще имаме най-много посещения от Гърция. Най-много българи и ще отидат в съседна Гърция. Съответно и в Турция, Македония, Сърбия, Румъния, Албания. Също така и там, където има голяма българска диаспора – Германия, Испания и Италия. Целта е събиране на семействата за празниците“, обясни той.

Тази година цените са увеличени, допълни Драганов. „Ние отчитаме един ръст между 7.5 % и 11 %  на цените за един и същи продукт, за едно и също време. В същото време имаме изключително голямо ветрило на предлагането“, посочи той.

Статистиката показва, че обикновено българите залагат на 4 и 5-звездни хотели.