Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви са промените в данъчната кампания тази година?


Промени в данъчната кампания въвежда тази година Националната агенция за приходите. С два месеца се удължава срокът за ползване на 5 % отстъпка върху данъка за довнасяне. Предварително попълнената декларация за доходите ще бъде достъпна от март за всички, които притежават персонален идентификационен код. Самоосигуряващите се трябва да знаят, че ще могат да подават данъчните си декларации само по електронен път.

Електронните услуги на Националната агенция за приходите спестяват на хората време и средства, посочи заместник-директорът на териториалната дирекция на НАП Бургас Стефан Илчев. „Над 75 000 граждани на Бургас и региона вече имат ПИК и го използват. Това е доста голям процент повишение в сравнение с предходната година“, поясни той.

Около 40 000 данъчни декларации очакваме да бъдат подадени тази година, обясни директорът на дирекция „Обслужване“ в НАП Бургас Сияна Димитрова. Кампанията тази година започна на 10 януари и ще продължи до 30 април, когато е и крайният срок не само за деклариране, но и за внасяне на дължимите данъци.  „Вече сме приели 79 декларации, от които 50 % са по електронен път“, посочи Димитрова. Тя уточни, че в кампанията тази година има промени, които касаят както физическите лица, така и фирмите. „Основният работодател е длъжен да подаде информация към НАП за всички изплатени доходи, включителни удържаните осигуровки и данъци. Ангажиментите обаче на всеки служител, който има повече от един работодател е да занесе при основния си работодател бележки за предишно изплатените суми. До 28 февруари фирмите имат ангажимента да подадат информацията за изплатените трудови и извънтрудови доходи на всеки един служител към НАП“, обясни Димитрова.

От първи март хората ще имат достъп до информацията за данъците си, която е попълнена от техните работодатели, но само по електронен път. От тази година няма да се изискват служебни бележки и решения на ТЕЛК към годишните декларации, поясни Димитрова.

Нов момент в тазгодишната данъчна кампания е задължението самоосигуряващите се лица да декларират доходите си само по електронен път. Това се отнася за земеделските производители, едноличните търговци, работещите на патент, упражняващите свободна и занаятчийска професия.

От тази година с два месеца се удължава и срокът за ползване на 5-процентната отстъпка върху данъка за довнасяне. Декларациите ще могат да се коригират чрез еднократна коригираща декларация, като срокът за подаването ѝ е до 30 септември. Повече информация може да видите на сайта на НАП.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Арменската общност в Бургас отбеляза 109 години от геноцида

Бургас почете 109-ата годишнина от геноцида над арменците, извършен в пределите на Османската империя през 1915 година. Присъстваха десетки граждани и общественици.  Пред църквата „Сурп Хач“ в центъра на Бургас прозвучаха химнът на Република България и този на Република Армения. Слово произнесе общинският съветник Мадлен Мутафян: "На този ден е..

обновено на 24.04.24 в 18:37

Планова техническа профилактика на предавател на БНР Бургас

Прекъсвания на ефирния сигнал на БНР Бургас са възможни утре (25 април) за района на Малко Търново.  Причината е редовната годишна профилактика на предавателя на честота 98,9 MHz.  Програмата на общественото радио няма да може да се слуша ефирно в споменатия район днес от 9:00 до 17:00 часа.  Може да слушате програмите на БНР през интернет сайта..

публикувано на 24.04.24 в 17:27

Питат в анкета жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги

Община Бургас предлага на жителите на „Възраждане“ идеи за изграждането на етажни паркинги на 5  възможни свободни терена. Това са: Локация 1: между ул. „Дебелт“ и ул. „Цар Калоян“, ул. „Любен Каравелов“ и ул. „Васил Левски“; Локация 2: между ул. „Дебелт“ и ул. „Цар Калоян“, ул. „Ал. Стамболийски“ и ул. „Сливница“; Локация 3: между ул...

публикувано на 24.04.24 в 14:29

Искат църковен съд за двама свещеници

Свещеници от Сливенска епархия с писмо до Светия синод, в което искат църковен съд спрямо двама свещеници, единият от които е и епархийски избирател. В писмото са описани всички нарушения, които двамата са извършили, плюс участието им във фирми и дружества в нарушение на Устава на Българската православна църква. В писмото се..

публикувано на 24.04.24 в 14:17

Рибари протестираха срещу забраната за улов на бяла мида

Безпрецедентна забрана за улов на бяла мида променена от един на три месеца предизвика недоволството на рибари и рибопреработвателни предприятия по Южното Черноморие. Забраната влиза в сила от 1-ви май. Днес близо 100 представители на бранша от Южното Черноморие протестираха пред сградата на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Бургас..

публикувано на 24.04.24 в 13:58

Община Созопол търси 60 младежи за участие в „Созопол на младите“

Община Созопол обявява старта на нова инициатива - изграждането на Младежка стратегия. Целта е да превърне нашите градове и села в още по-привлекателни места за живот за младите хора. Стратегията е насочена към създаването на устойчиви и динамични общности, където младите могат да намират възможности за развитие и реализация. В този процес, Общината..

публикувано на 24.04.24 в 11:44

Изплащането на великденските добавки започва от петък

От петък ще започне изплащането на великденските добавки от 100 лева за пенсионерите с пенсии до линията на бедност от 526 лева, съобщават от Националния осигурителен институт (НОИ). Парите ще са налични на 26 април както по банковите сметки на пенсионерите, така и по преводите към пощенските станции. Право на празничните суми имат около 534 000 души...

публикувано на 24.04.24 в 10:23