Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Единствените български лекари с научни доклади в Световния конгрес по ортопедия са от УМБАЛ Бургас

УМБАЛ Бургас е единствената българска болница с участие в научната програма на 40-я Световен конгрес по ортопедия. Конгресът се организира от Международната асоциация по ортопедия и травматология и се проведе  в гр. Мускат в Обединените арабски емирства. Отделението по ортопедия и травматология представи на научното жури два доклада, като и двата бяха допуснати до финалната програма. Журито е в състав от 150 души - най-авторитетните представители на световната ортопедична общност, а за допускането съществуват строги критерии за научна стойност и принос.

Първият доклад представя иновативен метод за реконструктивна хирургия при травми на рамо. Използва се техника, която съхранява костта на пациента и не се сменя ставата. Методът се сравнява с други подходи при този тип операции и показва бързото възстановяване на пациента, раздвижването и използването на ръката. Всички случаи, описани в доклада, са от практиката на отделението, каза началникът му д-р Стоян Христов.

Вторият доклад е електронен постер, който представя лечение при фрактури на бедрена кост и коляно при възрастни пациенти с остеопороза. И този подход показва бързо раздвижване и възстановяване на пациентите. "По темата съществуват много малко разработки и тя представлява голям интерес и предизвикателство за колегите. Много е актуална и на фона на все по-застаряващото население в световен мащаб, което ще има нужда от такава помощ", добави д-р Христов.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Обявяват грипна епидемия за цялата област

Грипна епидемия ще бъде обявена за цялата Бургаска област. Решението ще бъде взето официално утре. Лабораторните резултати от този сутрин са показали, че за последните седем дни 425 души са се разболели от грип, съобщи за БНР-Бургас директорът на РЗИ д-р Георги Паздеров: „458 болни е прагът, който след като бъде достигнат, трябва да се..

публикувано на 23.01.20 в 13:05

Ангел Кунчев: Страната е в навечерието на национална грипна епидемия

Страната се намира в навечерието на национална грипна епидемия. Това каза в Бургас главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Засега епидемична е обстановката в 2-3 области. По думите на Ангел Кунчев изпреварваща е заболеваемостта от грип при децата и учениците затова и ограничаването на учебните занятия в отделни общини предшества..

обновено на 22.01.20 в 17:55

Ръст на родените през 2019 в УМБАЛ Бургас

   Ваня, родила детето си в бургаското отделение, поля по стар обичай вода, за да измие  ръцете си  д-р Антонио Душепеев. С пожеланието както лесно се плъзга сапунът, така лесно  да се раждат децата в Бургас, началникът на родилно поздрави колегите си по повод Деня на родилната помощ. Увеличава се броят на родените в нашето отделение през 2019, обясни..

публикувано на 21.01.20 в 18:21

Отделението по хематология може да заработи до дни след евентуална промяна на нормативната уредба

Вариант за възстановяване на дейността на отделението по хематология  търси община Бургас. Поредица от разговори е провел кметът  Димитър Николов с директора на НЗОК,  министерството на здравеопазването, директорът на бургаската болница  д- р Бойко Миразчийски и с проф. д- р Христо Бозов , управител на бургаския онкодиспансер. Основният проблем е, че..

публикувано на 21.01.20 в 13:44

Бургаска област е в предепидемиологична обстановка

Над 20 са доказаните случаи на грип в бургаска област. Бройката обаче е относителна и  зависи от това дали на болните са взети проби, обясни директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Георги Паздеров. 374 са случаите на остри респираторни заболявания за предходната седмица в региона. Ние сме в предепидемиологичен стадий, броят трябва  да..

публикувано на 21.01.20 в 11:26

Отбелязваме Деня на родилната помощ

Ден на родилната помощ е, по стар стил или още Бабинден. Празнуват акушерките, акушер-гинеколозите, неонатолозите и дулите (които имат медицинско образование). Честването на този ден е започнало преди 69 години с указ на Народното събрание.

публикувано на 21.01.20 в 09:41

И в Сунгурларе обявиха тридневна грипна ваканция за учениците

Във връзка със заповед на кмета на Община Сунгурларе д-р Георги Кенов и такава на директора на СУ "Христо Ботев" в града, от днес учениците излизат в грипна ваканция до четвъртък включително  Това се налага предвид завишения брой на отсъстващи ученици.  Учебните занятия започват на 24.01.2020 г./петък/.

публикувано на 21.01.20 в 08:42