Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

30% от данъчните приходи в Община Бургас се влагат в обществени и социални дейности

Община Бургас отпуска в полза на бургазлии значителна сума от събраните данъци .Това става ясно от отговор на питане на общинския съветник Георги Дракалиев до кмета на община Бургас. На последната сесия на Общинския съвет той зададе въпроса „Какъв е размера на средствата, с които Община Бургас ежегодно субсидира, дофинансира или подпомага физически и юридически лица, НПО, държавни институции и др.?“

От детайлната справка се вижда, че през последните 3 години Общински съвет – Бургас е отпуснал близо 35 млн лв в полза на свои съграждани и за дейности в социалната, образователната, здравната, спортната и културната сферата. Това представлява около 30 % от приходите, които влизат в общинския бюджет от данъците на бургазлии (средно 40 млн. лв. годишно). 

Най-много пари в периода 2017 – 1019 г., са дадени за социални дейности – 17.5 млн лв, в това число 15,675 млн за транспорт на хора с увреждания и карти с намаление за пенсионери и ученици, а останалите пари - за социални заведения и подпомагане на бедни, болни и нуждаещи се.

6 млн са дадени за образование, като от тях 3,650 млн. за новия Медицински факултет, 435 хил лв за филиала на Националната художествена академия, над половин млн. за двата бургаски университета, от които 386 хил лв за БСУ, 1,1 млн за подпомагане на училищата и 300 хил лв за подкрепа на даровити деца.  

За субсидиране на спортните клубове и за спортни мероприятия са отпуснати близо 5 млн лв, което е вторият най-голям ежегоден разход, след картите за пътуване с намаление.

В културната сфера са насочени 2,250 млн лв, от които 415 хил лв за изложби на бургаски художници и културни проекти на организации и артисти, 240 хил лв за писателите, а останалите средства - за дофинансиране на регионални звена на държавни културни институции.

Още 2 млн лв са разходите за дейности в подкрепа на гражданското общество, от които най-голям дял – над 1,4 млн са субсидиите за нестопански организации.

За здравеопазване, общинските съветници са отпуснали над 1,7 млн лв, от които над 460 хил лв за инвитро процедури и редки заболявания, а останалите – за подпомагане на общинските лечебни заведения. С още 140 хил лв е подпомогната дейността на ОД на МВР и РД „Пожарна безопасност.“

В тези числа не влизат разходите, които Община Бургас така или иначе прави, както и издръжка, заплати, ремонти, културна и капиталова програма, и пр. и пр.

„Към Общината тече непрекъснат поток от искания за пари, от всевъзможни страни, и няма как да бъдат удовлетворени  всички. Важно е да се знае, че голяма част от събраните средства се връщат под формата на субсидии, помощи и финансова подкрепа, от които се ползват хиляди бургазлии. Тези инвестиции обаче по желание на нашите съграждани и по решение на Общинския съвет, могат да бъдат насочени и към съвсем други дейности“, коментира Георги Дракалиев. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Общинският съвет ще гласува бюджета за 2020 година

Бургаските общински съветници трябва да одобрят днес предлагания от администрацията бюджет за 2020 година. Финансовата му рамка е 306 милиона лева. Сроковете, в които той беше предложен за разглеждане, бяха оспорени от някои общински съветници.  Това е първият бюджет на новия Общински съвет и четвърти на екипа на Димитър Николов, неочаквано..

обновено на 28.01.20 в 09:11

Има незаконосъобразно поведение на членове на Комисията по хазарта

Проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е доказала, че има незаконосъобразно поведение на членове на Комисията по хазарт, заяви пред БНР Християн Митев, депутат от НФСБ. “Тепърва предстои да бъдат извършени проверки от страна на прокуратурата и дали има извършено престъпление от тяхна страна. Но, да, действително без тяхна..

публикувано на 26.01.20 в 17:49

Над 1 100 души от БСП Бургас ще гласуват директно за председател на НС на партията

4 засега са имената, които  се обсъждат от бургаските структури за евентуален кандидат за председател на националния съвет на партията.Изборът за първи път ще бъде директен, обясни областният председател на БСП Бургас Стойко Танков.На 26 –ти април над 100 хиляди души от цялата страна ще гласуват, от Бургас това трябва да направят над 1100 души:..

публикувано на 25.01.20 в 09:01

Табаков: Дали сме кредит на доверие за бюджета, 90% от нашите искания са в него

Подкрепа към бюджета на Община Бургас засвидетелстваха съветниците от Движение „България на гражданите“. 90% от политиките ни са включени в документа и имаме обещание, че ще се реализират, поясниха от партията. Бюджетът, както всички останали, е недостатъчен. Въпреки слабостите му, той покрива голяма част от нашите политики. Това..

обновено на 24.01.20 в 13:57

Кънев и Тишев : Никой не може да прогнозира резултата от вота на недоверие

Трудно е да се прогнозира какъв ще е резултатът от вота на недоверие, който левицата внася  в Парламента. Това заявиха днес бургаските депутати от БСП Петър Кънев и Николай Тишев. Те коментираха актуални теми за страната и Бургас.  Движим се от криза в криза,получава се  ефектът на кризисния пи ар, потулват се проблемите, заяви в Бургас..

публикувано на 20.01.20 в 14:29

В Ямбол обсъждат проекта за бюджет на 21 януари

На 21 януари (вторник), от 17:30 часа в зала 107 на община Ямбол ще се състои публично обсъждане на проекта за бюджет на общината за 2020 година. Кметът Валентин Ревански отправя покана за участие в обсъждането до жителите на град Ямбол, юридическите лица, представителите на средствата за масово осведомяване, ръководителите на бюджетни звена, на..

публикувано на 13.01.20 в 10:42

Практическо обучение по пътна безопасност иска общински съветник

Площадки за часовете по безопасност на движение по пътищата да бъдат изградени в Бургас, предлага общинският съветник Манол Тодоров. Това ще спомогне за практическото обучение на децата, защото в момента няма такава възможност, посочва той. Съветникът от Движение „България на гражданите“ предлага за тази цел да се предвидят 66 000 лв. в..

публикувано на 10.01.20 в 14:16