Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Създават консултативни съвети на всяка една от професиите на медицинските специалисти

2
архив
Снимка: Свобода АтанасоваДо два месеца да бъдат създадени национални професионални съвети на медицинските сестри, акушерките, фелдшерите, рехабилитаторите и лаборантите. Те ще дават становища и ще правят промени в правното регламентиране на всяка една от професиите на медицинските специалисти. Това предвижда промяна в устава на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ). Промените ще бъдат обсъдени и в Бургас, каза медицинската сестра Добринка Христова:


"Има предложение от ръководството на петия конгрес, който се е провел, именно за създаване на национални профекионални консултативни съвети. Те ще бъдат за всяка една от професиите поотделно. По-скоро по този начин биха искали да привлекат недоволните от досегашното управление. Макар, че лично аз не знам да има някой доволен, става дума за 30 хиляди души. 
Искам да уведомя всички колеги от Бургас, че предстои среща на 18 януари от 14:00 часа, с Веселина Ганчева и Мая Илиева от синдиката на медицинските сестри. От тях тръгнаха и протестите, които започнаха в страната. Хаосът в здравната система е пълен, а проблемите си стоят." , посочи тя. 


До този момент има само обещания, на които сме се наслушали, допълни Добринка Христова. Недоволствито ни продължава, недоволни са си колегите ни, защото няма никакви реални действия по исканията, които отправихме по време на протестните действия с колегите, е категорична тя.  


Още по темата в интервюто с Добринка Христова. 

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Отделението по „Вътрешни болести и клинична хематология“ в УМБАЛ Бургас възстанови работа

Отделението по „Вътрешни болести и клинична хематология“ в УМБАЛ Бургас е възстановило работата си. За това съобщава  Общественият посредник на община Бургас Тодор Стамболиев. Той допълва, че  болните от рядката болест „таласемия майор“, които биваха принуждавани да пътуват два и повече пъти за месец до Варна, вече ще се лекуват в Бургас...

публикувано на 27.01.20 в 15:24

Общински лекар -нова длъжност в местната администрация на Бургас

 Позиция общински лекар ще бъде разкрита в местната администрация в  Бургас. Той ще има специални функции, като основно ще контролира изпълнението на общинските  програми и ще бъде медиатор между различни  здравни звена, обясни зам.кметът Йорданка Ананиева. Ще има реорганизация и на самота структура на здравеопазавнето и социалните дейности:..

публикувано на 25.01.20 в 09:43

Грипна ваканция обявиха за 6 училища в ямболска област

В шест училища в ямболско се прекратяват занятията от понеделник. Областта е В предепидемична обстановка. Най- голяма е заболеваемостта сред децата от 0 до 4 години. Детските градини ще продължат да работят, но при изключително строг сутрешен филтър, уточни д-р Лиляна Генчева от РЗИ в Ямбол. Проследихме посещаемостта, изключително ниска е. Има..

публикувано на 24.01.20 в 18:19

Обявиха грипна епидемия в Бургаска област (ОБНОВЕНА)

Грипна епидемия за цялата Бургаска област обяви Областният  оперативен щаб. Тя влиза в сила от утре, а учениците излизат в грипна ваканция от 27 до 31 януари.  Бургаска област е в грипна епидемия, каза областният управител Вълчо Чолаков. Нормативите за обявяването на грипна епидемия са 468 заболели за последните 7 дни на 10 хиляди души. Отсъствията..

публикувано на 24.01.20 в 12:06

Обявяват грипна епидемия за цялата област

Грипна епидемия ще бъде обявена за цялата Бургаска област. Решението ще бъде взето официално утре. Лабораторните резултати от този сутрин са показали, че за последните седем дни 425 души са се разболели от грип, съобщи за БНР-Бургас директорът на РЗИ д-р Георги Паздеров: „458 болни е прагът, който след като бъде достигнат, трябва да се..

публикувано на 23.01.20 в 13:05

Ангел Кунчев: Страната е в навечерието на национална грипна епидемия

Страната се намира в навечерието на национална грипна епидемия. Това каза в Бургас главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Засега епидемична е обстановката в 2-3 области. По думите на Ангел Кунчев изпреварваща е заболеваемостта от грип при децата и учениците затова и ограничаването на учебните занятия в отделни общини предшества..

обновено на 22.01.20 в 17:55

Ръст на родените през 2019 в УМБАЛ Бургас

   Ваня, родила детето си в бургаското отделение, поля по стар обичай вода, за да измие  ръцете си  д-р Антонио Душепеев. С пожеланието както лесно се плъзга сапунът, така лесно  да се раждат децата в Бургас, началникът на родилно поздрави колегите си по повод Деня на родилната помощ. Увеличава се броят на родените в нашето отделение през 2019, обясни..

публикувано на 21.01.20 в 18:21