Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тихомир Янакиев: Три и половина млн.лева дължи Община Созопол към контрагенти (ГАЛЕРИЯ)



Три и половина млн.лева дължи Община Созопол към контрагенти. Сумата е натрупана от предходното управление. Това наложи тегленето на нов безлихвен кредит, реши местният Общински съвет. Кредитите към банки - синдикирани заеми са 22 млн. лв, а приходите на Общината са 14 млн. 

Само за сметопочистване и извозване общината дължи 800 хиляди лева, каза по време на последното заседание на Общинския съвет в Созопол за тази година кметът Тихомир Янакиев. Посочи и мотивите за новия заем от 500 хиляди лева:

„Имаме 1,8 млн. лв неразплатени плащания по чл. 60 и 64 към РИОСВ. Те трябва да се платят първо и след това ще ни се възстановяват под някаква форма. Имаме да изплащаме и 500 хил. лева по един проект за детска градина в село Равадиново. По него парите бяха заредени по сметката ни 1,2 млн. лв. Парите са били изхарчени не по предназначение. Отделно бяхме изтеглили кредит за 4,5 милиона лева, парите бяха осигурени за осветлението, а в момента имаме 300 хиляди лева, които трябва да изплатим по проекта. Кандидатствахме за цялостен ремонт на пътя Росен.Равна гора - 1,7 млн.лн. Имахме проект разработен.  Кредитът е безлихмен, краткосрочен, заради влошеното финансово състояние на общината ще направим искане към министъра на финансите за отпускането му.  Срокът за възстановяването му  ще е до 30 юни догодина", посочи Янакиев. 

Да не бъде подчинен главният архитект на Община Созопол на Дирекцията по строителство,  а да е към кмета, бе едно от мненията на бившия председател на местни парламент, настоящ общински съветник Красимира Германова, контрира я заместник-кметът инж. Румен Кисьов:


"Малка е практиката, в която главният архитект на общината да бъде пряко подчинен на кмета. Така се нарушава субординацията на администриране", поясни той. 

Полемика породи и докладната на кмета Тихомир Янакиев, за съгласуване на схема с временни обекти, а именно 8-те къщички, които вече са поставени до Амфитеатъра. Мотивът на Красимира Германова

"Най-вече това, че се поставя нещо преди да е дадено разрешение от Общинския съвет. Нещо към което г-н Янакиев се стремеше и говореше за промяна"

А според Тихомир Янакиев

:"Жителите на града дойдоха и предложиха да се промени начина на празненствата по Коледа и Нова година и аз ги подкрепих..."

Също не бе прието предложението на общинския съветник Германова да има фиксирани цени за таксиметрови превози в Созопол. Идеяте беше да се плащат от 1,50 за дневна за километър пробег и 1,70 лв за  нощна тарифа. .В този случай останаха минималните и максимални цени за тази услуга от 75 ст. до 2 лева за дневен пробег и максималните от 85 ст. до 2,50 лв за нощен. 

Чуйте повече в звуковия файл:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Илияна Йотова: Стартът на предизборната кампания не е спокоен

По казуса ДПС правоохранителните и правораздавателните органи са в ситуация на тежък изпит, за да докажат на българския народ, че са гарант за правова държава. Това обяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред медиите преди откриването на 31-я национален събор на каракачаните в България в местността „Карандила“ край Сливен. Тя определи политическата..

публикувано на 31.08.24 в 11:45

ДПС тръгва на поход за демокрация

ДПС тръгва на поход за демокрация, обявиха привърженици на почетния председател на Движението, които изкараха нощта на палатки пред т.нар. сараи в столичния квартал "Бояна". Групата, която от рано сутринта се беше събрала пред имота в Бояна, тръгна по ул."Стар Беловодски път". Нямаме идея докъде този поход би трябвало да стигне, но периодично се чуват..

публикувано на 31.08.24 в 11:28

Назначена е охрана от НСО и МВР на Ахмед Доган

На почетния лидер на ДПС Ахмед Доган вече е назначена охрана от НСО и МВР, съобщават от пресцентъра на вътрешното ведомство. Сигнал за нуждата от такава охрана беше изпратен на 28 август 2024 г. от Държавна агенция "Национална сигурност". Той беше подаден от Джевдет Чакъров и касае г-н Ахмед Доган. На лицето незабавно е осигурена охрана от НСО и МВР,..

публикувано на 31.08.24 в 07:34

Засилиха полицейското присъствие пред "сараите" в Росенец/ОБНОВЕНА/

За кратко този следобед бе засилено полицейското присъствие пред "сараите" в парк Росенец край Бургас.  Към 16 часа бе обособен втори полицейски пост близо до "бариерата" на 100 метра преди резиденцията. Там бяха ситуирани 3 коли и екипи на Специализирани полицейски сили. Жандармерия пък пристигна до сараите. Това се случва след като имаше сблъсък..

обновено на 30.08.24 в 16:20

Севим Али: Днес привържениците на Ахмед Доган в парк Росенец се очаква да се увеличат (ОБНОВЕНА)

Симпатизанти и членове на ДПС, приближени до почетния му председател Ахмед Доган се събраха късно снощи пред имотите му в парк Росенец и в столичния квартал Бояна, след като новият им собственик Данаил Папазов поиска Доган да ги напусне. Дошлите да подкрепят лидера си определиха случилото се като самоуправство. Днес се очаква да се увеличат в..

обновено на 30.08.24 в 08:21

Привърженици на Доган се събират в Росенец, призовават да бъдат защитени правата му (СНИМКИ И ВИДЕО)

Привърженици на Ахмед Доган са се събрали пред резиденцията му в "Росенец" и призовават да бъдат защитени правата му.  "Призовавам чрез вас медиите служебния министър–председател, президента на България и председателя на агенция "Държавна сигурност" да осигурят правото на д-р Ахмед Доган като български гражданин. Това, което се случва в..

публикувано на 29.08.24 в 21:58
Даниела Божинова

„Зелено движение“ провежда срещи с различни формации в страната

Партия „Зелено движение“ провежда срещи с различни формации в страната за осигуряване на демократично мнозинство в следващото Народно събрание. На предходните избори партията се яви самостоятелно и отбеляза ниски резултати. За народни представители за тях гласуваха 0.43%. Проведохме разговори с някои по-малки партии, предстоят ни разговори с..

публикувано на 29.08.24 в 14:21