Бургаски инструктори срещу селфито с курсист

| обновено на 09.12.19 в 09:09
Бургаски инструктори се включиха в националната подписка срещу готвените промени в обучението на бъдещите водачи. Те са против увеличението на часовете по кормуване от 31 на 42 часа, както и против въвеждането на електронен контрол по време на обучението, предвидено да става за сметка на инструкторите. Това съобщиха за БНР-Бургас от Регионалния авто-инструкторски съюз.

„Няма държава, в която задължителният минимум практически часове да е 42, напротив, има тенденция за намаляването им с препоръка за допълнително обучение. Статистиката показва, че 60% от кандидатите успешно полагат практически изпит за придобиването на правоспособност от първо явяване, 30% от второ и само 10% при трето и следващо след допълнително обучение,” се казва в текста на подписката. Шофирането в силен трафик, на магистрала и в мъгла, посочени като мотив за вдигането на часовете, е разписано и в момента в стандартите, уточняват от съюза. При 42 мото часа цената на шофьорския курс ще се вдигне драстично, а това ще увеличи броя на управляващите кола без книжка, опасяват се автоинструкторите.

„Електронният контрол няма да повиши качеството на обучението, а само ще регистрира присъствие в часовете и ще доведе до маса проблеми”, се посочва още в подписката. Е-контролът, станал известен като „селфи с курсист”, предвижда въвеждането GPS-проследяване маршрута на кормуването и снимка с телефон в началото и края на часа, удостоверяваща провеждането му.

От Националния авто-инструкторски съюз настояват за спешна среща и разговори в ресорните министерства на транспорта и на образованието, в противен случай са готови да извадят 1500 учебни коли на протест на жълтите павета.

В звуковия файл чуйте позицията на авто-инструкторите Дойчо Пеев, Митко Кижев, Иван Николов и Емил Ковачев

ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов туристически маршрут ще представя Бургас като интересна дестинация

Туристически комплекс „Акве Калиде“, Ченгене скеле, остров „Света Анастасия“ , храм „Св. св. Кирил и Методий“ ще бъдат включени в нов туристически маршрут, който ще представя Бургас като интересна дестинация за посещения. Обектите предстоят да бъдат доразвити по проект „Силата на водата“, който ще се реализира по оперативна програма „Региони в..

публикувано на 16.01.20 в 12:13

Борса за шафран откриват край Бургас

Две борси за шафран ще бъдат разкрити тази година в България. Първата ще бъде отворена в края на януари в Пловдив. В района на Бургас това се очаква да се случи в началото на туристическия сезон.  Председателят на българската национална асоциация на производителите на шафран и биологични шафранови продукти Хасан Тахиров обясни, че страната ни..

публикувано на 14.01.20 в 09:40

Съветници предлагат да се запазят цените на такситата

Общинският съвет да запази максимална цена за таксиметров превоз на пътници за дневна и нощна тарифа на един километър пробег в размер на 1,20 лв., валидна за територията на Община Бургас. Това предлагат в докладна записка общинските съветници Георги Дракалиев и Евелина Михалева. Вносителите предлагат запазване и на минимална цена за..

публикувано на 13.01.20 в 15:58

Автобусната стачка ще засегне и Царево

Автобусите и в Царево спират курсове от понеделник (13.01), информират от общината. Фирмата, която обслужва региона, „Царевобус експрес“, също се присъединява към обявената национална ефективна стачка. Припомняме, че недоволството на превозвачите е продиктувано от обхвата на тол-системата и недофинансирането на линиите до селата.

публикувано на 09.01.20 в 11:11

Още почти 1,8 млн лв ще бъдат инвестирани в санирането на жилища в Карнобат

Три жилищни сгради в Карнобат ще бъдат обновени и ремонтирани в рамките на проекта „Повишаване на енергийната ефективност в жилищния сектор в Карнобат-2“ . От въвеждането на енергоспестяващите мерки, от подобряването на условията и качеството на живот и от удължаването на жизнения цикъл на многофамилните сгради ще се възползват общо..

публикувано на 08.01.20 в 15:43
Местността „Червенка“ край Черноморец

Търсят концесионер на плажовете „Черноморец-юг“ и „Равда-централен”

Министерският съвет взе решение да бъдат открити процедури за възлагане на концесия за морски плаж „Черноморец-юг“ в община Созопол и морски плаж „Равда-централен” в община Несебър. Целта е обезопасяване на двата плажа и предоставяне на услуги от обществен интерес за срока на концесията.  Предлага се срокът на всяка от концесиите да е 20 години. Той..

публикувано на 08.01.20 в 12:42

Обсъждат увеличение на извънредния труд от 150 на 300 часа

За отпадане на забраната за полагане на извънреден труд настояват работодателите у нас.  Те искат промяна в Кодекса на труда за увеличаване на извънредното работно време, като се увеличи лимитът за извънреден труд от 150 на 300 часа.  В момента работна група между Правителството, Синдикатите и работодателите обсъжда и сканията за законодателни..

публикувано на 08.01.20 в 10:18