Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Общинският съвет решава за по - висок данък на колите в Бургас


Да бъде увеличен данъкът на автомобилите, които замърсяват въздуха в Бургас. Предложението на местната администрация ще бъде гласувано на редовната сесия на Общинския съвет днес. Предвижда се и увеличение на част от таксите на някои от услугите, които извършва Община Бургас.

Увеличението на данъка на автомобилите ще бъде между 5 и 25 лева и ще се отнася, че 64 хиляди автомобила. Причината за увеличението е, че именно тези стари автомобили замърсяват въздуха, посочи Румен Шарпов от Дирекция "Местни приходи от данъци, такси и реклама":

"Коефициентът за автомобили без катализатори и с катализатори Евро 1 и 2 да стане от 1,1 на 1,2, за Евро 3 от 1 на 1,1 и за Евро 4 от 0,8 на 0, 9 с така направените предложения с така направеното предложение увеличението ще о от 5 до около 25 лева."

Предвижда се и увеличение на някои от услугите, които извършва Община Бургас. Една от причините за това е, че трудът който се полага в момента за извършването на услугите не е адекватен в момента на стойността, която се заплаща, обясни главният архитект Веселина Илиева

"Промяна има в частта на таксите касаещи дружествата по отношение на проекти на линеен метър, разлика има в таксите при осъществявано на контрол и издаването на удостоверения и такси за издаване на разрешения за заемане на част от тротоари и улични платна във връзка с изпълнение на СМР."

Сесията на Общинския съвет в Бургас започва в 9 ч.

повече може да чуете в звуковия файл:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дуейн Джонсън

"Булевард Демокрация" - на 13 април

Видяха американците, че сме склонни да гласуваме доверие на гологлав татуиран шоумен и вече са склонни да издигнат Скалата за президент. Дуейн Джонсън, дето беше в кеча и после отиде в Холивуд. bTV съобщават, че самият Скала казал, че ако го подкрепят, щял да се кандидатира. То тъкмо Байдън и Бърни Сандърс седнаха, те вече мислят за следващия. А..

публикувано на 13.04.21 в 14:52

Започна строежът на нова детска градина в Бургас

Започна изграждането на новата детска градина в ж.к. „Братя Миладинови“, до блок 156. Тя ще носи името „Морско конче“ и ще бъде филиал на най-близко намиращата се до нея детска градина „Раковина“ на ул. „Христо Ботев“ № 48. Сградата  ще е на мястото на несъществуващата от 1994 година градина, която беше филиал на ДГ „Вълшебство“ и бе затворена, поради..

публикувано на 13.04.21 в 12:12

Нов паркинг в комплекс "Зорница"

Стартира изграждането на паркинг зад бл.47 в к-с „Зорница“. В сградата се помещават районното кметство, както и дневен център на хора с увреждания. Пространството зад блока от десетилетия се използва за импровизирано паркиране на автомобили. Там вече ще има нормален асфалтиран, организиран и маркиран паркинг, като ще се подобри и отводняването на..

публикувано на 13.04.21 в 11:56

В Сливен продължава подмяната на контейнери за битови отпадъци с нови

На територията на град Сливен са разположени  600 нови контейнера за битови отпадъци, съобщават от администрацията. Те се намират в кварталите „Звездите“, „Република“, „Ново село-север“, „Ново село-юг“,  „Дружба“, „Сини камъни“, „Българка“, „Руски“, „Младост“, „Стоян Заимов“ и „Даме Груев“.  Предстои подмяна в кварталите „Комлука“, „Клуцохор“, „Кольо..

публикувано на 13.04.21 в 11:12

Община Созопол започва проверка за неправомерно къмпингуване

Община Созопол започна проверка за неправомерно къмпингуване. Причината са постъпили сигнали, съобщават от администрацията. Със своя заповед кметът Тихомир Янакиев определи комисия, която да извърши проверка на къмпинги, зони за къмпингуване и територии в близост до плажовете . Целта е да се провери спазването на действащото законодателство и..

публикувано на 13.04.21 в 10:50

Оригинален портрет на Георги Раковски от 1864 г. гостува в Историческия музей в Бургас 

Оригинален портрет на Георги Раковски от 1864 г. гостува в Историческия музей в Бургас по повод 200 години от рождението на видния революционер. Платното, с размери 68х51 см, е част от основната експозиция на Художествената галерия в Казанлък и е любезно предоставено за разглеждане, чрез РИМ-Бургас, на бургаската културна общественост...

публикувано на 13.04.21 в 10:35

БЧК - Бургас възстанови курсовете за шофьорски книжки и водни спасители

БЧК – Бургас възстанови курсовете по първа долекарска помощ за кандидат – шофьори. Те се осъществяват в две части – дистанционна теоретична и практическо обучение, съобщи директорът на БЧК – Бургас Виолета Радева: „Всеки желаещ да завърши този курс и да получи удостоверение трябва да се запише в дистанционния курс по първа..

публикувано на 12.04.21 в 15:50