Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Математик, влюбен в историята:

Дванайсетокласникът Ангел Тодоров впечатли учените от БАН с историческа разработка

Двама кметове наградиха ученика за постижението му

| обновено на 09.12.19 в 09:17


Ангел Тодоров е ученик в 12 клас на Природо - матeматическата гимназия в Бургас. Той споделя, че много обича математиката, но харесва и историята. Освен с отличия от математически състезания, ученикът може да се похвали с успех и в хуманитарната наука. Ангел е отличен за историческата си разработка на тема  „История и дейност на 11-та Айтоска дружина“  по време на Шестата научна сесия на Ученическия институт на БАН. Двудневният форум се проведе в края на ноември в Академията и бе посветен на 150-годишнината от създаването й.

Повече от 50 ученици са участвали в престижното събитие. Проектите им са били от всички научни направления и са допуснати до участие в сесията след преценка на жури. Проектът на Ангел Тодоров е един от тях, той успешно го е защитил чрез презентация.
Отличен е за оригинална историческа разработка и отлична работа с изворови материали.

"Моят доклад беше единствен на регионална тема, той представя първото изцяло и пълно проучване на 11 - та Айтоска дружина. От формирането, мобилизацията, дейност през мирно време, бойния път на дружината. Аз изследвах и историята на знамето й, което е било реликва за Айтос и знаме за града. От Министерството на войната го взимат за съхранение в един от музеите.  Преди няколко години благодарение на дарители копие на знамето се върна в града. Аз бях един от първите, които се докоснаха до него, от тогава е и интереса ми по темата!"

При подготовката на изследването си Ангел е използвал проучвания на местни краеведи, работил е с изворови документи от Държавния военен архив във Велико Търново и Държавния архив в Бургас. В работата му са помогнали краеведът и учител по история в СУ "Христо Ботев" Николай Тодоров и учителката на Ангел в Природо - математическата гимназия Веселка Бъклева.

За успеха си Ангел, който учи в ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ – гр. Бургас, беше отличен от кмета Димитър Николов с голямата награда на Общината "Ученик на годината 2019", в категория "Хуманитарни науки", а за издигане на авторитета на Айтос и за успехите си, той получи от кмета на Айтос Васил Едрев плакет на Община Айтос и АЛМАНАХ, История на българщината.

Дванайсетокласникът сподели, че иска да стане учител по математика, но историята остава голямата му любов и ще продължи да се занимава с проучвания на миналото на родния си град - Айтос.   

повече може да чуете в звуковия файл:
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Читалище "Изгрев" привлича млади читатели с видеотрейлъри на нови книги

Читалище „Изгрев“ представя в месеца на книгата - колекция от видеотрейлъри, в които се представят интересни детски книги. Една от тях е "Детска академия за добри обноски" на Невена Басарова. Експертът по добри обноски е събрала най-важното от своя опит в обучението по етикет.  Откъси от книгата се представят от малките актьори от..

обновено на 09.04.21 в 11:16

Награждават отличените на VI-тата областна олимпиада по информатика

Най-изявените ученици в сферата на информатиката бяха отличени на VI-тата областна олимпиада по информатика. Въпреки усложнената здравна обстановка и продължаващото онлайн обучение желаещите да участват в „технологичното“ предизвикателство бяха не малко. Ученици на възраст от 10 до 18 г. от над 10 училища в Бургас и региона се съревноваваха изключително..

публикувано на 08.04.21 в 15:40
Красимир Вълчев

Учениците от 1-ви до 4-ти клас се връщат присъствено в училище от понеделник

От понеделник учениците от първи до четвърти клас се връщат присъствено в училище, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев. За останалите се връща присъствения режим на обучение отпреди 22 март. „Взехме решение за частично възстановяване на присъствения учебен процес от понеделник, 12-и (април), в режима отпреди 22 март“, каза той на..

публикувано на 08.04.21 в 12:29

Богата програма за 50 години ППМГ “Акад. Никола Обрешков“ - Бургас

Математически, езикови и творчески конкурси, куизове, изложби и вълнуващи срещи с успели бивши възпитаници са включени в програмата за 50 години ППМГ “Акад. Никола Обрешков“ - Бургас. Събитията, с които ще бъде отбелязана годишнината, стартираха през месец март с най-популярния международен конкурс по руски език „Русский медвежонок – языкознание для..

публикувано на 07.04.21 в 10:39

305 бургаски студенти се борят за общинска стипендия

 305 заявления подадоха бургаските студенти, които искат да получават семестриални стипендии по програмата на Община Бургас – „Успешни студенти“. Това е рекорден брой, в сравнение с есента на миналата година, когато 116 студенти кандидатстваха за финансово стимулиране на обучението. По-големият брой кандидатстващи е в резултат от направените промени в..

публикувано на 06.04.21 в 12:12

МОН обяви новите дати на ученическите олимпиади

Министерството на образованието утвърди датите за провеждане на ученическите олимпиади и състезания, които през март и април бяха отложени заради въведените противоепидемични мерки. Националният кръг на олимпиадата "Знам и мога" ще се проведе на 15 май. По български език и литература ще бъде на шести юни, по английски и испански език - на 5 юни, а по..

публикувано на 06.04.21 в 12:02

Европейската студентска карта ще бъде като дигитална студентска книжка

Европейската комисия присъди на Бургаския свободен университет "Еразъм" хартата за висше образование. Тя е за периода 2021-2027 година. Учебното заведение има двустранни споразумения с 47 университета по програмата "Еразъм+", а новото ѝ мобилно приложение е в помощ на всички студентите. През септември тази година предстои финализирането и на..

обновено на 05.04.21 в 09:27