Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Ден до пладне" - на 7 декември

Снимка: БТА

През тази седмица научихме, че пилешко месо със салмонела заляло страната. Сто или стотици тонове, числата малко се разминаха. Според НПО, за това се знаело още през март. ЕК ни била информирала доста пъти. Ама ние не знаем, защото месото било за преработка. И като се преработело – нямало опасност, твърдят от агенцията, която трябва да гарантира, че ядем безопасни храни. Та, спестили ни малко нерви и ядове. Яжте спокойно, само го варете или печете малко повече. И, за всеки случай, като купувате чужбински пилета, не ги гответе целите, че салмонелата може да се е покрила някъде около кокалчетата и само да ви дебне. То гаранции дали са чужбински или наши, пак нямате. Така че – за Бога, братя, варете го и го печете.

Иначе, Франция избухна, щото Макрон им вдигна годините за пенсия. У нас Фейсбук избухна, че превели Вазов. И не само. В Сопот излезли да протестират. Няколко души. Не, че не е важно, само отбелязвам стандартите. Щото тука излезе информация, че първите пенсионери няма как да се разболеят от салмонела, щото няма да имат пари за пилета, ама само Фейсбук избухна. Нещо като с черешовото топче.

Това е обзорното предаване на БНР-Бургас „Ден до пладне“. До 12 – с Ваня Желева и с мен – Мариян Иванов.

Ето и акцентите:

-  През тази седмица разкриха историята, около намереният застрелян мъж в района на „Долно Езерово“. Убийство заради финансов спор, казаха разследващите

-  Зимата дойде, макар да не си личи много, но от общините казват, че са подготвени за нея.

-  Защо ще се вдига данъкът върху колите в Бургас, кога можем да чакаме новите електробуси и как ще се променя градът – интервю с кмета Димитър Николов

-  С колко точно ще се вдигне въпросния данък и къде в областта готвят повишаване на местните налози?

-  Общински съветници в Бургас призовават за мерки за стимулиране на раждаемостта, защото все по-малко бургазлийчета проплакват край морето за първи път. Какви са идеите им?

-  Технологични иновации помагат на хората с увреждания да работят в адвокатски кантори или да  са квалифицирани кадри в различни учереждения. Ще ви разкажем повече по темата

-  Бургас празнува на Никулден. Много музика, настроение и мирис на печена риба имаше в морския град. Денят беше изпълнен с разноборазни събития, а кулминацията беше на площад „Тройката“.

-  Ще ви разкажем и за новите почетни граждани на Бургас и за смелите бургазлии, които бяха отличени, защото са спасии човешки животи

-  И още – как ще се променя рибарското селище Ченгене скеле

-  БНР - Бургас и Регионалния исторически музей провеждаме дарителска кампания "Спаси икона". Целта ни е да съберем средства за седем големи икони, които се съхраняват в музея и имат нужда от реставрация.

-  За финал – спомен за голямата Стоянка Мутафова

-  Телефонът за връзка с нас е 056/82 59 95, можете да се свържете с БНР-Бургас и чрез Фейсбук, Туитър и Инстаграм

-  Аз съм Мариян Иванов и ще съм вашата ефирна компания до 12


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

На Никулден корабни сирени ще огласят Бургас

Песента на корабните сирени ще огласи Бургас навръх Никулден, точно в 13.00 часа. Събитието за първи път присъства в програмата за празника на града, която тази година ще се проведе онлайн заради пандемията. Малки и големи плавателни съдове на институции и корабни компании ще вземат участие в зрелищната атракция, която ще бъде излъчвана онлайн през..

публикувано на 02.12.20 в 16:24

Стоматолози дариха два кислородни концентратора на УМБАЛ - Бургас

Група бургаски стоматолози направиха дарение на УМБАЛ – Бургас. Те са закупили 2 кислородни концентратора и са ги предоставили на лечебното заведение.Дарението е направено от 10 души сред които освен стоматолози има счетоводител, зъботехник и служители от пристанищната пилотска служба. Двата апарата генерират кислород и са много..

публикувано на 02.12.20 в 15:36
Костадин Ангелов

"Булевард Демокрация" - на 2 декември

Понякога си мисля, че живеем в един филм. От тия, дето пращат разни хора някъде и правят експеримент с тях – дали ще оцелеят, как и колко време. В нашия филм сценарият май го е писал Самуил Петканов от НЕ!Новините. Защото той изглежда абсурден. Днес това ми убеждение се засили, след като днес, девет месеца след като вирусът навлезе и у нас,..

публикувано на 02.12.20 в 15:02

Опашка от безработни пред Бюрото по труда в Бургас

Десетки бургазлии извиха опашка пред Бюрото по труда в морския град. Част от тях са безработни, други кандидатстват за помощ по схемата „Запази ме“.   На метър един от друг, над 40 бургазлии, извиха опашка пред бюрото по труда малко преди обяд. По-голямата част от тях чакаха за регистрация като безработни. Други идват от затворени..

публикувано на 02.12.20 в 14:34
Снимката е илюстративна.

Заради кризата намаляват курсове на автобусите в региона

Значително е намалял пътникопотокът в страната заради епидемичната обстановка. Поради тази причина превозвачите редуцират много от курсовете на автобусите си. От бранша посочват, че мерките за подпомагане на бизнеса нямат особено голям ефект към момента. Някои от превозвачите смятат, че може да се наложи да прекратят дейност през новата..

публикувано на 02.12.20 в 13:49

Общински съветници предлагат държавни и общински имоти да са без наем

Общински съветници от ВМРО – Бургас предлагат удължаването на срока за освобождаване от наем на наемателите на държавни и общински имоти. Те са предприели  инициатива за законодателни промени към народните представители от партията.  Към този момент, нормата дава право на  министрите, областните управители и ръководителите на други ведомства, да..

публикувано на 02.12.20 в 12:41

До края на декември земеделците избират как да облагат доходите си за 5 години напред

Физическите лица, регистрирани като земеделски стопани, имат право да избират реда за облагането на доходите от дейността им през 2021 година, напомнят от териториалната дирекция на НАП Бургас. За Бургаска област от тази възможност могат да се възползват над 4 000 земеделски стопани. Правото на избор се упражнява с подаване на декларация..

публикувано на 02.12.20 в 12:05