Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици от Поморие ще практикуват в Португалия

Снимка: pgt-pomorie.com

 Двуседмична практика в португалски хотел ще имат ученици от Поморие. Възпитаниците на Професионалната гимназията по туризъм" Алеко Константинов" ще могат да приложат наученото в клас в град Апулия. Обучението ще се реализира  след спечелен проект по програма Еразъм +. Такъв учебното заведение печели за първи път.

 20 ученици и двама преподаватели ще заминат за Португалия, обясни директорът на гимназията Валентин Карталов:

От 27 -ми юли до 11-ти  юли ученици и учители ще бъдат настанени в кампус. Всеки ден ще бъдат транспортирани в хотел, където ще провеждат своята практика.Там ще работят и ще се занимават точно с това,което изучават в нашата гимназия.Опитът ще бъде много полезен за тях и за преподавателите. Ще работят на рецепция, с резервационната система, настаняване, организиране на събития, анимация.

Ние винаги се отзоваваме, когато ни поканят, участваме в състезанията,които се организират за професионалното образование. През декември представители на нашата гимназия бяха на посещение в Турция, имахме среща на едно училище от нашия бранш.Там участваха и Гърция и  Латвия, това също е трупане на опит. Знаем, че тези страни са с традиции в този бранш.Винаги има човек какво да научи.На нас ни трябват повече практически умения, затова нашите усилия са насочени към преодоляване на този недостиг. Затова смятам, че посещението ни в Португалия и връзките, които имаме с Турция, ние ежегодно ходим на техни фестивали, това е начинът да се съизмерим, ако нещо ни липсва да го забележим и отстраним.

След практиката, учениците ще получат и сертификати, че са преминали обучение, допълни Карталов. Преди да заминат всички ще преминат допълнително обучение по английски език.

Не се оплакваме от липса на желаещи да учат при нас, защото тези, които завършат намират реализация, каза още директорът. В момента в училището тече подготовка и за матурите в Х клас, правят се тестове, уточни той. Карталов се надява, че заради законодателните промени след националното външно оценяване следващата година в училището ще постъпят нови ученици.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сливенски ученик стана лауреат на Националната олимпиада по немски език

Ученик от сливенската езикова гимназия получи най-престижното отличие - лауреат - на Националната олимпиада по немски език, която се проведе на 30 март в Пловдив, съобщи общината. Атанас Исмаилов е ученик в 12 "е" клас в Профилираната гимназия с преподаване на западни езици "Захарий Стоянов". Получената на олимпиадата оценка 6.00 се признава като..

публикувано на 17.04.24 в 17:25

Обявиха 2 май за неучебен ден в Карнобат

2 май ще бъде неучебен ден в община Карнобат, реше кметът Георги Димитров. Така учениците ще почиват шест дни със събота и неделя - от 1-ви до 6 май включително. 2-ри беше единственият учебен между Деня на труда (1 май), Великден (3-5 май) и Гергьовден (6 май). Димитров обяви решението си, като се обърна към учителите и учениците с думите:..

публикувано на 17.04.24 в 15:11

Кариерна борса се проведе в Университет "Проф. д-р Асен Златаров"

Кариерна борса с участието на водещи работодатели се проведе в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас. Тя бе насочена към студенти в областта на технически науки. В събитието се включиха и представители на Регионалната служба по заетостта и Регионалния център за развитие на социалната икономика. Кариерната борса са провежда за втора..

публикувано на 17.04.24 в 12:22

Реализират дуално обучение в Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“

500 ученици от професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ ще бъдат обхванати в дуално обучение в Академия „Успешно ново начало“. Целта е да се откликне на нуждата на пазара за осигуряването на работна ръка в областта на туризма. Проектът беше представен днес по време на обществено обсъждане на концепцията за..

публикувано на 15.04.24 в 13:32

ОУ „Васил Априлов“ с концерт по повод 65 години от създаването си

Марияна Стефанова е директор на основното училище от 20 години. Тя разказа за създаването на учебното заведение през далечната 1958-1959 година: „С протокол номер 22 от 5 септември на Изпълнителния комитет на градски народен съвет – Бургас се обособява ново начално училище. Самото училище не е имало своя собствена сграда. През 1961 година..

публикувано на 15.04.24 в 09:00

Нови специалности в Университета „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас

Кандидат-студентската кампания  в Университета „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас към момента върви успешно. Това посочи ректорът на учебното заведение проф. Христо Бозов. Той допълни, че се очаква резултатът от Националната агенция по оценяване и акредитация, след който е възможно университетът вече да приема около и над 6000 студенти.  Вече..

обновено на 11.04.24 в 08:16

Представихме сборника "Приказни истории с БНР-Бургас" в НБУ "Михаил Лъкатник"

БНР-Бургас гостува в Началното базово училище „Михаил Лъкатник“ със сборника „Приказни истории с БНР-Бургас“. Така обществената медия се включва в Националния „Маратон на четенето“, който продължава до 23 април-Световния ден на четенето и авторското право. Сборникът „Приказни истории с БНР-Бургас“ има вече седем издания, а първите две бяха..

обновено на 10.04.24 в 17:11