Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Учениците от Търговската гимназия вече с е-библиотека

Нова уникална електронна библиотека отвори врати в Търговската гимназия Бургас. В навечерието на 115-та годишнина от основаване на гимназията и през Националната седмица на четенето учители и ученици се събраха да я тестват за първи път.

Тя идва в отговор на това, че младите хора все по-често предпочитат да посягат към електронните книги, отколкото към тези на хартиен носител. Освен това прекарват повече време в мрежата. Директорът на търговската гимназия Павел Чепов пояснява:

"Направихме една електронна библиотека, която учениците могат да използват, която има онлайн връзка с всички централни библиотеки в страната. Библиотеката разполага, както с учебна, така и с художествена литература. Чрез връзка по интернет тази библиотека може да се използва и от вкъщи. А това е може би и първата стъпка към започване на един нов проект, наречен "Едно към едно".  т.е. децата идват на училище само с лаптоп, без учебници, без тетрадки, без чанти и се обучават онлайн. Имаме облачно пространство, където са събрани ресурси. Ще могат и в библиотеката да влизат от класната стая, за да могат да използват ресурсите"

До 400 хиляди тома е капацитетът на системата, на електронната библиотека, който ще може да се зареди и използва.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Кметът издаде заповед за достъп до училищните дворове в неучебните дни

Димитър Николов издаде заповед до училищните директори, която ги задължава да осигурят достъп до дворовете със спортните им зони в неучебно време. Така те ще могат да се използват безплатно в почивни и празнични дни от малки и големи бургазлии, които искат да водят активен начин на живот. Кметът възложи на директорите на общинските училища..

публикувано на 29.01.20 в 12:06

60 проекта на ученици участват в конкурса „Посланици на здравето”

60 проекта на ученици от 1-ви до 12-ти клас от цялата страна са допуснати до участие в XII-то издание на Националния ученически конкурс „Посланици на здравето”, за учебната 2019/2020 г. Той се организира от Министерството на здравеопазването в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести  2014-2020 г., в партньорство с..

публикувано на 29.01.20 в 11:57

Започва записването за състезанието по английски език „We love English”

И тази година Община Бургас организира състезание по Английски език за ученици от втори клас. Езиковото съревнование ще се проведе на 06.03.2020 г., а срокът за подаване на заявления за участие е до 20.02.2020 г. включително. Участието на учениците е безплатно. Състезанието няма за цел да проверява знанията по Английски език на учениците от..

публикувано на 29.01.20 в 10:31

Ивайло Димитров от "Г.С. Раковски" е първенец по творческо писане на английски език сред десетокласниците в страната

Над 3300 ученици от 147 училища в цялата страна участваха в десетото издание на Националното състезание по творческо писане на английски език. Младежите се конкурираха в седем възрастови категории - от 6-ти до 12-ти клас. Национално жури определи победителите  във всяка от тях. Бургас се представя традиционно силно в това състезание и отново има своя..

публикувано на 28.01.20 в 15:09
ОУ

Санират детската градина в „Сарафово“ през тази година, ремонтират училището догодина

Детската градина в „Сарафово“ ще бъде санирана през тази година. Училището няма проектна документация за извършване на ремонти, но се очаква тя да бъде подготвена, за да може да се финансират през 2021 г. За детската градина има изготвено енергийно обследване и след като бъде приет бюджетът стартират процедурите, поясни ресорният..

публикувано на 28.01.20 в 13:57

В Морското училище изграждат нов такелажен кабинет

Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов "Св. Никола" в Бургас ще има нов модерен такелажен кабинет, съобщи директорката Христина Жабова. Избрано е просторно светло помещение с хранилище към него, в основната сграда на училището. Ще бъде направен основен ремонт, а кабинетът ще бъде обзаведен и оборудван съвременно. Ще продължи..

публикувано на 28.01.20 в 10:52

В Бургас започва курсът за воден спасител на плувни басейни и водни паркове

Български Червен Кръст и Водноспасителна служба организират курс за воден спасител на плувни басейни и водни паркове.  Приемният изпит ще се проведе на 17.02.2020г. от 12:00 ч.в басейна на Младежки културен център. Условия за участие в курса: - Навършени 17 години; - Покриване на норматив 50 м. за 0.55 сек. - Плуване бруст без време..

публикувано на 27.01.20 в 14:47