Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Ден до пладне" - на 7 декември

Снимка: БТА

През тази седмица научихме, че пилешко месо със салмонела заляло страната. Сто или стотици тонове, числата малко се разминаха. Според НПО, за това се знаело още през март. ЕК ни била информирала доста пъти. Ама ние не знаем, защото месото било за преработка. И като се преработело – нямало опасност, твърдят от агенцията, която трябва да гарантира, че ядем безопасни храни. Та, спестили ни малко нерви и ядове. Яжте спокойно, само го варете или печете малко повече. И, за всеки случай, като купувате чужбински пилета, не ги гответе целите, че салмонелата може да се е покрила някъде около кокалчетата и само да ви дебне. То гаранции дали са чужбински или наши, пак нямате. Така че – за Бога, братя, варете го и го печете.

Иначе, Франция избухна, щото Макрон им вдигна годините за пенсия. У нас Фейсбук избухна, че превели Вазов. И не само. В Сопот излезли да протестират. Няколко души. Не, че не е важно, само отбелязвам стандартите. Щото тука излезе информация, че първите пенсионери няма как да се разболеят от салмонела, щото няма да имат пари за пилета, ама само Фейсбук избухна. Нещо като с черешовото топче.

Това е обзорното предаване на БНР-Бургас „Ден до пладне“. До 12 – с Ваня Желева и с мен – Мариян Иванов.

Ето и акцентите:

-  През тази седмица разкриха историята, около намереният застрелян мъж в района на „Долно Езерово“. Убийство заради финансов спор, казаха разследващите

-  Зимата дойде, макар да не си личи много, но от общините казват, че са подготвени за нея.

-  Защо ще се вдига данъкът върху колите в Бургас, кога можем да чакаме новите електробуси и как ще се променя градът – интервю с кмета Димитър Николов

-  С колко точно ще се вдигне въпросния данък и къде в областта готвят повишаване на местните налози?

-  Общински съветници в Бургас призовават за мерки за стимулиране на раждаемостта, защото все по-малко бургазлийчета проплакват край морето за първи път. Какви са идеите им?

-  Технологични иновации помагат на хората с увреждания да работят в адвокатски кантори или да  са квалифицирани кадри в различни учереждения. Ще ви разкажем повече по темата

-  Бургас празнува на Никулден. Много музика, настроение и мирис на печена риба имаше в морския град. Денят беше изпълнен с разноборазни събития, а кулминацията беше на площад „Тройката“.

-  Ще ви разкажем и за новите почетни граждани на Бургас и за смелите бургазлии, които бяха отличени, защото са спасии човешки животи

-  И още – как ще се променя рибарското селище Ченгене скеле

-  БНР - Бургас и Регионалния исторически музей провеждаме дарителска кампания "Спаси икона". Целта ни е да съберем средства за седем големи икони, които се съхраняват в музея и имат нужда от реставрация.

-  За финал – спомен за голямата Стоянка Мутафова

-  Телефонът за връзка с нас е 056/82 59 95, можете да се свържете с БНР-Бургас и чрез Фейсбук, Туитър и Инстаграм

-  Аз съм Мариян Иванов и ще съм вашата ефирна компания до 12


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кметът Иван Жабов: Ще съдействаме на жителите за саниране на къщите

Община Средец смята ударно да се включи в програмата за енергийна ефективност на еднофамилни сгради. За целта администрацията започва кампания, целяща за популяризира мярката сред местното население. Санирането на къщите ще донесе 60% спестяване на електроенергията и намаляване разходите за отопление, ще подобри и фасадите..

публикувано на 04.12.20 в 18:48

Манолова: Обществото да контролира преодоляването на водната криза (обновена)

Гражданското общество да контролира как се харчат парите за ремонтни дейности на язовирите „Порой“ и „Ахелой“. За това призова в Бургас лидерът на платформата „Изправи се.бг“ Мая Манолова. Според нея са възможни злоупотреби с тези средства, които са близо 70 милиона лева. „ Съвсем нагло беше обявено даже бедствено положение, за да може да..

обновено на 04.12.20 в 15:00

"Булевард Демокрация" на 4-ти декември

Темите на "Булевард Демокрация" на 4- ти декември: Правителството прие Националния план за ваксиниране срещу Covid-19. Страната ще бъде разделена на 6 региона. Бургас е един от тях. Какво предстои ще чуем от Свобода Атанасова. Има ли водната криза в  Бургас  и какви са възможностите за решаването й - позиции на Тома Белев и Мая Манолова, ще ни ги..

публикувано на 04.12.20 в 14:51

На онлайн церемония връчват литературните награди в Бургас

Днес от 17.00 часа онлайн ще бъдат обявени тазгодишните носители на литературните награди на Община Бургас. Те се присъждат в следните категории: Статуетка "Златен пегас" - за цялостно творчество, постижения в областта на литературата и културата, която връчва се на всеки две години; Плакет "Пегас" - за поезия, проза и литературна критика; Плакет..

публикувано на 04.12.20 в 10:58

Започва дезинфекция в Созопол

С помощта на Пожарна служба Созопол започва дезинфекция в Стария град, съобщават от ведомството. Планирано е поетапно извършване на дезинфекция в Новия град и селищната система в общината.

публикувано на 04.12.20 в 10:12

Никулден 2020 в Бургас: По-скромен, онлайн и с благородна кауза

За първи път бургазлии ще отбележат празника на града - Никулден не по традиционния начин по улиците и на площада, а онлайн. Бургас ще празнува, като бъдат извършени традиционните ритуали и събития, но при спазване на противоепидемичните мерки, като целта е да няма струпване на хора. Спестените средства от липсата на масови прояви и..

обновено на 04.12.20 в 10:06
Снимката е илюстративна.

Контролирани взривове ще се извършват на кариерата в Българово днес

Взривни дейности ще се извършват днес от 11.00 ч. до 17.00 ч. на кариерата в Българово. В този период от време е опасно и забранено приближаването на хора и животни на разстояние не по-малко от 1 километър около границите на кариерата. 

публикувано на 04.12.20 в 08:16