Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първото туристическо дружество "Ринули" е регистрирано в Приморско



В Приморско регистрираха първото туристическо дружество наречено на местността „Ранули“. Инициатор е Андрей Шурелов, който е събрал съмишленици и е направил проект за два кръгови маршрута в района над река Ропотамо. Според него няма да са необходими много средства за реализацията на този проект, само около 4 хиляди лева.  Те може да бъдат отпуснати от общинския съвет или събрани от спонсори.

" По-трудното ще бъде да се извадят всички необходими разрешителни от институциите, най вече от бургаската Екоинспекция, където трябва да се уточнят много подробности. Целта на създаденото туристическо дружество е да развива планинския туризъм в региона, а не морския, но положителните резултати винаги са свързани. Ще бъдат изградени три кръгови маршрута, които ще надградят няколко вече съществуващи и така ще обхванат над 20 км туристическо трасе, с необходимата маркировка и указателни табели." - разказа Андрей Шурелов

Дейността на дружеството ще е насочена към планински , а не към морски туризъм – уточни Андрей Шурелов. Дейностите по трасето ще могат да започнат още през януари догодина стига да бъде постигнато споразумение с Еконспекцията в Бургас.

Повече чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

НСИ: България е водеща дестинация за туризъм сред българите

България е водеща дестинация за туризъм сред българите и през второто тримесечие на 2024 г., сочат новопубликувани данни от изследване на Националния статистически институт. 71,3% от българските туристи през този период са пътували до дестинация или дестинации само в страната, като съответно 22,6% от българските туристи са избрали чужбина, а..

публикувано на 26.08.24 в 17:22

Министърът на туризма връчи удостоверения за категоризация на 47 обекта

Министърът на туризма Евтим Милошев връчи удостоверения за категоризация на 47 туристически обекта в Бургаска област. От министерството информират, че  това са  места за настаняване и заведения за хранене и развлечения в Бургас, Свети Влас, Несебър и Слънчев бряг. „С тези удостоверения, не само сертифицираме високото качество на туристическите обекти,..

публикувано на 26.08.24 в 12:46

Разногласия на туроператорите за Гаранционния фонд

Проект за промени в Закон за туризма, засягащи създаването на гаранционния фонд, предизвиква разногласия в бранша. На 2 септември изтича крайният срок за общественото обсъждане на законопроекта. До тази дата браншът трябва да изрази становище и да внесе предложения за промени. Създаването на гаранционния фонд е следствие от европейска директива за..

публикувано на 26.08.24 в 12:37

Община Приморско отчита рекорден ръст от 30 % в края на сезона

Община Приморско отчита рекорден ръст от 30 % в края на сезона. Градът  е домакин на Черноморски форум 2024, съобщават от общината. Най-успешните компании и общини в Черноморския регион ще бъдат отличени на официална церемония в един от най-бързо развиващите се курорти – Приморско. Събитието ще се проведе на 6 септември 2024 г. от 19 ч. в центъра на..

публикувано на 26.08.24 в 12:27

Културният живот на Бургас продължава и този уикенд с два фестивала, изложба и театър

Община Бургас анонсира следващия туристически уикенд, изпълнен с много събития. Тогава ще се проведе "Егаси феста" на Морска гара, който ще събере меломани за страхотна среща с редица изпълнители. Музикалният фестивал се завръща за второ издание на 23 и 24 август. Събитието ще включва над 20 хип-хоп изпълнители от българската и световната сцена. В..

обновено на 23.08.24 в 11:07

Туристически поход за наблюдение на звездите край Евренозово

Нощен поход за наблюдение на звездите ще се проведе тази вечер в Странджа. Той се организира за осми път от сдружение „Зелена Странджа“.  Туристическият поход в планината ще бъде съчетан с наблюдение на нощното небе край Евренозово, съобщи ръководителят на Сдружението Владимир Димитров:   „ На широка открита поляна на 1,5км от..

публикувано на 23.08.24 в 08:40

Актуализираха инвестиционната програма във ВиК сектора за област Бургас

Извънредно заседание на Асоциацията на ВиК, на което бе гласувана актуализацията на годишната инвестиционна програма в сектора за област Бургас, се състоя днес. Друга голяма тема на заседанието, което е по искане на общините, е липсата на вода по населени места. Актуализираната инвестиционна програма във ВиК сектора за 2024 г. е на..

публикувано на 21.08.24 в 15:28