Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В ТЕЦ Сливен няма RDF гориво с неясен произход и биоотпадъци

2
ТЕЦ Сливен
Снимка: Стоян Радев

На територията на ТЕЦ Сливен няма RDF гориво с неясен произход и биоотпадъци. Това е констатирала проверка на РИОСВ Стара Загора по повод сигнал на сдружение „За Земята“ за съхраняване на отпадъци с неизвестен произход и наличие на неприятна миризма. Информацията е поместена на сайта на инспекцията.

При проверката от екоинспекцията е установено съхраняване на биомаса и RDF в нарушение, за което е издадено предписание за почистване на терена, но не е установена миризма. "Пред входа на площадката имаше разкъсани няколко бали от доставения RDF и това нещо вече е отстранено", описа конкретния случай екологът на централата Божана Караманова.

За констатираното нарушение предстои образуване на административно-наказателна преписка и последващ контрол. Изпълнителният директор на ТЕЦ-а Павлин Костов заяви, че това не е нарушение, а част от технологичния процес. "Това, че се е получило местно локално замърсяване на наша разрешена площадка не е проблем", обясни той.

Меглена Антонова от „Грийнпийс“ коментира, че с подаването на сигнала са искали да разберат дали институциите контролират топлоцентралата. "Това е частично и ще продължим да следим ситуацията и да настояваме за повече действия от тяхна страна", поясни тя.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Отворен за движение е пътят Айтос - Провадия

Отворен за движение е пътят Айтос - Провадия в участъка Ябълчево - Вресово, съобщават от полицията.  По-рано през деня участъкът беше затворен заради тежка катастрофа, при която пострадаха шестима души.  Тежка катастрофа с шестима пострадали на пътя между Ябълчево и Вресово Причината за инцидента е челен сблъсък между  два автомобила – румънски..

публикувано на 19.07.24 в 16:38

БЧК започва дарителска кампания в помощ на пострадалите при пожарите

Българският червен кръст започва дарителска кампания в помощ на пострадалите при пожарите в страната.  За целта е открита специална банкова сметка.  Желаещите да се включат в кампанията, могат да го направят и с есемес на кратък номер 1446 за всички мобилни оператори - стойността на дарението е 1 лев.

публикувано на 19.07.24 в 16:08

Пожарът в Болярово се развива на голям фронт, в Ямболско заваля дъжд /ОБНОВЕНА/

И днес продължи гасенето на пожара в района на село Воден. Към момента няма опасност огънят да навлезе отново в населените места. Над района заваля, което дава надежда, че след четиридневно гасене огънят ще бъде овладян.  От сутринта стотици пожарникари, военнослужещи, горски служители, земеделски стопани и доброволци се опитват да оттласнат огъня..

обновено на 19.07.24 в 15:40
Една от къщите в село Воден.

Бургазлии помагат на Воден: как и къде можете да дарите

Призив към бургазлии да помогнат на хората в бедстващото заради пожарите ямболско село Воден отправи Мариана Русева. Жената има наследствена къща там, която не е повредена, за разлика от повече от 30-те къщи, до които огънят стигна. Всеки, който желае, може да ѝ остави дарения (пари, храна, вода, дрехи) до 12 часа утре, 20 юли, на..

публикувано на 19.07.24 в 14:19

Осигурени са храна и вода до края на седмицата за пострадалите във Воден

18 души от Воден и Крайново са загубили основните си жилищата, каза за БНР Бургас зам.- кметът на община Болярово Нина Терзиева. Това показва описът, направен от общинската комисия. Готови са протоколите за изгорялата покъщнина. Описът е направен вчера, има и други засегнати хора, но за тях сградите не са основни домове и имат алтернатива...

публикувано на 19.07.24 в 13:01

Кампания за събиране на дарения за пострадалите от пожарите

Кампания за събиране на финансови дарения в помощ на пострадалите от пожарите обяви община Болярово. „Отправяме молба за съпричастност към всички, които могат да помогнат. Благодаря и на всички мои колеги, които помагат на терен, на всички, които ни помагат с хранителни продукти и вода. Съпричастността е голяма. Благодаря Ви!“, каза Христо Христов, кмет..

публикувано на 19.07.24 в 08:40
Снимката е илюстративна.

Необходими са промени в няколко закона преди прилагането на модела „замърсителя плаща“ догодина

В началото на следващата година, страната ни трябва да започне прилагането на новия модел за определяне и събиране на таксата „Битови отпадъци“. Предвижда се той да бъде на принципа „замърсителят плаща“. Страната ни вече няколко пъти отлага тази мярка. Първият отложен срок беше през 2019 година. Все още няма яснота как точно ще се прилага този..

обновено на 19.07.24 в 08:15