Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатни съвети за виртуално празнично поведение

Снимка: nishto.com

Голямото Коледно фейсбучене още държи влага. Човек да се чуди как сме живели досега без социални мрежи и къде нашите баби са си поствали постните сарми. Пак повтарям „сАрми“. Думата е турска, което не ни дава основание да сме неграмотни. Или поне нека сме неграмотни самотно.

А ето и малко съвети за пред, след и околоколедно виртуално поведение.

Ако сте сами по празниците и сте избрали да кибичите онлайн, вместо да намерите с кого да ги прекарате, това си е основно ваш проблем. Не си мислете, че ако драматизирате във Фейсбук със сълзливи статуси „И тази Коледа ще посрещна сам – самичък“; „Никой не ме обича“; „Нямам си никого на света“, гарнирани със съотвения снимков материал на празна чиния с една вилица и една чаша, ще трогнете някой, който тъкмо се е натъпкал с постните си сарми. Най-много да ви сложи някое сълзливо емотиконче, за да можете после да си ги броите в самотата. И да се залъгвате, че някой ви съчувства. Не го правете. Ако ви съчувстваше, щеше да ви донесе сарми. Иначе – просто отбива номера. Та, вземете си живота в ръце и се замислете, че ако никой не иска да е с вас по празниците, то най-вероятно вината си е ваша. Плюс това – не сте уникални. Сам премиерът беше казал преди време, че по празниците стои сам като куче в Банкя и гледа футбол. Вие за нещо повече от него ли се мислите?

Да, стигаме до сармите. Тази година учудващо се забавиха във виртуалното пространство. Не знам дали заради топлото време не ви се е прецакало киселото зеле или има друга причина, но чак се притесних от сармолипсата.

И да минем към трапезата. Бъдни вечер би следвало да е ден, в който да сме смирени, чисти и скромни. Това – според православието. Вярно, народната традиция повелява поне седем ястия (или поне така пишат в Интернет), но у нас на Бъдни вечер се готви като за половината веганско население на планетата. И като се почнат едни снимки на отрупани маси, едни лайкове, едни коментари: „Миличка, сигурно цял ден си се пекла на фурната“; „Аууу, тия чушки с киноа и авокадо, как ги направи?“. Честно, като ви гледам масите, се чудя как го изяждате това нещо? Аз един боб сварих и още се мандахерца в хладилника.

И стигаме до моя любим момент – честитенето на Коледа. Ех, как сме живели досега без стотиците, хиляди картички, ГИФ-чета, стикерчета и емотикончета, които ни заливат. Които някои дори не си правят труда да ги пратят лично, а директно препращат съобщението. Имам усещането, че всички са получили такова с текст „Ако не го препратиш това на 23-има потребители и два трола, виното ти ще се вкисне, печеното ти прасенце ще го тръшне чумата по свинете, а жена ти ще изпадне в ПМС точно на 31-ви!“. А е толкова по-лично да напишете два реда, ако толкова държите да го правите по този начин. Или един ред. Или две думи: „Весела Коледа“; „Честито рождество“; „Бъди здрав“. Е, можете да бъдете и ретро хора, от тия, дето още ползват телефоните, за да звънят. Или пък аналогови – от тия, дето честитят лични. Но, нека не изпадаме в крайности.

И за финал. Пуйка от тофу не е пуйка. Това е нещо с гадно сирене, което дори не е сирене. И ако го снимате, никой трезвомислещек човек няма да го лайкне. Както и веган шкембе – чорбата е проста гъбена супа.

4NG и бъдете здрави!


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Иманярски легенди от сливенския край

Има ли съкровища в Сливенския край? В миналото много хайдути са бродили в района и много злато и оръжие има заровено. Най-известна е местността Злостен, котелско. За нея се носят какви ли не легенди - за Вълчан войвода и неговото несметно богатство, за монетарници и за хайдушки съкровища. Всичко това поражда и нуждата да бъде намерено. Много иманяри..

обновено на 20.11.24 в 14:54

платена публикация
Как да разпознаем качествените детски дрехи?

Родителите често се изправят пред дилемата как да изберат най-доброто за своите деца, особено когато става въпрос за облекло. Качествените детски дрехи не само изглеждат добре, но и осигуряват комфорт и издръжливост, важни за активния живот на малчуганите. Но как да разпознаем истински качествените стоки сред морето от опции на пазара? Нека..

публикувано на 19.11.24 в 11:30

Унгарският посланик Миклош Борош - майстор в приготвянето на пастети и почитател на българската баница

Извънредният и пълномощен посланик на Унгария в България Миклош Борош през тази седмица специално посети Бургас, за да се включи в инициативата на Регионалния музей "Езикът на кухнята: дипломация, история, култура".  Дипломатът е от една година в България. Той сподели, че любимият му сладкиш е с ванилов крем, като тестото му е доста подобно..

публикувано на 17.11.24 в 13:00

Кампанията "Да украсим Бургас" даде началото на 18-ото си издание

Първата коледна инициатива в страната тръгна от Бургас през 2007 година. Близо две десетилетия бургазлии обединиха усилия и настроение в украси на входове, блокове и общи пространства. Едномесечната кампания "Да украсим Бургас" е с краен срок 15 декември. Условието за участие е да се създаде атрактивна коледна украса и да се направи снимка или кратко..

обновено на 16.11.24 в 17:10

Слука споходи ловците в Малко Търново

След слабото начало на груповия лов на дива свиня в Странджа отчитат добър отстрел. За последните два излета ловците в ловното сдружение Малко Търново са повалили над 15 животни.  В сдружението в граничния град членуват 14 ловни дружини. Както обикновено с откриването на сезона на 5 октомври ловците излизат в планината. Късметът им се..

публикувано на 14.11.24 в 12:32

Унгария представи своята кухня и традиции в Етнографския музей в Бургас (СНИМКИ)

С изложба и кулинарна демонстрация Унгария представи своята кухня и традиции в Етнографския музей в Бургас. Пълномощният й посланик Миклош Борош откри експозицията „Сладки посланици“. В посещението си той беше придружаван от директора на Институт Лист - Унгарският културен институт в София Сандра Мишкеди. Проявата е част от..

публикувано на 12.11.24 в 15:10

Фатме Хасан, която мечтае да промени бургаската мода

Една бъдеща звезда на модната индустрия представихме в предаването "Ева в неделя".  Фатме Хасан е трети курс специалност "Мода" във филиала на НХА в Бургас. Наскоро тя се нареди сред победителите в международния конкурс "CROPS" на Feeric Hub. Тази година конкурсът събра 204 модни илюстрации на 34 студенти от 16 университета и 8 държави...

обновено на 11.11.24 в 16:15