Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Стоян Грозев: Анализ на въздуха трябва да има, защото хората трябва да знаят какво дишаме в Бургас и откъде идват миризмите

Снимка: архивИсканата процедура  по изготвяне на пълен анализ на качеството на атмосферния въздух в Бургас предизвика бурни дебати на заседанието на комисията по опазване на околна среда, земеделие и храни. Така входирана докладната записка беше пратена за становище на администрацията, която трябва да определи и финансовата рамка за анализа и за техниката, ако бъде закупена за три пункта в града. 

Анализът за качеството на въздуха в Бургас трябва да има финансово измерение, както и каква техника да бъде закупена за трите пункта в комплекс „Славейков“, „Възраждане“ и „Долно Езерово“. Няма как като един от вносителите на предложението  да знам каква ще бъде стойността и да я посоча в докладната, каза общинският съветник Стоян Грозев.

"Трябва да се направи анализ, виждате че сме подложени на газов терор от една седмица в Бургас, нито един уред не поазва завишение. Това означава, че има компоненти във въздуха, които не се замерват. за да започнем да вършим нещо нормално, ние трябав да имаме някаква отправна точка от която да тръгнем и да знаем какво да направим. Не да говорим, че тази докладна трябва да отпадне, че няма пари. Имаме нужда от анализ, който да покаже какво има или няма в този въздух. Има финансова ос по която да може да се кандидатства по програма и да се закупи нужното оборудване ако трябва, да нес е плаща на тази лаборатория да прави анализ", каза той

Мониторинговите точки първоначално са били 8, но за да не се оскъпи, са намалени, допълни Стоян Грозев:

"Мониторинговите точки са намалени от техническото задание, за да се облекчи финансовата рамка сме ги намалили на три. Основните сигнали и недоволство на гражданите идва от тези три точки в града. Снощи пак беше с миризми, в 23:00 часа беше страшно, живея в "Изгрев", а миризмата идваше от "Славейков", а този анализ рано или късно трябва да се направи"..

Може да се обмисли и друг вариант с надграждане на сега действащата апаратура, посочи Бойчо Георгиев:

"Нека видим и този вариант - да се купи апаратура, да се дари примерно на РИОСВ, за да се измерва качеството на въздуха. България е член на ЕС и сме задължени според директивите да следим определени показатели на измерване", допълни той. 

В крайна сметка докладната беше пратена за становище на общинската администрация, няма да може да бъде гласувана в декемврийската общинска сесия, а ще се прехвърли догодина през януари. Именно на и първото заседание на местния парламент за 2020 година ще се гледа Бюджета на общината за следващата година. 


Чуйте повече в звуковия файл:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Обявяват грипна епидемия за цялата област

Грипна епидемия ще бъде обявена за цялата Бургаска област. Решението ще бъде взето официално утре. Лабораторните резултати от този сутрин са показали, че за последните седем дни 425 души са се разболели от грип, съобщи за БНР-Бургас директорът на РЗИ д-р Георги Паздеров: „458 болни е прагът, който след като бъде достигнат, трябва да се..

публикувано на 23.01.20 в 13:05

Ангел Кунчев: Страната е в навечерието на национална грипна епидемия

Страната се намира в навечерието на национална грипна епидемия. Това каза в Бургас главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Засега епидемична е обстановката в 2-3 области. По думите на Ангел Кунчев изпреварваща е заболеваемостта от грип при децата и учениците затова и ограничаването на учебните занятия в отделни общини предшества..

обновено на 22.01.20 в 17:55

Ръст на родените през 2019 в УМБАЛ Бургас

   Ваня, родила детето си в бургаското отделение, поля по стар обичай вода, за да измие  ръцете си  д-р Антонио Душепеев. С пожеланието както лесно се плъзга сапунът, така лесно  да се раждат децата в Бургас, началникът на родилно поздрави колегите си по повод Деня на родилната помощ. Увеличава се броят на родените в нашето отделение през 2019, обясни..

публикувано на 21.01.20 в 18:21

Отделението по хематология може да заработи до дни след евентуална промяна на нормативната уредба

Вариант за възстановяване на дейността на отделението по хематология  търси община Бургас. Поредица от разговори е провел кметът  Димитър Николов с директора на НЗОК,  министерството на здравеопазването, директорът на бургаската болница  д- р Бойко Миразчийски и с проф. д- р Христо Бозов , управител на бургаския онкодиспансер. Основният проблем е, че..

публикувано на 21.01.20 в 13:44

Бургаска област е в предепидемиологична обстановка

Над 20 са доказаните случаи на грип в бургаска област. Бройката обаче е относителна и  зависи от това дали на болните са взети проби, обясни директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Георги Паздеров. 374 са случаите на остри респираторни заболявания за предходната седмица в региона. Ние сме в предепидемиологичен стадий, броят трябва  да..

публикувано на 21.01.20 в 11:26

Отбелязваме Деня на родилната помощ

Ден на родилната помощ е, по стар стил или още Бабинден. Празнуват акушерките, акушер-гинеколозите, неонатолозите и дулите (които имат медицинско образование). Честването на този ден е започнало преди 69 години с указ на Народното събрание.

публикувано на 21.01.20 в 09:41

И в Сунгурларе обявиха тридневна грипна ваканция за учениците

Във връзка със заповед на кмета на Община Сунгурларе д-р Георги Кенов и такава на директора на СУ "Христо Ботев" в града, от днес учениците излизат в грипна ваканция до четвъртък включително  Това се налага предвид завишения брой на отсъстващи ученици.  Учебните занятия започват на 24.01.2020 г./петък/.

публикувано на 21.01.20 в 08:42