Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Възможен ли е живот на други планети?

Въпросът за живот на други планети е много специален, защото ние не знаем какво да разбираме под това. Нашият живот е на въглеродна основа, твърди се обаче, че може да има живот на силициева основа, например, коментира астрономът д-р Димитър Колев. По думите му в момента вече има четири хиляди извънслънчеви планети, които са известни, а от тях около 50 са с условия, които са подходящи по нашите понятия за развитие на живот.

"За да се развие животът на земята са били необходими минимум два милиарда години, от така да се каже струпването на каманаците, които са образували първоначалната земя и за тези милиарди години, какви допълнителни условия са влияели, също не е много известно. За Марс е почти сигурно, че е имало живот, но в момента няма. Изпарена е водата, изчезнала е атмосферата, а може би това чака и земята", коментира Димитър Колев.

Да летим до Марс не е добра идея, по-скоро нова мисия на Луната ще е по-полезна за науката, категоричен е астрономът, чиято професионална съдба е свързана с Националната астрономическа обсерватория в Рожен. Той поддържа тезата, че поставянето на мощен телескоп на тъмната страна на Луната ще даде много нови възможности за наблюдения.

Цялото интервю с д-р Димитър Колев, чуйте в прикачения файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Умна писалка и устройство за слабовиждащи се използват в Община Бургас

Община Бургас вече активно използва "умна писалка" - Smart pen.   Устройството комбинира в себе си класическа химикалка,  микрофон, високоговорител, стерео жак, батерия, памет, интерфейс за зареждане и връзка с компютър. То е предназначено за хора с двигателни или сетивни нарушения,  за тези със слаба моторика, частично загубено зрение или слух...

публикувано на 24.01.20 в 16:16

Вместо сватбени букети - дарение за лечението на деца

Младоженците Радина и Явор Вълканови  отказаха цветя на сватбата си, за да помогнат за лечението на децата в УМБАЛ Бургас. Събраната сума вече е дарена на началника на Първо детско отделение д-р Борис Ангелов. С нея ще бъде купена електронна бебешка теглилка и оборудване, което ще окомплектова пациентските монитори. То включва консумативи за..

публикувано на 24.01.20 в 11:07

Бургас отново е част от Global Game Jam

За шеста поредна година Бургас ще е част от най-голямото международно събитие за създаване на компютърни и настолни игри Global Game Jam. То ще се проведе от 31 януари до 2 февруари в различни градове по света, а в Бургас домакин на проявата ще е Експоцентър "Флора". Като част от световното състезание Burgas Game Jam се утвърди като водещо събитие в..

обновено на 23.01.20 в 12:32
доц. Геновева Владимирова представя бижута с везбеница в ТК

Везбеница - иновативната съвременна шевица заредена с послания

Везбеница – това е иновативна съвременна шевица, която се получава чрез подредба на знаци от старите български шевици. Те съдържат в себе си древен двоичен код на принципа на единицата и нулата. Цветовете в тях също имат важно влияние, разказа доц. Геновева Владимирова, преподавател по дизайн в Техническия университет в София:..

обновено на 22.01.20 в 17:16

Туристически комплекс Акве Калиде става уникално място за посещения по Черноморието

Експозиционен и демонстрационен център "Минералните води на Акве Калиде" ще бъде изграден в едноименния туристически комплекс край Бургас. Той ще включва нов музей и реплика на римска баня. Обектът е част от проекта "Силата на водата",   финансиран от Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020, процедура "Развитие на туристически..

обновено на 21.01.20 в 09:06

Пригответе се! DJ Party денс фитнес тренировка предстои в Бургас

DJ Party денс фитнес тренировка предстои в началото на февруари В Бургас. Тя ще се ръководи от Невена Тодорова ,  бургазлийка, която е завършила школа за персонални фитнес инструктори в Лондон. Тя е първият лицензиран инструктор по Jungle body в Бургас и България и член на международната мрежа за Jungle body инструктори. "Заповядайте на..

обновено на 19.01.20 в 16:38
Янко Янков спаси кръста край Синеморец

93 – годишният Янко Янков извади кръста край Синеморец

Най-възрастният участник в спасяването на кръста на Богоявление по стар стил Янко Янков първи хвана светия кръст край Синеморец. Ритуалът се проведе по стар стил днес в 11 часа на плажа в местността Бутамята пред погледите на десетки зрители.  Бившият щурман в авиацията всяка година пише писма до председателя на Народното събрание, до Министерския..

публикувано на 19.01.20 в 14:50