Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Какви са промените в данъчната кампания тази година?


Промени в данъчната кампания въвежда тази година Националната агенция за приходите. С два месеца се удължава срокът за ползване на 5 % отстъпка върху данъка за довнасяне. Предварително попълнената декларация за доходите ще бъде достъпна от март за всички, които притежават персонален идентификационен код. Самоосигуряващите се трябва да знаят, че ще могат да подават данъчните си декларации само по електронен път.

Електронните услуги на Националната агенция за приходите спестяват на хората време и средства, посочи заместник-директорът на териториалната дирекция на НАП Бургас Стефан Илчев. „Над 75 000 граждани на Бургас и региона вече имат ПИК и го използват. Това е доста голям процент повишение в сравнение с предходната година“, поясни той.

Около 40 000 данъчни декларации очакваме да бъдат подадени тази година, обясни директорът на дирекция „Обслужване“ в НАП Бургас Сияна Димитрова. Кампанията тази година започна на 10 януари и ще продължи до 30 април, когато е и крайният срок не само за деклариране, но и за внасяне на дължимите данъци.  „Вече сме приели 79 декларации, от които 50 % са по електронен път“, посочи Димитрова. Тя уточни, че в кампанията тази година има промени, които касаят както физическите лица, така и фирмите. „Основният работодател е длъжен да подаде информация към НАП за всички изплатени доходи, включителни удържаните осигуровки и данъци. Ангажиментите обаче на всеки служител, който има повече от един работодател е да занесе при основния си работодател бележки за предишно изплатените суми. До 28 февруари фирмите имат ангажимента да подадат информацията за изплатените трудови и извънтрудови доходи на всеки един служител към НАП“, обясни Димитрова.

От първи март хората ще имат достъп до информацията за данъците си, която е попълнена от техните работодатели, но само по електронен път. От тази година няма да се изискват служебни бележки и решения на ТЕЛК към годишните декларации, поясни Димитрова.

Нов момент в тазгодишната данъчна кампания е задължението самоосигуряващите се лица да декларират доходите си само по електронен път. Това се отнася за земеделските производители, едноличните търговци, работещите на патент, упражняващите свободна и занаятчийска професия.

От тази година с два месеца се удължава и срокът за ползване на 5-процентната отстъпка върху данъка за довнасяне. Декларациите ще могат да се коригират чрез еднократна коригираща декларация, като срокът за подаването ѝ е до 30 септември. Повече информация може да видите на сайта на НАП.


ВИЖТЕ ОЩЕ

БСП с критики към бюджета на Община Бургас за 2020 г.

Бюджетът на Община Бургас за 2020 г. беше приет с почти пълно мнозинство. Единствено общински съветници от БСП отказаха да го подкрепят. По време на почти двучасовите дебати, в залата се чуха както похвали за добре изготвения документ, така и критики за това, че в него има много неясни моменти. Основните забележки и на другите партии беше, че..

публикувано на 28.01.20 в 17:21

Част от улица "Иван Шишман" ще бъде затворена два дни

Улица "Иван Шишман" ще бъде затворена в участъка между улиците "Шейново" и "Съгласие" в периода 29 - 30 януари. Движението на автомобили се ограничава заради извършване на резитба на дърветата, разположени по протежението на платното. Дейностите включват оформяне на короните и премахване на опасните клони. Резитбата се извършва след подадени сигнали от..

публикувано на 28.01.20 в 16:31

Грипна епидемия обявиха в сливенска област

Грипна епидемия е обявена в област Сливен. Решението е на  Областния оперативен щаб за борба с грипа. Учениците излизат в грипна ваканция от утре 29 януари до 7 февруари включително, съобщи Милена Чолакова, директор на Регионалното управление на образованието. Учебните занятия се преустановяват  в Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица се преустановяват..

публикувано на 28.01.20 в 16:22

Булевард Демокрация на 28 януари

Очаквайте подробности за   незаконното депо с гуми край буферната зона на резерват Атанасовско езеро. От Регионалната екоинспекция са извършили няколко проверки. Санкцията, която е предвидена за този вид замърсяване е от 7 до 30  хиляди лева. Кметът Димитър Николов сигнализира  и главния прокурор.  Ще проследим  реакциите покрай инвестиционното..

публикувано на 28.01.20 в 14:30

БЧК раздава хранителни пакети от ЕС в община Несебър

В складовата база на Общинската организация на БЧК-Несебър бяха доставени и разтоварени около 12 000 кг. хранителни продукти от интервенционните помощи на Европейския съюз. На акцията присъства и кметът на общината Николай Димитров. Хранителните пакети ще бъдат разпределени между 506 жители на община Несебър по предварително подготвен списък. Те..

публикувано на 28.01.20 в 13:54

В Камено не искат крематориум край града

В Камено на протестен митинг срещу изграждането на крематориум край града се събраха близо 300 жители на общината и протестиращи хора от град Българово. Повече от час продължи протеста тази сутрин. След него, спокойно без напрежение, в залата на община Камено се проведе обществено обсъждане на проекта. Сред протестиращите в Камено беше и свещеника от..

публикувано на 28.01.20 в 13:38

Протест в Камено срещу изграждането на крематориум (ОБНОВЕНА)

Жители на Камено излязоха на протест срещу строителството на крематориум на терен от 15 дка край града. Общественото обсъждане по проекта ще започне в 9.00ч тази сутрин в сградата на общината.  В Камено се разпространява протестна подписка, подкрепена от 700 души, срещу проекта за изграждането на крематориум. Какви са възраженията на  хората..

обновено на 28.01.20 в 08:37