Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Булевард Демокрация" - на 27 декември

Снимка: Радио Шумен

Изключително интересна аналогия правят колегите от „24 часа“: В Годината на Свинята рекордът по поскъпване е на свинското месо. „При 3% средногодишна инфлация, цената на свинското се е качила 50%. От 6,50 - 7,20 лв. за килограм за различните видове месо в началото на годината, през октомври е стигнала 9 лева килото. С наближаването на празниците в края на годината на много места цената вече е 10 лв.“

Като няма свинско, яжте… боб, ако мога да перифразирам г-жа Антоанета. Само че онзи ден, купувайки боб за 5 лв., се замислих, че в недалечното минало беше левче. Даже Ъпсурт май пееха за него. После, някакси скочи до към 3… И всичко това без да имало чума по боба – ни африканска, нито европейска. А това с поскъпването на свинското у нас, някакси ми се връзва с предупрежението на експерти, че трябва да ограничим консумацията на месо, заради глобалното затопляне. Не вярвам в световните конспирации, ама и без това нашата държава ми се струва като продукт на именно такава. Експеримент някакъв, ама кофти…

Така че мислете отсега какво ще сложите на новогодишната трапеза, защото новата година идва с януари. А януари идва с януарските сметки за ток.

В ефира пък дойде времето за „Булевард Демокрация“ на БНР-Бургас, ето и акцентите:

-  В темата ни днес – каква 2020-та година очаква жителите на Община Созопол – интервю с кмета Тихомир Янакиев.

-  След като вдигнаха данъците в Средец, очертава ли се буфер за следващите години? Защо администрацията си поиска военните поделения? Разговор с градоначалника Иван Жабов

-  Улици в бургаския кв. „Лозово“ се наводняват при всеки по голям дъжд, алармират общински съветници. Има ли решение?

-  Кои бяха големите инфраструктурни проекти, които се реализираха през годината в областта? Обзор по темата

-  В коментарната ни рубрика: как да пазим виртуално поведение по време на празниците?

-  В рубриката „25 кадър“ – един велик мюзикъл се връща на голям екран

-  И днес – време за култура, за спорт, за онлан – вълнения.

-  Телефонът за връзка с нас е 056/82 59 95, можете да ни намерите и във Фейсбук, Инстаграм и Туитър. Аз съм Мариян Иванов и ще съм вашата ефирна компания до 18


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
делфинариум

Делфини, тюлени и пингвини - в нова атракция в Бургас?

Инвестиционен проект за парк с делфинариум, ботаническа градина и център за животински видове е внесла Община Бургас в екоинспекцията. Той предвижда промяна на регулационните планове и е планиран да е в Парк „Езеро“, където трябваше да се случи и неслучилият се Океанариум. Изменението в плановете е за общински терен, в размер малко над 117..

публикувано на 02.06.20 в 16:43

Сливен отдаде почит на делото на Христо Ботев

Под звуците на сирените и националния химн Сливен отдаде почит на делото на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Венци и цветя бяха поднесени пред паметника на войводата Хаджи Димитър и сливенските възрожденци от представитлите на общинската и държавна власт в града, политически партии и граждански организации.  Кметът на Сливен..

публикувано на 02.06.20 в 16:16

Протест в Ямбол след закриването на павилионите на автобусните спирки

Павилионите на автобусните спирки в Ямбол остават затворени повече от два месеца, а на уволнените служителки не са изплатени последните възнаграждения. Днес те излязоха на  протест, ще си търсят правата и в съда. Поради намаления обем на работа, в условията на въведеното извънредно положение, в края на март, 25 служителки са уволнени, но..

публикувано на 02.06.20 в 16:10
Старата и новата плоча върпу дома на Венета Ботева и Христо Ботев

"Булевард Демокрация" - на 2 юни

„ След Освобождението Венета Ботева получава жалка поборническа пенсия от 30 лв., която не стига за нищо. Венета няколко пъти пише просби до Народното събрание с молба сумата да бъде увеличена, но получава откази. И то от председателя Стефан Стамболов, когото тя хранила дълго време в Букурещ, и когото Ботев много обичал. Стамболов се отвръща от..

публикувано на 02.06.20 в 14:57

Несебър също почете 2 юни

Несебър отбеляза 2 юни - Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България.  Сред присъстващите на паметника на поета бе и кметът на общината Николай Димитров. След като по традиция точно в 12 часа прозвучаха сирените – сигнал за едноминутно мълчание в памет на героите, Златин Чаушев, началник-отдел „Несебър-Световно наследство“ припомни..

публикувано на 02.06.20 в 14:31

Поморие се преклони пред паметта на Ботев и загиналите за свободата на България

Денят на загиналите за свободата на България и 144-та годишнина от гибелта на Ботев бяха официално почетени и в Поморие, пред бюст-паметника на поета. Интересни исторически факти за живота на революционера и събитията около 2 юни 1976 г. припомни в словото си директорът на ОУ „Христо Ботев“ гр. Поморие Румяна Динева. Точно в 12.00 часа, под звука на..

публикувано на 02.06.20 в 14:05

Бургазлии: Ботев ни завеща, че свободата не е даденост

Цветя и венци бяха положени днес пред паметника на Христо Ботев в Морската градина в Бургас. Традиционният ритуал по повод годишнината от смъртта на поета не се състоя, но въпреки това  граждани, представители на общинската и областната администрации, политически формации и общински съветници почетоха  делото на Ботев и загиналите за свободата на..

публикувано на 02.06.20 в 13:45