Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Митко Иванов:

Размерът има значение, когато става дума за символ на Бургас

Според издателя Румяна Емануилиду не ни трябва нов монументЩе има ли Бургас статуя на Свети Николай Чудотворец, която да е символ на морския град, по подобие на Ню Йорк, Рио де Жанейро и Париж или поне София и Поморие, които отдадоха дължимото на своите светци закрилници? Въпросът поставиха двама общински съветници, а предложението на Бенчо Бенчев и Стоян Колев от групата „Ние, гражданите“ се оказа доста дискусионно.

Идеята за изграждането на монумент на Свети Николай Чудотворец не е нова. Тя бе поставена още когато 6 декември е обявен за празник на града, припомня общественикът и съавтор на книгата „История на Бургас“ Митко Иванов, участвал в 7 проекта и процедури за поставянето на различни паметни знаци през годините. Той се обяви за широко обществено обсъждане на предложението:

„В Бургас като че ли липсват ярки, силни знаци. Бургазлии ще откликнат положително, но голямата дискусия ще се разгори, когато трябва да се определи размерът на паметника. А размерът има значение! Както и мястото, което трябва да бъде централно, а те не са толкова много в града.“  

Издателят и журналист Румяна Емануилиду изрази отрицателното си становище към реализирането на подобен монумент.  Тя припомни, че до подлеза на операта има арка на Св. Николай Чудотворец и се позова на съдбата на други започнали мащабно проекти като кръста на Шилото и недовършения паметен знак на апостол Андрей Първозвани на остров Света Анастасия:

„Ние не можем да се грижим за тези символи. Не е достатъчно само да направим огромна скулптура, за да си направим някакъв имидж за момента. Въпросът е в размаха на мисленето.“

За пример Емануилиду посочи, че в споменатия в докладната на съветниците Рио де Жанейро, за да се стигне до статуята на Христос, се минава с влакче през природни забележителности и се наблюдават хиляди растителни видове. Така символът на Рио е превърнат в комплексен туристически продукт.  

Предложението на съветниците ще бъде обсъдено в комисиите на местния парламент през следващата седмица.

Повече чуйте в звуковите файлове.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Прасе с африканска чума е отстреляно в землището на Стралджа

Пореден случай на Африканска чума по свинете е регистриран при отстрел на диво животно в ямболско. Междувременно започна преброяване на прасетата в личните стопанства. Положителната проба този път е от прасе отстреляно в землището на град Стралджа, уточни д-р Стоян Колев от Агенцията по храните в Ямбол: И е обезвредено чрез загробване на мястото,..

публикувано на 25.01.20 в 18:43

Напусна ни столетникът Никола Мечев

Дядо Никола спечели сърцата на мнозина  бургазлии с активното си присъствие на общинските тържества по повод Никулден. Той присъстваше неизменно  на снимките с имениците, които прави местната администрация.През 2018 година Никола Мечев  навърши 100 година. Тогава  отиде лично при кмета Димитър Николов, за да го покани  на юбилея си.  Дядо Никола се..

публикувано на 25.01.20 в 18:25

Общината търси финансиране за улично осветление на част от ул. "Пробуда"

Да се проектира и изгради улично осветление на бургаската ул. „Пробуда“ в участъка между бул. „Стефан Стамболов“ и ул. „Александровска“. Идеята е на  съветниците  Живко Господинов и Чанко Мирчев. Има изготвен проект и избран изпълнител, но трябва да осигурим финансиране, обясни зам.-кметът Чанка Коралска.  В момента нямаме средства за реализирането на..

публикувано на 25.01.20 в 11:24
На този терен трябва да се изгради бъдещия крематориум

Обществено обсъждане на проекта за крематориума край Камено

Обществено обсъждане на проект за строителството на крематориум край Камено ще се проведе на 28-и януари. В момента се изготвя Оценката на въздействието на околната среда (ОВОС), каза Кристиян Киров, собственик на фирмата - инвеститор. Крематориумът ще бъде построен на площ от 15 дка. Част от  хората не одобряват идеята , двама души обикалят от..

публикувано на 24.01.20 в 17:01

ТЕЦ Сливен показа как съхранява и изгаря RDF гориво и биомаса

ТЕЦ Сливен днес отвори врати за граждани и екологични организации, за да покаже как съхранява и изгаря RDF гориво и биомаса. Пред желаещите да влязат, директорът на топлоцентралата инж. Павлин Костов обяви, че от няколко дни се изгаря суровина от София, заедно с тази от местното сметище край село Хаджидимитрово, а вчера ДАНС  са взели проби от..

публикувано на 24.01.20 в 16:35

Новата (никотинова) дъвка за обществото

Предложението на трима депутати от ВМРО непушачите да получат два дни отпуск в повече постигна целта си. Влезе в ефирното време на големите медии, замествайки големите скандали. Обществото има нова дъвка, която да дъвче в следващите няколко дни. С нескрит интерес прочетох предложените промени в Кодекса на труда, засягащи работещите на трудов..

публикувано на 24.01.20 в 14:45

Стартира кампанията за безплатно подменяне на стари печки на дърва

В Бургас близо 2 хиляди отоплителни уреди с твърдо гориво ще бъдат подменени по проектa за подобряването на качествата на атмосферния въздух.  В първата фаза на проекта, която има за цел да тества схемата, ще бъдат подменени отоплителните уреди на 80 домакинства. В нея могат да кандидатстват жителите на Централна градска част и кварталите..

публикувано на 24.01.20 в 14:20