Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургазлийка показва рисувани филмови плакати

Японски моряци търсили порно в кино „Септември“ заради Радка Караиванова

| обновено на 13.01.20 в 15:17
Снимка: Тодор Ставрев

Плакати на култови филмови заглавия, сред които и носителите на наградите "Оскар" и "Златна палма",  показава изложбата "С дъх на кино" в зала "Георги Баев" на културен център "Морско казино". Техен автор е бургазлийката Радка Караиванова. Тя е рисувала плакатите, с които са били рекламирани филмите преди прожекциите като част от екипа на "Кинефикация Бургас" в продължение на три десетилетия.  

"Всеки месец ходихме до филмовата база в София или Стара Загора. За три дни гледахме по 20 филма. На търгване ни даваха по един плик  с фотоси, които да ни вдъхновяват за плакатите. Всеки филм има характер, който трябва да се пресъздаде, така че повече хора да влязат в салоните. Бургазлии са кинаджии, залите на кино "Септември" винаги бяха пълни,"  казва Караиванова. 

Експозицията показва 15 плаката на заглавия, излезли на големия екран през 80-те и 90-те години на XX век. Посетителите на изложбата могат да видят плакатите към "Вкус на бисер" - 1984 година с режисьор Вили Цанков с участието на Георги Черкелов, Анани Явашев, Йосиф Сърчаджиев и други, "Извънземното" - 1982 година на режисьор Стивън Спилбърг, "Рамбо III" - 1988 година на режисьора Питър Макдоналдс участието на Силвестър Сталоун, "Турист по неволя" - 1988 година на режисьора Ларънс Казданс участието на Джина Дейвис ("Оскар" за поддържаща роля) и Бил Пулман, "Зов за завръщане" - 1990 година на режисьора Пол Верховен с участието на Арнолд Шварценегер и Шарън Стоун и други.

Най-хубавите спомени на Радка Караиванова са свързани с премиерите на български заглавия, когато в киното за среща с публиката идват големите наши филмови звезди и режисьори. В работата й има и гафове.  Незабравим за нея остана момента, в който на плаката на японски филм, за да го направи по-привлекателен, прекопира от списание няколко йероглифа, за които не знае какво означават. За нещастие японски кораб пристига на пристанище Бургас същата седмица и примамен от плаката на художничката екипажът се изсипва на касата с въпросите "Порно? Секс?". "Имах малко непирятности заради тази случка", връща лентата назад с усмивка Радка Караиванова. Голямата й болка остава закриването на кината в Бургас. 

Изложбата "С дъх на кино" се реализира с подкрепата на Община Бургас.  Входът е свободен.

Повече чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От 19 до 21 юли Бургас става столица на виното в България

Предстои 12-ото издание на Wine and Spirits Fest Burgas. Фестивалът на виното обединява над 40 винарни и дестилерии от цял свят, а посетителите могат да дегустират сред изобилие от над 350 вина и спиртни напитки. Тази година събитието е с нова локация, а именно ICCB – Международен конгресен център Бургас, зала Черноморие, на Морската гара в града...

публикувано на 15.07.24 в 08:50

Бургас има двойна шампионка в престижно състезание за танцьори

Бургас има двойна шампионка от състезанието Dance World Cup Finals, което се проведе в Прага и събра танцьори от цял свят, съобщи Община Бургас.  Двете световни титли са за 16-годишната Ванеса Калчева, която добави към успеха си и една вицешампионска. Ванеса е ученичка в Немската езикова гимназия „Гьоте“. Тя е първата световна шампионка за България..

публикувано на 13.07.24 в 13:19
Куче на разходка. Снимката е илюстративна.

Царево организира летен кучешки фестивал

Община Царево организира първия по рода си кучешки фестивал на българското Черноморие. Началото му е днес от 9 часа, а програмата включва изложението "Всичко за кучето", викторини и конкурсите "Най-бърз нос" и "Най-лакомото куче". Предвидени са и лекции, които да помогнат на стопаните в отглеждането на четириногите им любимци. От 19.30 ч ще има..

публикувано на 13.07.24 в 09:02

50 години от пресичането на Атлантика от Дончо и Юлия Папазови с лодка

Петдесет години се отбелязват от пресичането на Атлантическия океан от Дончо и Юлия Папазови със спасителна корабна лодка “ДЖУ IV”. Това се случва през лятото на 1974 г., като за първи път в историята на световното мореплаване се преминава океан, използвайки спасителна конвенционална лодка с платна и без кил. Историята на мореплавателите тръгва преди..

публикувано на 11.07.24 в 13:47

Пощенска кутия за приказки започва лятото си турне от Царево

"Пощенска кутия за приказки" отбелязва своята 14- та годишнина с лятно турне. Комедийният формат ще премине през летните театри на Царево, Созопол, Бургас, Варна и Пловдив. Събитието за ценителите е в Царево на 13 юли. "Събираме се хора, които се тук и ни е приятно да се срещнем на сцената. С мен ще бъдат Красимира Хаджииванова, която познавате..

публикувано на 10.07.24 в 13:53

платена публикация
Как можем да подобрим съня си чрез магнезий и ашваганда

В днешния забързан свят, качественият сън е от съществено значение за поддържане на доброто здраве и благосъстояние. За съжаление, много хора изпитват проблеми със съня поради стрес, напрежение и други фактори. Две природни съставки, които могат значително да подобрят съня ви, са магнезий и ашваганда . Ето как тези добавки могат да ви помогнат да..

публикувано на 10.07.24 в 12:55

Започнаха археологическите проучвания на Акве калиде

Начало на новия археологически сезон, бе дадено в най-прочутите антични и средновековни бани по българските земи – Акве калиде. Те се намират в бургаския квартал „Ветрен”. Проучванията са финансирани и тази година от Община Бургас през Регионалния исторически музей в града. През следващите месеци усилията на научните ръководители доц. д.н.а. Димчо..

публикувано на 10.07.24 в 11:31