Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Създават национални съвети на сестри, акушерки и фелдшери

2
Снимка: Гео Калев, Столична община

Ще бъдат създадени национални професионални съвети на медицинските сестри, акушерките, фелдшерите, рехабилитаторите и лаборантите.

Това предвижда промяна в устава на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, която беше одобрена на нейния пети конгрес.

Решено е също до два месеца да са готови професионалните консултативни съвети, които ще дават становища и промени в правното регламентиране на професията.

Председателят на съсловната организация Милка Василева е изтъкнала като успех, че в резултат на петгодишни усилия в Колективния трудов договор за 2018 година за придобити сертификати и специалности има надбавки към заплатата.

Все още без успех оставало искането държавата да поеме два дни платен служебен отпуск за продължаващо обучение.

Същевременно обаче в декларация практикуващите фелдшери и лекарски асистенти обявиха, че не припознават Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи като своя организация, която работи за тяхното продължаващо обучение, а конгресът е нелегитимен поради нереално проведен избор на делегати.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Отделението по „Вътрешни болести и клинична хематология“ в УМБАЛ Бургас възстанови работа

Отделението по „Вътрешни болести и клинична хематология“ в УМБАЛ Бургас е възстановило работата си. За това съобщава  Общественият посредник на община Бургас Тодор Стамболиев. Той допълва, че  болните от рядката болест „таласемия майор“, които биваха принуждавани да пътуват два и повече пъти за месец до Варна, вече ще се лекуват в Бургас...

публикувано на 27.01.20 в 15:24

Общински лекар -нова длъжност в местната администрация на Бургас

 Позиция общински лекар ще бъде разкрита в местната администрация в  Бургас. Той ще има специални функции, като основно ще контролира изпълнението на общинските  програми и ще бъде медиатор между различни  здравни звена, обясни зам.кметът Йорданка Ананиева. Ще има реорганизация и на самота структура на здравеопазавнето и социалните дейности:..

публикувано на 25.01.20 в 09:43

Грипна ваканция обявиха за 6 училища в ямболска област

В шест училища в ямболско се прекратяват занятията от понеделник. Областта е В предепидемична обстановка. Най- голяма е заболеваемостта сред децата от 0 до 4 години. Детските градини ще продължат да работят, но при изключително строг сутрешен филтър, уточни д-р Лиляна Генчева от РЗИ в Ямбол. Проследихме посещаемостта, изключително ниска е. Има..

публикувано на 24.01.20 в 18:19

Обявиха грипна епидемия в Бургаска област (ОБНОВЕНА)

Грипна епидемия за цялата Бургаска област обяви Областният  оперативен щаб. Тя влиза в сила от утре, а учениците излизат в грипна ваканция от 27 до 31 януари.  Бургаска област е в грипна епидемия, каза областният управител Вълчо Чолаков. Нормативите за обявяването на грипна епидемия са 468 заболели за последните 7 дни на 10 хиляди души. Отсъствията..

публикувано на 24.01.20 в 12:06

Обявяват грипна епидемия за цялата област

Грипна епидемия ще бъде обявена за цялата Бургаска област. Решението ще бъде взето официално утре. Лабораторните резултати от този сутрин са показали, че за последните седем дни 425 души са се разболели от грип, съобщи за БНР-Бургас директорът на РЗИ д-р Георги Паздеров: „458 болни е прагът, който след като бъде достигнат, трябва да се..

публикувано на 23.01.20 в 13:05

Ангел Кунчев: Страната е в навечерието на национална грипна епидемия

Страната се намира в навечерието на национална грипна епидемия. Това каза в Бургас главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Засега епидемична е обстановката в 2-3 области. По думите на Ангел Кунчев изпреварваща е заболеваемостта от грип при децата и учениците затова и ограничаването на учебните занятия в отделни общини предшества..

обновено на 22.01.20 в 17:55

Ръст на родените през 2019 в УМБАЛ Бургас

   Ваня, родила детето си в бургаското отделение, поля по стар обичай вода, за да измие  ръцете си  д-р Антонио Душепеев. С пожеланието както лесно се плъзга сапунът, така лесно  да се раждат децата в Бургас, началникът на родилно поздрави колегите си по повод Деня на родилната помощ. Увеличава се броят на родените в нашето отделение през 2019, обясни..

публикувано на 21.01.20 в 18:21