Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Статуя на св. Николай Чудотворец в Бургас предлагат съветници

| обновено на 14.01.20 в 09:27

Изграждането на статуя на Св. Николай Чудотворец в Бургас предлагат в докладна записка общинските съветници от Коалиция „Ние, гражданите“ Бенчо Бенчев и Стоян Колев. Почитаме светеца като закрилник на Бургас, но нямаме символ на града. С този мотив общинският съветник Бенчо Бенчев лансира идеята за нов монумент, който да стане символ на морския град:

„Нека гражданите на Бургас да предложат, къде да бъде поставен. Би могла такава статуя да бъде поставена на колелото на влизане в града. Морска гара също е добро предложение, важното е постаментът да е по – висок. Статуята трябва да е около 4 – 6 метра, за да може да се вижда от далеч.“

Бенчев и Георгиев дават като пример градове по света, които имат своите популярни символи – Ню Йорк със Статуя на свободата. Рио де Женейро със своят Христос, Париж с Айфеловата кула и т.н. Според тях Бургас е един от най-добрите градове за живеене и заслужава да има свой символ, с който да се гордее. Съветниците не пропускат и родния пример-столицата почете закрилницата си Света София, в Поморие с усилията на общината и гражданите бе направена статуя на Свети Георги Победоносец. А защо не и да се направи нещо, с което да се кандидатства за Гинес, така както направи Хасково със статуята на Света Богородица, добавя още Бенчо Бенчев. 

Предложението, което ще бъде разгледано на комисиите в местния парламент следващата седмица, е освен за общественото допитване,  Община Бургас да организира конкурс за проект и изпълнител като за целта се заложат  средства в Бюджет 2020 на общината в размер на 75 000 лева.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Променят се каналите за ефирна телевизия в региона

В изпълнение на приетата от Министерския съвет Национална пътна карта за изпълнение на задълженията на България по Решение (ЕС) 2017/899 на Европейския парламент за използването на радиочестотна лента 470-790 МНz в ЕС е необходимо освобождаване на достатъчен радиочестотен спектър в обхват 700 MHz за развитие на мобилни комуникации от ново..

публикувано на 01.06.20 в 22:49
снимката е илюстративна

Карта на Българската екзархия от 1870 – 1912 получи като дарение Регионалната библиотека в Бургас

Карта на Българската екзархия от 1870 – 1912 г. получи като дарение  Регионалната библиотека „П. К. Яворов“ – Бургас. Тя е с мащаб 1:3 700 000. Така се  постави началото на специална картографска колекция, представяща Бургас и залива в европейската и българската картография след Освобождението до наши дни.  Дарителският жест е на проф. д-р Иван..

публикувано на 01.06.20 в 18:43

Хвърчила и цветни топки украсиха "Богориди" за 1 юни

Цветни топки и хвърчила украсиха  ул. "Богориди" за празника на детето - 1 юни. Инициативата е на "БулевАрт - мрежа на сетивата" и е част от концепцията им за създаване на приятна атмосфера и очарование на централната пешеходна улица. В първата си инициатива "БулевАрт" постави цветни чадърите по посока към Морската градина.

публикувано на 01.06.20 в 18:21

Потребителите на EVN ще плащат с 0,15% по-скъп ток

Енергийният регулатор  съобщава, че от 1 юли се очаква потребителите на EVN да плащат с 0,15 процента повече за консумираната битова електроенергия. В останалата част от страната се очаква намаление на сметките. Същевременно от днес газът поевтинява с 9 процента и мегаватчас струва малко над 20 лева без такси и налози. Регулаторът реши..

обновено на 01.06.20 в 17:50

Чистят деретата в кварталите и съставните селища на Бургас

Община Бургас  стартира в първия ден на месец юни от село Брястовец, където ще бъдат почистени един отводнителен канал и две дерета от паднали клони, наноси и растителност. През тази седмица предстои почистването на река Дермен дере и Селската река в квартал "Рудник", както и отводнителният канал до ул. "Странджа". В графика са включени..

публикувано на 01.06.20 в 17:03

Отлагат церемонията по връчването на наградите "Златно сърце"

Седмокласникът Митко Петров от котленското село Градец е тазгодишният носител на наградата за добродетелност „Златно сърце“, която се присъжда от Регионалното управление на образованието и Областния управител на област Сливен, съобщават от Областна администрация. Ученикът е номиниран за това, че е оказал помощ на семейство трудно подвижни хора..

публикувано на 01.06.20 в 16:56

Ремонтират светофар на възлово кръстовище в Сливен

Започва планиран ремонт на светофарната уредба на кръстовището при бул. „Братя Миладинови“ с бул. „Хаджи Димитър“ и с бул. „Стефан Караджа“. Това съобщиха от Община Сливен. Дейностите предвиждат подмяна на всички секции с нови с LED крушки. При строително-монтажните работи ще се наложи използването на авто-вишка, която ще бъде разположена така,..

публикувано на 01.06.20 в 16:52