Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реконструкцията на една срутена сграда

Снимка: Архив
Снимка: „Български архитектурен модернизъм“


През 2019 г. се отбелязват 100 години от основаването на архитектурната школа Баухаус. По ирония на съдбата в тази година беше съборена една от сградите, характерни за това направление, а именно тази на Немското училище в Бургас. Проектът, който е одобрен, се нарича „Реконструкция и преустройство на съществуваща сграда в културно - образователен център (музей) за съвременно изкуство и библиотека“. В случая сграда вече няма. Причината, която посочиха от Община Бургас е, че при обследването на сградата се е установило, че носещите й конструкции са опасни и затова се е наложило тя да бъде съборена. Остава въпросът дали местната администрация спазва изискванията на одобрения проект и дали сумата от малко над 8 млн. лв., предвидена за реконструкция, ще стигне за изграждането на нова сграда.

През януари изкуствоведи от групата „Български архитектурен модернизъм“ призоваха сградата да бъде реставрирана, а не реконструирана. Те посочиха, че тя е издигнатата през 1936 г. по проект на едни от най-изтъкнатите български архитекти Станчо Белковски и Иван Данчов и е сграда от европейски мащаб. Тогава главният архитект на Община Бургас Веселина Илиева обясни, че проектът предвижда да се запази старата сграда, но към нея да бъде изградено ново крило. 

„В периода от 30-те години на миналия век докато сградата се използваше, има многобройни намеси – вътрешни преустройства, промени в отворите на сградата, включително конструктивни намеси вътре в нея, които преди доста години доста са я отдалечили от първоначалния й образ. Въпреки всичко, една част от задачата, която беше поставена на екипа, който изготви проекта, беше в максимална степен да съхрани обема на сградата, нейното силуетно и обемно вписване в прилежащата територия, без да нарушаваме драстично това като архитектурен образ. Мерките, които проектът предвижда са свързани с укрепване с изграждане на допълнителни конструктивни елементи, които по досегашното законодателство са задължително изискване, за да осигурим безопасността при експлоатация на сградата и същевременно архитектурното решение е съобразено със съвременните изисквания и с функцията на сградата, така че тя наистина да стане една забележителна сграда, каквото е желанието на бургазлии. Въпреки че сградата не е паметник, идейният проект за нея със силуетното проучване е съгласуван с Министерството на културата“, обясни главният архитект на Община Бургас

За събаряне на сградата и дума не се споменаваше. От Община Бургас редовно излизаха съобщения за това какви функции ще има и колко ценна е тази придобивка за града ни. В това спор няма. Бургас от години има нужда от подобно културно средище. За библиотеката това пък ще даде възможност да събере целия си фонд и архивите й да се съхраняват по-качествено. Трябва ли обаче това да се случва за сметка на сграда, която макар и не паметник на културата, то поне е част от старата атмосфера на града?

Няколко месеца по-късно при първата копка на обекта се оказа, че сградата няма да бъде реконструирана, а направо съборена. Според зам.-кметът Чанка Коралска не съществува противоречие между наименованието на проекта, а именно „реконструкция на съществуващата сграда“ и нейното събаряне. Съответно няма и как да бъде спрян проектът, а сумата ще стигне за изграждането на новата постройка.

„Старата сграда беше предвидена да се реконструира дотолкова, доколкото да се запазят само стени, които бяха в сутерена. Всичко останало, ако се погледне проектът, не се запазва във височина от Кота 0 нагоре. Само че, когато направиха оглед отново конструкторите, преди да започне строителството, тъй като бяха минали около 5 години, откакто е изготвен проектът, се установи, че е по-добре да не се разчита на укрепването, което е със съществуващата стена. Всичко това беше премахнато. Иначе проектът се изпълнява съгласно одобрените инвестиционни проекти. Не е променено заданието. Думичката „реконструкция“ не трябва да ви притеснява. На мястото сме на съществуваща сграда. Съгласно Закона за устройство на територията думата „реконструкция“ означава такова нещо, което не запазва конструкцията и въвежда промени в съществуващата конструкция. Не говорим за текущ ремонт и това нещо, гледайки проекта и четейки обяснителните записки към проекта, така както е одобрен, така както е издадено разрешението за строеж, така както е одобрено за финансиране, ние си следваме параметрите, които са одобрени“, обясни зам.-кметът.

Оттук насетне ще трябва да знаем, че когато се прави проект за реконструкция, то съответната сграда може направо да бъде съборена. Проблемът обаче с отношението към старите сгради в града остава. Много от тях стоят празни и неподдържани, за да може един ден да бъдат заличени и на тяхно да бъдат изградени нови модерни стъклени красоти. Еклектика, която ще предадем на поколенията след нас. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва реденето на паважна настилка по ул. „Доктор Нидер“

Инспекция на ремонтните работи по ул. „Доктор Нидер“ направи к метът Димитър Николов и инж. Чанка Коралска, информират от Община Бургас. Там ВиК постави нови тръби, а след тях минаха и други оператори на подземни мрежи. Възложена е работа по изграждане на тротоари и отводнителна система. От понеделник ще започне нареждане на паважна настилка по ул...

публикувано на 25.04.24 в 11:17

Улица "Патриарх Евтимий" в Бургас ще бъде ремонтирана

Предстои пълното обновяване на улица “Патриарх Евтимий” в Бургас, съобщи кметът Димитър Николов. Ремонтът започва след Великденските празници. Получено е одобрение от институциите. Финансирането е от  Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Предстои цялостна интервенция с подмяна на водопровода и канализацията, изграждане на..

публикувано на 25.04.24 в 08:37

Променят времетраенето на светофарите в Айтос

От днес в 10 часа влизат сила промените в светофарната уредба на кръговото в Айтос, съобщават от общината. Във връзка със сигнали на граждани за светофарната уредба на кръговото кръстовище на ул. "Славянска", ул. "Хаджи Димитър" и ул. "Гарова" в град Айтос, ще бъдат променени І, ІІ и ІІІ циклограми на пешеходния поток и завиващите на дясно в едно и..

публикувано на 25.04.24 в 07:21

Ето къде няма да има ток днес

Поради извършване на ремонтни дейности по електросъоръженията днес от 09:00 ч до 13:00 ч без ток ще бъдат клиентите от гр. Поморие, ул. "Европа" № 37, 39, 40, 42, 43, ул. "Крайбрежна" № 73, 81, ул. "Огоста" № 3, 4, 5, ул. "Тимок" № 14, 20, 24, 26, 35, ул. "Тутхон" № 1. Без захранване ще бъдат и хората в гр. Средец, бл. АПК вх. 4 от 9 до 17 часа. Със..

публикувано на 25.04.24 в 07:13

Планова техническа профилактика на предавател на БНР Бургас

Прекъсвания на ефирния сигнал на БНР Бургас са възможни днес за района на Малко Търново.  Причината е редовната годишна профилактика на предавателя на честота 98,9 MHz.  Програмата на общественото радио няма да може да се слуша ефирно в споменатия район днес от 9:00 до 17:00 часа.  Може да слушате програмите на БНР през интернет сайта binar.bg.

обновено на 25.04.24 в 06:59

Арменската общност в Бургас отбеляза 109 години от геноцида

Бургас почете 109-ата годишнина от геноцида над арменците, извършен в пределите на Османската империя през 1915 година. Присъстваха десетки граждани и общественици.  Пред църквата „Сурп Хач“ в центъра на Бургас прозвучаха химнът на Република България и този на Република Армения. Слово произнесе общинският съветник Мадлен Мутафян: "На този ден е..

обновено на 24.04.24 в 18:37

Питат в анкета жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги

Община Бургас предлага на жителите на „Възраждане“ идеи за изграждането на етажни паркинги на 5  възможни свободни терена. Това са: Локация 1: между ул. „Дебелт“ и ул. „Цар Калоян“, ул. „Любен Каравелов“ и ул. „Васил Левски“; Локация 2: между ул. „Дебелт“ и ул. „Цар Калоян“, ул. „Ал. Стамболийски“ и ул. „Сливница“; Локация 3: между ул...

публикувано на 24.04.24 в 14:29