Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

През март обявяват свободните места в първи клас, детските градини и яслите

Община Бургас информира родителите за правилата за записване в първи клас, детска градина или ясла.

Основен критерий за приемане в желаното учебно заведение, носещ най-много точки, продължава да бъде местоживеенето, като се гледа постоянен или настоящ адрес на детето, не на родителите. В Бургас кандидатстването се извършва по електронен път. Остава извънредната възможност на място и върху хартия да се попълнят данните на детето, а след това служители в съответното учебно заведение пред родителите да ги въведат в системата.

През март Община Бургас ще обяви свободните места за прием в първи клас, детски градини, ясли и полудневни подготвителни групи в училищата за 2020/2021 година. Реалното кандидатстване за детска градина ще е на 1 април, а за първи клас на 15 май.

По искане на родители и учители, Общината ще продължи за втора година проекта "Първокласно начало". При представянето на бюджет 2020 кметът Димитър Николов обяви, че още 90 класни стаи за новите близо 2000 първокласника във всички бургаски училища ще бъдат изцяло обновени през лятната ваканция. Те ще бъдат обзаведени с нови мебели и оборудвани със съвременна техника. Всички учители на първи клас ще използват новите методи на обучение, които Общината въвежда. 

Съвременната методика на обучение дава резултат по отношение на по-високата функционална грамотност на бургаските първокласници. Мониторингът показва, че с използването на игрови методи значително се увеличава вниманието на децата към учебния материал и усвояването на дигиталните технологии, у тях се развиват екипност и креативност.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ивайло Димчев: От миналата година сме сигнализирали за депото за гуми край резерват Атанасовско езеро (ОБНОВЕНА)

От пролетта на миналата година институциите издирват собствениците на незаконното депо за гуми край буферната зона на резерват Атанасовско езеро. Това коментира за БНР Бургас екологът Ивайло Димчев, който заедно с швейцарски туристи са сигнализирали за този вид замърсяване в регионалната екоинспекция: "Това представлява едно огромно..

обновено на 28.01.20 в 15:25

Ивайло Димитров от "Г.С. Раковски" е първенец по творческо писане на английски език сред десетокласниците в страната

Над 3300 ученици от 147 училища в цялата страна участваха в десетото издание на Националното състезание по творческо писане на английски език. Младежите се конкурираха в седем възрастови категории - от 6-ти до 12-ти клас. Национално жури определи победителите  във всяка от тях. Бургас се представя традиционно силно в това състезание и отново има своя..

публикувано на 28.01.20 в 15:09
ОУ

Санират детската градина в „Сарафово“ през тази година, ремонтират училището догодина

Детската градина в „Сарафово“ ще бъде санирана през тази година. Училището няма проектна документация за извършване на ремонти, но се очаква тя да бъде подготвена, за да може да се финансират през 2021 г. За детската градина има изготвено енергийно обследване и след като бъде приет бюджетът стартират процедурите, поясни ресорният..

публикувано на 28.01.20 в 13:57

В Морското училище изграждат нов такелажен кабинет

Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов "Св. Никола" в Бургас ще има нов модерен такелажен кабинет, съобщи директорката Христина Жабова. Избрано е просторно светло помещение с хранилище към него, в основната сграда на училището. Ще бъде направен основен ремонт, а кабинетът ще бъде обзаведен и оборудван съвременно. Ще продължи..

публикувано на 28.01.20 в 10:52

В Бургас започва курсът за воден спасител на плувни басейни и водни паркове

Български Червен Кръст и Водноспасителна служба организират курс за воден спасител на плувни басейни и водни паркове.  Приемният изпит ще се проведе на 17.02.2020г. от 12:00 ч.в басейна на Младежки културен център. Условия за участие в курса: - Навършени 17 години; - Покриване на норматив 50 м. за 0.55 сек. - Плуване бруст без време..

публикувано на 27.01.20 в 14:47

Среща на КНСБ с ученици от Несебър

Конфедерацията на независимите синдикати в България в партньорство с Министерството на образованието и науката провежда  образователната кампания за ученици „Моето първо работно място”. В рамките на тази кампания Господинка Василева – общински координатор на синдиката за гр. Несебър, изнесе лекции пред зрелостниците от  ПГ по туризъм „Иван Вазов“ -..

публикувано на 27.01.20 в 14:40

Глобиха издателството, пренаписало "Под игото" на съвременен български

Министерството на културата глоби издателството, което пренаписа на съвременен български език "Под игото" от Иван Вазов.  След преглед на съдържанието и сравняването на текста в него с този в изданието на „Под игото“ (издателство „Български писател“, 1980 г.), са установени значителен брой извършени промени на оригиналния текст, включително обяснителни..

публикувано на 26.01.20 в 08:28