Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ученици от Поморие ще практикуват в Португалия

Снимка: pgt-pomorie.com

 Двуседмична практика в португалски хотел ще имат ученици от Поморие. Възпитаниците на Професионалната гимназията по туризъм" Алеко Константинов" ще могат да приложат наученото в клас в град Апулия. Обучението ще се реализира  след спечелен проект по програма Еразъм +. Такъв учебното заведение печели за първи път.

 20 ученици и двама преподаватели ще заминат за Португалия, обясни директорът на гимназията Валентин Карталов:

От 27 -ми юли до 11-ти  юли ученици и учители ще бъдат настанени в кампус. Всеки ден ще бъдат транспортирани в хотел, където ще провеждат своята практика.Там ще работят и ще се занимават точно с това,което изучават в нашата гимназия.Опитът ще бъде много полезен за тях и за преподавателите. Ще работят на рецепция, с резервационната система, настаняване, организиране на събития, анимация.

Ние винаги се отзоваваме, когато ни поканят, участваме в състезанията,които се организират за професионалното образование. През декември представители на нашата гимназия бяха на посещение в Турция, имахме среща на едно училище от нашия бранш.Там участваха и Гърция и  Латвия, това също е трупане на опит. Знаем, че тези страни са с традиции в този бранш.Винаги има човек какво да научи.На нас ни трябват повече практически умения, затова нашите усилия са насочени към преодоляване на този недостиг. Затова смятам, че посещението ни в Португалия и връзките, които имаме с Турция, ние ежегодно ходим на техни фестивали, това е начинът да се съизмерим, ако нещо ни липсва да го забележим и отстраним.

След практиката, учениците ще получат и сертификати, че са преминали обучение, допълни Карталов. Преди да заминат всички ще преминат допълнително обучение по английски език.

Не се оплакваме от липса на желаещи да учат при нас, защото тези, които завършат намират реализация, каза още директорът. В момента в училището тече подготовка и за матурите в Х клас, правят се тестове, уточни той. Карталов се надява, че заради законодателните промени след националното външно оценяване следващата година в училището ще постъпят нови ученици.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:ВИЖТЕ ОЩЕ

Морското училище търси учител по " корабен английски"

 Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов "Св. Никола" в Бургас има амбицията да предложи една солидна подготовка по английски език на учениците си. Така със завършването си те ще придобият ценен сертификат и ще имат възможност да работят на чужди кораби, съобщи директорката на гимназията Христина Жабова. За целта се търси учител по..

публикувано на 25.01.20 в 17:22

100 лева стипендия за студенти с отлични резултати на НВО

Стипендия от 100 лева месечно ще се отпуска на студентите, завършили училище с високи резултати на държавните зрелостни изпити и избрали да следват в професионални направления, които са важни за българската икономика. Сред тях са педагогически, физически, химически и инженерни науки. Решението на Министерския съвет предвижда тази стипендия да се..

публикувано на 25.01.20 в 09:48

Живко Табаков пита кога спортното училище ще има своя база

Редица проблеми пред спортното училище в Бургас са поставили от обществения съвет на учебното заведение пред общинския съветник Живко Табаков. Локацията на училището не е добра, спортните бази, които ползват, са пръснати из целия град. Водени са разговори със спортния министър за изграждане на нова база, но няма нищо заложено в държавния бюджет, поясни..

публикувано на 25.01.20 в 07:51

Учениците от Царево излизат в грипна ваканция

Тридневна грипна ваканция обявиха в Община Царево.  Кметът на града инж. Георги Лапчев издаде заповед дните от днес 22 януари до 24 януари включително да са неучебни.

публикувано на 22.01.20 в 10:51

Тридневна грипна ваканция за учениците в община Карнобат

От днес учениците в община Карнобат са в грипна ваканция. Кметът Георги Димитров е издал заповед, че от вторник до четвъртък (включително) ще са неучебни дни. В профила си във Фейсбук той е написал: "Скъпи ученици, тъй като имам сериозни основания, а и желая да не боледувате Ви информирам, че от утре сте в ГРИПНА ВАКАНЦИЯ. Обявявам за неучебни..

обновено на 21.01.20 в 07:49

Четири медала за бургаски ученици от международна олимпиада в Казахстан

Учениците от ППМГ "Акад. Никола Обрешков" започнаха новата година със сериозни успехи след участие XVI Международна Жаутиковска олимпиада по математика, физика и информатика в гр. Алмати, Казахстан. Надпреварата е една от най-силните и оспорвани в света в тези три области. Тази година в нея участваха 587 ученици от 21 страни. Представители на..

публикувано на 20.01.20 в 11:11

По нова формула Община Бургас ще отпуска стипендии на отлични студенти

По нов начин Община Бургас ще отпуска стипендии на студентите в местните висши учебни заведения. Това ще става по нова формула , според която освен отличниците в специалностите „Компютърни системи и технологии” и „Информационни технологии” се предвижда   финансово стимулиране да получават и студенти с добро резултати и от други..

публикувано на 19.01.20 в 11:16