Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Помните ли Янко Линейката, който помагаше на болни хора? Сега той има нужда от помощ

Янко и Светлана

Преди години сме ви разказвали за Янко Линейката, който тогава извозваше болни хора до лечебните заведения, докато все още в Камено нямаше специализиран транспорт. Янко бе помогнал на мнозина, а днес той самият има нужда от помощ и то - за нещо толкова човешко – да може детето му да се роди у нас.

Любовта между Янко и рускинята Светлана пламва преди година и половина. Срещат се там, където днес се случват подобни романи – в Интернет

„Аз съм от район близо до Москва, област Подолск. Животът ми там беше много труден и тежък. Никога не съм вярвала на обикновените, нормалните мъже, които са в Русия. И когато се запознах с него, това ме накара да повярвам, че има любов на света“, разказва Светлана

В началото Светлана идва с туристическа виза, изготвя документите си за следващата виза и кандидатстват за временен престой. През април сключват и граждански брак. Струва им много пари, но успяват да се справят:

„В последствие, след три години тя ще получи българско гражданство“, казва Янко.

Желанието на Светлана е същото:

„Това е естествено да остана с мъжа си и да продължим нашето семейство“, добавя тя.

Жената вече е навлязла в деветия месец, раждането предстои в началото на януари. През Светлана и Янко има два проблема. Първият е, че тя е с доста сериозно късогледство – 11 диоптъра и не може да роди естествено. Ако го направи, вероятността напълно да загуби зрението си е голяма. Второто е, че тя е руски гражданин и не е осигурена тук, здравната ѝ застраховка не покрива операцията за раждането. Процедурата ще струва много пари, които са непосилни за Янко и семейството им – нормалното раждане е от 1 300 лв. нагоре, а при тях секциото е наложително.

„Откакто сме заедно, постоянно даваме за документи. Сега ремонтирам къщата, правя баня, защото нямахме и беше много тежко“, казва Янко.

Янко работи като заварчик, получава около 800 лв. месечно, от които не може да задели и за операцията. Той има и дъщеричка от първия си брак, за която се грижи. А защо Светлана не роди в Русия – отговорът е прост:

„Ако там родеше - щеше да е руски гражданин. Нали целта на всички нас, не само моя, а на всички граждани на България е да увеличи населението на страната ни. Уж се мъчим да повдигнем българския дух и да завишим нашата численост, която всекидневно намалява. Все повече възрастни хора умират, а по-малко деца се раждат в нашата изстрадала родина“, споделя Янко.

Вече са избрали и име на детето – Стоян, харесва се и от двамата.

Така звучи романът и човешката молба на Янко и бъдещата българка Светлана. В дома им да се роди още едно българче, което да носи името Стоян. Ако някой им помогне. Надеждата на Янко е, че някоя болница ще се съгласи да извърши операцията безплатно.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаски ученици с първи места в състезание по четене

Бургаски третокласници се наредиха на второ и трето място в национално състезание по четене и създаване на дигитално съдържание. То е инициирано от платформата Книговище и подкрепено от Министерството на образованието. В него са се включили над 300 класове от училища в цялата страна. Учениците от ОУ "Братя Миладинови" са се класирали на второ..

обновено на 20.01.20 в 08:10

Правят ретро кафене и ателиета за керамика и метал в двора на Етнографския музей

Предстои ремонт на сградата и двора на Етнографския музей в Бургас. Предвижда се и цялостно обновяване и на експозицията и ремонт на дворното пространство. Проблеми с постройка има от години, съобщи   директорът на регионалния музей Милен Николов: "Проблеми с постройка има от години. Трябва да се ремонтира покрива, фасадите са в лошо..

обновено на 19.01.20 в 16:41

Подменят водопроводната мрежа в най-голямото ямболско село Зимница

Продължава работата по подмяната на водопроводната мрежа в най- голямото ямболското село. До края на годината в Зимница ще бъдат основно ремонтирани и 10 улици.  В Зимница живеят над 2000 души, но честите аварии по амортизираната до крайност  водопроводна мрежа  и разкопаните улици, заради тях, са ежедневен  проблем за местните...

обновено на 19.01.20 в 14:08

Ограничават движението в скоростната лента на АМ „Тракия“, в посока Бургас заради подмяна на мантинела

Днес,  до 17:00 ч. се ограничава движението в скоростната лента, от км 0 до км 2 на АМ „Тракия“, в посока Бургас поради подмяна на мантинела. Трафикът се осъществява в активната лента. Необходимо е шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, като спазват стриктно поставената сигнализация. Всички граждани и транспортни..

обновено на 19.01.20 в 13:20

Организират благотворителен футболен турнир в подкрепа на малката Доби

Благотворителен футболен турнир в подкрепа на малката Доби ще се проведе на 09-и февруари (неделя) от 09.00ч. до 18.00 ч. в Спортен център “Славейков”. Турнирът ще се проведе във формат 5+1 с две полувремена по 13 мин. и 5 мин. почивка. Входът за всеки включил се, ще бъде 10 лв. Инициатор и организтор на събитието е "Организацията за закрила на..

обновено на 19.01.20 в 12:56

Приключва проектът за модернизация на пречиствателната станция на Приморско и Китен

Пред финал е проектът за пречиствателната станция на Китен, както и още един важен ВиК обект за общинския център. Това съобщи заместник-кметът на община Приморско Петко Гечев: "Крайният срок е до края на месеца и започват тежки процедури по въвеждане в експлоатация. В обекта са вложени 100 хил. лева от общинския бюджет и 10 млн. 539 хиляди лв външно..

обновено на 19.01.20 в 10:50

Извършват се предпроектни проучвания за новия обход на Меден рудник

Проектиране на новия обход на Меден рудник е възложено от Община Бургас. В момента текат предпроектни проучвания, съобщи Магдалена Манолова, териториалния директор на комплекса: "Идеята е обходът да е продължение на ул. "Кооператор" и обходната дъга, която преминава през водните зони и излиза малко след бензиностанцията. Тя ще осъществи връзка с Южното..

публикувано на 19.01.20 в 08:47