Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоян Грозев: Анализ на въздуха трябва да има, защото хората трябва да знаят какво дишаме в Бургас и откъде идват миризмите

Снимка: архив



Исканата процедура  по изготвяне на пълен анализ на качеството на атмосферния въздух в Бургас предизвика бурни дебати на заседанието на комисията по опазване на околна среда, земеделие и храни. Така входирана докладната записка беше пратена за становище на администрацията, която трябва да определи и финансовата рамка за анализа и за техниката, ако бъде закупена за три пункта в града. 

Анализът за качеството на въздуха в Бургас трябва да има финансово измерение, както и каква техника да бъде закупена за трите пункта в комплекс „Славейков“, „Възраждане“ и „Долно Езерово“. Няма как като един от вносителите на предложението  да знам каква ще бъде стойността и да я посоча в докладната, каза общинският съветник Стоян Грозев.

"Трябва да се направи анализ, виждате че сме подложени на газов терор от една седмица в Бургас, нито един уред не поазва завишение. Това означава, че има компоненти във въздуха, които не се замерват. за да започнем да вършим нещо нормално, ние трябав да имаме някаква отправна точка от която да тръгнем и да знаем какво да направим. Не да говорим, че тази докладна трябва да отпадне, че няма пари. Имаме нужда от анализ, който да покаже какво има или няма в този въздух. Има финансова ос по която да може да се кандидатства по програма и да се закупи нужното оборудване ако трябва, да нес е плаща на тази лаборатория да прави анализ", каза той

Мониторинговите точки първоначално са били 8, но за да не се оскъпи, са намалени, допълни Стоян Грозев:

"Мониторинговите точки са намалени от техническото задание, за да се облекчи финансовата рамка сме ги намалили на три. Основните сигнали и недоволство на гражданите идва от тези три точки в града. Снощи пак беше с миризми, в 23:00 часа беше страшно, живея в "Изгрев", а миризмата идваше от "Славейков", а този анализ рано или късно трябва да се направи"..

Може да се обмисли и друг вариант с надграждане на сега действащата апаратура, посочи Бойчо Георгиев:

"Нека видим и този вариант - да се купи апаратура, да се дари примерно на РИОСВ, за да се измерва качеството на въздуха. България е член на ЕС и сме задължени според директивите да следим определени показатели на измерване", допълни той. 

В крайна сметка докладната беше пратена за становище на общинската администрация, няма да може да бъде гласувана в декемврийската общинска сесия, а ще се прехвърли догодина през януари. Именно на и първото заседание на местния парламент за 2020 година ще се гледа Бюджета на общината за следващата година. 


Чуйте повече в звуковия файл:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Аптеки в Бургаска област затварят за един час утре

Голяма част от аптеките в Бургаска област ще затворят между 9 и 10 часа утре . Решението е на Регионалната фармацевтична колегия. През това време няма да се обслужват клиенти в знак на протест срещу готвените промени в Наредба №4. Те предвиждат електронните рецепти за лекарства по Здравна каса да могат да се изпълняват частично в различни..

публикувано на 02.07.24 в 11:22

Протест на фармацевти от Ямболска област

Собственици на аптеки и фармацевти от Ямболска област ще преустановят работа за два часа в сряда в знак на протест срещу изменението на Наредба 4. Аптеките ще спрат да обслужват клиенти между 14 и 16 часа, уточни Константин Попов от Регионалната фармацевтична колегия: „30 аптеки ще бъдат затворени, тоест около 100 процента.“ Според..

публикувано на 01.07.24 в 14:09

Обявиха обществена поръчка за поликлиниката към Белодробната болница

Обществена поръчка   вече е обявена за изграждането на новата поликлиника към бургаската Белодробна болница. Предвижда се да се изгради сграда в югозападната част на терена на площ от 681 кв. м., на 2 етажа. Готов е проектът на новата поликлиника към Белодробната болница в Бургас На първия етаж на новата сграда са предвидени..

публикувано на 30.06.24 в 15:22

Д-р Жени Стоичкова е избрана за председател на бургаската структура на БЛС

Д-р Жени Стоичкова е новият председател на бургаската структура на Българския лекарски съюз. Тя получи най-много гласове на отчетно-изборно събрание днес.  Известният детски пулмолог ще замени на поста д-р Цветомир Цветков.  Другите кандидати бяха анестезиологът д-р Николай Игнатов и личният лекар д-р Михаил Христов. На събранието днес бяха гласувани..

публикувано на 26.06.24 в 16:46

Проект: Електронните рецепти по НЗОК да могат да се изпълняват частично в аптеките

Електронните рецепти за лекарства по Здравна каса да могат да се изпълняват частично в аптеките, предвиждат нормативни промени, публикувани за обществено обсъждане. Идеята е при липса на даден медикамент, пациентът да го потърси на друго място или да изчака доставката му в същата аптека в рамките на 24 часа. Ако в аптеката са налични само някои от..

публикувано на 22.06.24 в 16:46

Лекари от "Пирогов" за пореден път ще преглеждат безплатно деца в Бургас

Водещи специалисти от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ с различни специалности ще преглеждат безплатно децата от Бургаска област. Кампанията отново е по инициатива на областния управител проф. Мария Нейкова и на кмета на Община Бургас Димитър Николов и се провежда за трети път. Повод на инициативата е големият интерес и високата оценка, която дадоха..

публикувано на 21.06.24 в 14:50

Логопед: Електронно устройство трябва да се дава на дете след третата година

За развитието на речта и уменията за общуване често пречат електронните устройства, които се дават на децата в ранна възраст. Това посочи логопедът Ива Александрова. Тя уточни, че позитивното родителство върви с поставянето на граници и всяка майка в крайна сметка намира къде точно е линията. Понякога майката е уморена и затова дава..

обновено на 19.06.24 в 11:22