Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Част от станция на мобилен оператор падна в частен двор

Снимка: ФБ Стоян Кралев

Част от станция, монтирана върху частна къща в Царево, е паднала вчера в съседен двор.Тя тежи около 20 кг. и е дълга близо два метра и половина. Едва не пострада някой, разказа отец Стоян Кралев.Станцията е монтирана през май върху постройката на съседа на свещеника. Още тогава, хора от квартала са направили  подписка срещу нея, 126 души се включват в нея,защото считат, че конструкцията и облъчването са опасни.

Можеше да ми коства живота или здравето на мен или на някого от семейството ми, обясни отец Кралев:

Със съседа ми имаме съдебен спор, завел съм в съда документация, имаме насрочено дело. Очаквам общината най-после да реагира. От 4 месеца съм платил за комисия за незаконно строителство и никой не е реагирал от общината, не са изпратили комисия.Общината имаха претенции да платя такса, явно това е задължителна процедура, за да отпаднат сигнали, които някой не е готов да плати. Аз бях готов да го платя, за да съм обезпечен, че наистина ще дойдат и ще направят нужните замервания. Отговор от общината нямам. Имам отговор от Административен съд Бургас, че неправомерно към тях Общината е прехвърлила моята документация.Според мен администрацията не функционира, поне в този случай. Не мога да генерализирам как работят по отношение на други проблеми, които се явяват.

Строителното разрешение е взето от съседа, обясни още отец Кралев:

Аз говорих с главния архитект, той каза"страховете ви са само в главата, няма от какво да се притеснявате, документацията е изрядна."Сега научавам, че това съоръжение работи от май месец, преди няколко дни е минавала комисия за приемане на обекта.Как нещо, което е работило около половин година, преди седмица е минала комисия, за да го приеме?Би трябвало цялата отговорност да е на този, който е предоставил покрива на къщата си. Защото тази къща е с предназначение жилищна сграда, без да се преустрои нейното предназначение не би трябвало да се изгражда техногенно строителство върху покрива.

След като намира части от станцията в двора, отец Стоян Кралев се обажда в  полицията:

Полицията също не иска да се забърква, казаха, че не могат да дадат констативен протокол, в който се вижда какво се е случило.Не било тяхна работа, било работа на общинските служби.Наложи се да се обаждам на 112 и за втори път дойдоха полицаите. 

По тъмно чак пратиха някакъв екип, който се катери и сваля някакви елементи от антената.Това са корпоративни интереси.Големите корпорации имат интерес да имат минимални разходи по поддръжка на тези съоръжения.Предпочитат да ги монтират върху домовете на хората.За мен не е логично в жилищната зона да има такива съоръжения. Според мен трябва да е изнесено както е в Европа, има нормативни документи.

Отец Кралев обясни, че заради подписката се е запознал с това как се монтират подобни станции в други европейски държави. Според него поне на 200 метра от жилищните  зони трябва да бъдат  подобни съоръжения. Той  подчерта, че падането не е причинено от силен вятър, защото, ако е имало такъв, то е трябвало да има щети и по други обекти.

Потърсихме за коментар кметът на Царево инж. Георги Лапчев, той отказа такъв, като обясни, че Общината не се намесва в междусъседски отношения и че, има други институции, които се занимават с това.

Отправихме запитване към мобилния оператор, собственик на станцията. От фирмата  обещаха отговор. Той ще бъде публикуван и излъчен в ефира на БНР Бургас.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общинският съвет в Бургас гласува днес нова стратегия за платеното паркиране в Бургас

Предложение зелената зона за платено паркиране в Бургас да стане целогодишна, със зимно и лятно работно време, е част от дневния ред на местния парламент днес. Общински съветници предлагат и въвеждането на по-строги правила за електрическите тротинетки. Сред другите докладни записки е и предложението за преобразуване на училището в кв. „Рудник“ от..

обновено на 23.04.24 в 08:16
Снимката е илюстративна

Затварят ул. "Иван Хаджипетров" в Бургас за изграждане на канализация

В Бургас от 9 часа днес се затваря за движение на МПС ул. „Иван Хаджипетров“ от кръстовището с ул. „Атанас Буров“ до кръстовището с ул. „Евлоги и Христо Георгиеви“.  Причината е изграждането на канализационна мрежа на улиците „Атанас Буров“ и „Иван Хаджипетров“, информират от общината.

публикувано на 23.04.24 в 07:53

В Сливен подготвят протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит

Светият синод листа от шест достоизбираеми епископи за избиратели на нов Сливенски митрополит. Сред шестимата номинирани не са включени епископ Йеротей и епископ Михаил, които бяха избрани през февруари, но впоследствие изборът е касиран, заради внесени две жалби за сговор между избирателите.  Впоследствие на тези действия на Светия синод, се..

публикувано на 22.04.24 в 18:07

Немски град дари противопожарен автомобил на Царево

В немския град Барлебен, тържествено бяха предадени ключовете и документите за противопожарния автомобил, който местната общност дари на Община Царево. Автомобилът бе предаден от кметът на Барлебен г-н Франк Нейс на заместник-кмета Денис Диханов, който пристигна в града заедно с представители на противопожарната служба в Царево за участие в 9-тата..

публикувано на 22.04.24 в 16:41

Събраха стотици чували с отпадъци край язовир Камчия

В община Сунгурларе с акция по почистване отбелязват днес Международния ден на Земята. Мотото е „Чиста природа- чиста вода“, защото се почиства територия около язовир Камчия. В кампанията се включват представители на общинската администрация, кметски наместници, учители и възпитаниците на училищата „Христо Ботев“ в Сунгурларе и „Св...

публикувано на 22.04.24 в 14:58

Епископ Йеротей не е в новия списък с кандидати за Сливенски митрополит

Светият Синод обяви новия списък на кандидатите за Сливенски митрополит. Той е изготвен при пълен състав. В него не фигурират епископите Йеротей и Михаил, които получиха най-много гласове на касираните избори. На сайта на Светия синод са обявени имената на  Велички епископ Сионий,  Знеполски епископ Арсений,..

публикувано на 22.04.24 в 14:43

​Проф. Мария Нейкова встъпи в длъжност като областен управител

Проф. Мария Нейкова встъпи в длъжност като областен управител на област Бургас, съгласно Решението на Министерския съвет. Досегашният областен управител Пламен Янев й пожела да прилага успешно държавната политика в регионален план, за да запази водещите позиции на област Бургас в страната. Проф. Мария Нейкова има богат административен и управленски..

публикувано на 22.04.24 в 13:03