Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Десетокласниците ще държат матури, промени в материала за седмокласниците

Снимка: СИДП


За първи път тази година десетокласниците ще държат матури, а четиригодишните задължително ще трябва да посещават детска градина. П Външното оценяване в десети клас ще даде удостоверение на учениците за завършен първи гимназиален етап. 

По желание учениците могат да се явят на препитване по чужд език и дигитални компетентности. Оценката ще важи само за тези, които учат в обединените училища, които са до 10 клас. С оценката гимназистите ще кандидатстват за ново училище. 

В Бургас се обмисля училището в "Долно Езерово" "Васил Левски" да добие статут на обединено. Според началника на Регионалното управление на образованието Виолета Илиева, това ще даде възможност.

"Там да въведем обучение по професии фризьор "първа степен", за да може децата от етническата група, която населява това място, да им предложим обучение, на място."

Промени в изпитния материал ще има за седмокласниците. Те  трябва да отговарят на въпроси, свързани  шести клас по литература. В Бургаска област около 3 000 деца ще кандидатстват след 7 клас. Броят им е почти еднакъв с този на завършилите миналата година, каза още Виолета Илиева.

"Да структурираме тези деца в около 140 паралелки. Ще бъдат разпределени почти по равно между професионалните и профилираните паралелки."


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Засилен интерес към Националната програма „Отново заедно“ в Ямбол

Засилен интерес към Националната програма „Отново заедно“,отчитат от Регионалното управление на образованието в Ямбол. За безплатна лятна почивка на своите ученици са кандидатствали от 16 учебни завадения. Целта на програмата е да социализира отново учениците, след дългите месеци дистанционно обучение, заради COVID-19.  510 ученици от 16 училища ще..

публикувано на 26.07.21 в 08:24

Започна изграждането на трети корпус на детска градина в „Меден рудник“

Започна изграждането на нов, трети корпус на модерната детска градина „Надежда“ в ж.к. „Меден рудник“.  Сградата на корпус „В“ ще бъде на 2 етажа, а визията й ще кореспондира с изградени вече корпуси „А“ и „Б“. Днес символичен старт на строителните дейности даде кметът Димитър Николов. „След построяването на първите два корпуса на детска градина..

публикувано на 22.07.21 в 12:16

Напредва строителството на новия корпус на училище „Св. св. Кирил и Методий“

К метът Димитър Николов посети строителната площадка на новоизграждащия се корпус на училище „Св. св. Кирил и Методий“. Постройката вече е издигната на груб строеж, като в момента се работи на последното ниво на бъдещия спортен корпус. „Новият корпус ще предостави на учениците възможност за участие в различни спортни дейности и придобиване на..

публикувано на 19.07.21 в 15:45

В 14 часа обявяват резултатите от първото класиране за гимназиите

В надпреварата участват над 57 хиляди ученици. Местата за тях в професионалните и профилираните гимназии, както и  в средните и обединените училища, са близо 63 хиляди, разпределени в  над  2 400 паралелки.  Пред "Хоризонт" председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на 119-то училище в София Диян Стаматов..

обновено на 13.07.21 в 10:47

Механотехникумът е бургаското училище посланик на Европейския парламент

Бургаската професионална гимназия по механоелектротехника и електроника е училище посланик на Европейския парламент. Тази образователна програма е насочена към ученици в гимназиалния етап на обучение от средни и професионални училища и цели да подобри осведомеността им относно Европейския съюз, европейското гражданство и..

публикувано на 12.07.21 в 09:05

Много въпросителни около безплатните ученически почивки

Туристически пакет за шестдневно пътуване на стойност 500 лева осигурява Министерството на образованието за лятната почивка на учениците. Инициативата е по Националната  програма „Отново заедно“, която  е финансирана с 15 млн. лв. от държавния бюджет. С тях на почивка ще бъдат изпратени 30 000 деца и придружаващи ги педагози. Програмата вече е..

публикувано на 23.06.21 в 13:57

Програмиране на изкуствен интелект в бургаска гимназия

Обучение по  програмиране на изкуствен  интелект започва от следващата учебна година в  бургаската гимназия по компютърно програмиране  и иновации.   План- приемът за следващата учебна година осигурява новите възможности  за учениците. Директорката  на училището  Димитрина  Тодорова пояснява:  Ще бъдем първите в България, които ще приемем деца по..

публикувано на 23.06.21 в 12:49