Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Вълчо Чолаков е патрон на първите награди на фондация „Евгений Мосинов“ (ИНТЕРВЮ)

Интервю с областният управител на област Бургас Вълчо Чолаков, във връзка с подкрепата му за реализирането на първите годишни награди на фондация „Евгений Мосинов“


- Г-н Чолаков, какво Ви подтикна да станете патрон на наградите?

- Личността Евгений Мосинов. Евгений Мосинов – адвокатът, учителят, общественикът, политикът, приятелят, човекът. Евгений, който с труда си, с личността, отдавна е надскочил пределите на Бургас. Той е един от примерите какъв трябва да бъде адвокатът – като теоритична подготовка, практика, поведение в съдебна зала. Първата ми среща с него бе на лекция по фундаменталния за правото предмет -Обща теория на правото. Аз студент, той асистент по дисциплината. Говореше с такава лекота и увлекателност, че приковаваше всички погледи в себе си. Не поглеждаше, нямаше нужда от справка – сякаш всичко бе събрано в него. Носеше правото в себе си. Правото бе в кръвта му. И днес пазя записките си от лекциите, които ми е преподавал. И до днес, следвайки адвокатската практика в съзнанието ми често излиза Евгений – какво би направил той, как би постъпил. Евгений оказваше цялостно въздействие върху студентите и колегите си. Изключително ерудиран, начетен и борбен. Не делеше хората – нито по политически, нито по други принципи. Даваше много от себе си, за всички. В личен план за мен е чест да бъда патрон на първите годишни награди на Фондация „Евгений Мосинов“. От гледна точка значимостта на Евгений Мосинов като юрист, като човек, считам за достойно Областният управител, независимо кой е той като физическо лице, да бъде патрон на събитието. Достойно е Институцията Областен управител – тази най-висока държавна длъжност на регионално ниво да стои зад каузата на Фондацията. Защото Евгений винаги ще бъде пътеводител за още много поколения юристи.

- В голяма степен събитието цели да насърчи и подпомогне млади хора по пътя на правото, какъв съвет бихте им дали?

Не съм от хората, които обичат да дават съвети или да поучават. Мисля, че младите хора са достатъчно умни, амбициозни и трудолюбиви. Но ще споделя личен опит, който може да им бъде полезен, а той се състои основно, в това да  си поставяш високи цели. Да бъдеш неподражаем, оригинален, да търсиш нестандартното,  да се развиваш като по-добър в професията. Да бягаш от рутината, да не се поддаваш на алчността. При преследване на професионалната цел винаги водещо да бъде преследването на компетентността, задълбоченото познание и уменията. Никога да не се предават и да не бягат от поетия път. И нека отговорността в поведението, в действията да им бъде втора кожа.

- Част от усилията на Фондацията са насочени и към насърчаването и подпомагането на дарителството и дарителските традиции, какво мислите за нашата кауза?

На първо място – необходима. Неотложна. Като общество се нуждаем от такива каузи, от тяхната реализация. Като общество имаме нужда от примери, които да вдъхновяват, да мотивират. Но не да се кланяме пред примера, като пред икона, а да следваме положителното. Да вземем всичко добро и стойностно, което може да ни превърне в по-добри личностни. В качеството си на областен управител, на гражданин, на човек ще подкрепя всяка кауза, насочена към стимулиране на талантливите, трудолюбивите, можещите. Като десен човек считам, че таланта и труда, упоритостта, целенасочеността трябва да бъдат подпомагани от най-ранна детска възраст. Да помагаме на тези членове от обществото, които показват отдаденост, старание, резултати. Това е начинът да се справим с посредствеността и да създадем „хора-примери“, „хора-образци“ във всяка една сфера на икономическия, политически и обществен живот. Пожелавам на Фондация „Евгений Мосинов“ дълъг и смислен живот, за да живее Евгений Мосинов - адвокатът, учителят, общественикът, политикът, приятелят, човекът.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Удължиха работното време на гишето за стикери за платено паркиране

От 10.05.2021 до 14.05.2021 касата на ОП" Транспорт" на ул."Александровска" №106 ще е с удължено работно време от 08:00 до 19:00 часа, съобщават от Транспортната къща. Огромни опашки се извиха през работните дни. Хората чакат поне час, за да си платят синя или зелена зона. В събота къщата не работи, а обслужващото гише е само едно. Очаквайте в..

публикувано на 08.05.21 в 14:44

Цветя в знак на признателност към доброволците на БЧК

Цветя в знак на почит към  дейците на БЧК  ще бъдат положени днес в Бургас. Пред паметната плоча от 11 часа в Морската градина червенокръстци, доброволци и симпатизанти на организацията ще покажат своята признателност по повод Международния ден на Червения кръст и Червения полумесец.Той съвпада с рожденния ден на Анри Дюнан, създател на хуманитарното..

публикувано на 08.05.21 в 09:55

Разкопават ул. „Климент Охридски“ за подмяна на канализацията

На 10 май 2021 г. стартират ремонтни дейности по ВиК мрежата на бургаската улица „Климент Охридски“ - в участъка от ул. „Дебелт“ до ул. „Цар Калоян“. Този етап на проекта ще продължи до 21.06.2021 г. За осигуряване на фронт за извършване на изкопните дейности се въвежда временна реорганизация на движението, като в споменатия участък улицата ще е..

публикувано на 07.05.21 в 17:15

„Възраждане“ сигнализира за неправомерна практика на ВиК

За неправомерна практика на ВиК – Бургас сигнализираха представители на партия „Възраждане“. Жители от Айтос, Поморие и Несебър са получили предписания от дружеството да изградят и обезопасят за своя сметка водомерни шахти пред имотите си. От партията посочват, че според Наредба това трябва да бъде направено от ВиК. Според предписанията,..

публикувано на 07.05.21 в 17:12

"Булевард Демокрация" - на 7 май

Това Народно събрание може да остане в историята като най-краткото, но ще е и едно от тези, произвели най-много скандали. Или поне, със сигурност, най-много за най-малко време. След пилетата, кюлчетата и плеймейтките, днес се очакват нови скандални тези от бизнесмена Илчовски. Дали са верни или не - разследването трябва да докаже. А то, до момента,..

публикувано на 07.05.21 в 15:12

Ударни улични ремонти в Община Айтос

По два проекта за рехабилитация и реконструкция на улични настилки, спечелени през Местната инициативна група,  работи Община Айтос. С  402 000 лева ще бъдат подобрени уличните настилки в селата  Малка поляна и Поляново. Рехабилитация и реконструкция за близо половин милион лева предстои в град Айтос. Дейностите са за улиците "Братя..

публикувано на 07.05.21 в 14:11

Море от цветя за Ваня Костова

"Море от нежност ", " Дом от мечти", "Цвете за обич", " Закъсняла любов", "Искам тази нощ нещо да ти кажа" - част от песните, които докоснаха чрез неземния глас на Ваня Костова сърцата на хиляди хора.Те звучаха днес в нейна памет пред   знакови за Бургас места - „Флората", сградата на Общината, Дома на НХК, Морското  казино и Младежкия културен център...

публикувано на 07.05.21 в 13:14