Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Мерки срещу Африканската чума по свинете в три села в област Сливен

Снимката е илюстративна.

Откритият тази седмица вирус на Африканска чума по свинете при две домашни прасета в стопанство тип заден двор в твърдишкото село Боров дол вероятно е предаден от диви свине. Това съобщи д-р Пламен Пенчев, директор на ОДБХ Сливен след заседанието на Областната епизоотична комисия. Собственикът на домашното стопанство е отглеждал в нарушение на забраната животните.

Заразата вероятно е била пренесена в частното стопанство от собственика на прасетата, който е ходил в планината за дърва или гъби, каза д-р Пенчев. "Евтаназирани са прасетата. Заровени са, там където трябва. Пълна дезинфекция, ограничения. Въведена е три километрова наблюдавана зона в три села – Боров дол, Жълт бряг и Бяла паланка", обясни той.

Други дворни прасета в района на въведената три километрова санитарна зона не са открити. Областния управител Чавдар Божурски призова хората, които посещават планината да сигнализират властите, ако забележат трупове на диви прасета. "Примерно на телефон 112, за да могат веднага тези трупове да бъдат изследвани и се набележат необходимите мерки", посочи той. 

Засилва се контролът по заповедта за забрана на търговията, придвижването и транспортирането на домашни свине на територията на цялата Сливенска област.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампания по повод 150 години от първото килийно училище ще се проведе в Средец

Паметна плоча по случай 150 години от началото на първото килийно училище в Средец беше поставена върху камбанарията на църквата "Светая Светих".Тя ще напомня за основателя на училищното дело в село Карабунар Софройний Врачански, който става учител и свещеник там  преди век и половина и неговите наследници.Кампания от различни събития започна по..

публикувано на 30.10.20 в 16:32

Затварят за движение кръстовището на "Юрий Венелин" и "Оборище" в понеделник и вторник

Кръстовището на улиците "Юрий Венелин" и "Оборище" в Бургас ще бъде затворено за движение, съобщават от пресцентъра на Община Бургас. Това ще се случи  на 02 и 03 ноември - понеделник и вторник, от 09:00 до 17:00 часа. Затварянето на кръстовището се налага поради извършването на ремонтни дейности по ВиК мрежата в Бургас. Община Бургас се..

публикувано на 30.10.20 в 15:47
снимката е илюстративна

Светофар ще заработи на кръстовището „Богориди“ – „Демокрация“ до Гъбката

Светофар ще регулира преминаването през кръстовището  "Богориди" - "Демокрация", до Гъбката, на входа към Морската градина. Община Бургас съобщава, че той ще заработи през следващата седмица.  Това важи и за автомобили, и за пешеходци. В момента светофарът е в режим мигаща жълта светлина, за да привлече вниманието най-вече на шофьорите, които да..

публикувано на 30.10.20 в 15:26

"Булевард Демокрация" на 30 октомври

Петъкът започна с леко земетресение. Леко засега. И с леки дъждове. Като се замисли човек, на тази прекрасна година, само земетресения и порои и липсват. Наскоро четох, че учени били на крачка да създадат ембрион на тиранозавър. Да, гигантски месоядни динозаври също липсват на пъстротата на 2020 година. Други пък подхождат оптимистично. Казват,..

публикувано на 30.10.20 в 14:59

Земетресение с епицентър в Гърция се усети в Бургас

Земетресение с епицентър в Гърция се усети в Бургас. За това сигнализираха слушатели на БНР-Бургас, живеещи по високите етажи в града. Трусът е с магнитут от 6,9 по Рихтер, регистриран в района на Додеканезките острови.  Това показват данните на Европейския сеизмологичен център.

публикувано на 30.10.20 в 14:39
Снимката е илюстративна

Възстановено е движението по пътя Ямбол - ГКПП Лесово

Възстановено е движението по пътя  Ямбол - ГКПП Лесово. Там преминаването се осъществяваше двупосочно в едната лента.  В района на Козарево, при 261 км. бе станала катастрофа, съобщават от АПИ.

обновено на 30.10.20 в 14:25

Завърши преасфалтирането на бургаската улица „Охрид"

Завърши преасфалтирането на бургаската улица  „ Охрид", съобщават от пресцентъра на Община Бургас. На ремонтирания участък са изградени и нови тротоари.  До края на 2020-а Община Бургас има за довършване улични ремонти на още няколко места.  Предстои да бъдат определени улиците, които ще бъдат обновени догодина с новия бюджет. 

публикувано на 30.10.20 в 12:05