Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младежки дом и нова сграда на полицията изграждат в Меден рудник

| обновено на 17.01.20 в 08:32




Изграждане на Младежки културен дом, разширяване на Промишлената зона и нова сграда на Районното полицейско управление са сред инфраструктурните проекти в бургаския комплекс "Меден рудник" за 2020 година. Това стана ясно от общественото обсъждане на бюджета на общината в най-големият комплекс на Бургас. И въпреки, че близо 60 000 души са вече жителите на „Меден рудник“, на общественото обсъждане на бюджета на Община Бургас за тази година, присъстваха двайсетина. 

Две кръгови заменят светофарите по бул. "Захари Стоянов", информира зам.-кметът по строителството Чанка Коралска:

"Приключи обществената поръчка. Имаме сключен договор, дори. След като миналата година по време на ремонта се получиха доста неприятности със задръстванията, инвестиционен проект се разработва за локално от ул. „Георги Попаянов“ (при Бриколажа, б.а.) до кръстовището за "Горно Езерово". По "Захари Стоянов" ще има две кръгови кръстовища - на кръстовището за "Горно Езерово", а другото на кръстовището с улица ул. „Георги Попаянов“."

Именно „Захари Стоянов“ и околовръстният път „Тодор Александров“ ще се сдобият и с ново улично осветление.

Зона "Г" трябва да е сред приоритетите, посочиха граждани, които дойдоха на срещата.

"Няма изградени спирки или заслони, само по една табела стърчи от тротоарите. Частично и тротоари няма, детски площадки няма в цялата зона никъде. Работи се в централната част на комплекса. Лично аз, не останах особено доволна от срещата."

В зона "Г" се намира и ул. „Ленко“, която още не е дочакала своето асфалтиране.

"Може би повече от 15 години, това са 200 метра, по които нищо не е направено и е дупка до дупка. И жалби са подавани от живеещите на улицата. Обещание имаме лично на кмета. Беше тук, имаме предизборно обещание, че още понеделник ще се направи, но до момента няма нищо. Искаме един отговор, едно обещание и то категорично."

Средствата са ограничени, отговори Чанка Коралска:

"Миналата година имахме намерение да направим и "Ленко" и някоя друга улица там, но трябваше да съсредоточим вниманието си на ул. "Ортото". Функционира новото училище по програмиране и иновации, трябваше да се направи автобусна линия, спирка. Всичко това ни взе много ресурс. Не мога да кажа, че тази година имаме ресурс за това, но ще я закърпим."

4 млн лв ще бъдат вложени в разширяването на Промишлена зона „Меден рудник“, информира зам.-кметът по строителството.

"Изграждаме терен върху 600 дка земя, като част от Логистичен-индустриален парк, втора фаза. Тази година ще се стартира с изграждането на инфраструктурата, подземните комуникации. Проектантите са си свършили работата. Сега предстои да започне и същинското строителство."

Друга голяма инвестиция, която предстои да се изгради в комплекса, е Младежкият културен център.

Въпреки забавянето на новия стадион на Бургас в близост до „Меден рудник“, до лятото се очаква да има точен разчет колко ще струва и започва търсенето на средства за финансирането му.

Стартирана е и процедура за изграждане на нова сграда на Районното полицейско управление, което сега се помещава в детска градина. Тя ще се намира в близост до басейна в комплекса.

Още по темата в звуковия файл:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампания за събиране на дарения за пострадалите от пожарите

Кампания за събиране на финансови дарения в помощ на пострадалите от пожарите обяви община Болярово. „Отправяме молба за съпричастност към всички, които могат да помогнат. Благодаря и на всички мои колеги, които помагат на терен, на всички, които ни помагат с хранителни продукти и вода. Съпричастността е голяма. Благодаря Ви!“, каза Христо Христов, кмет..

публикувано на 19.07.24 в 08:40

Продължава борбата с големия пожар около Воден и близките села

Продължава борбата с големия пожар около Воден и близките села . Вчера огънят достигна, граничното с Турция, село Крайново. Премиерът свиква Съвета по сигурността заради пожарите Там са изгорели къщи, някои от тях - обитаеми, а част от жителите бяха евакуирани.  Помощ за гасенето е дошла и от турска територия.  Работата на екипите е..

публикувано на 19.07.24 в 08:36
Снимката е илюстративна.

Необходими са промени в няколко закона преди прилагането на модела „замърсителя плаща“ догодина

В началото на следващата година, страната ни трябва да започне прилагането на новия модел за определяне и събиране на таксата „Битови отпадъци“. Предвижда се той да бъде на принципа „замърсителят плаща“. Страната ни вече няколко пъти отлага тази мярка. Първият отложен срок беше през 2019 година. Все още няма яснота как точно ще се прилага този..

обновено на 19.07.24 в 08:15

Възпоменателна церемония на Летище Бургас

С възпоменателна церемония беше отбелязана 12-тата годишнина от атентата на бургаското летище. При терористичния акт загинаха 5-а израелски туристи и българския шофьор Мустафа Кьосов. С религиозен ритуал, венци и цветя и запалени свещи близки на загиналите, представители на държавата и общината, както и лекари, помогнали на ранените туристи отдадоха..

обновено на 18.07.24 в 22:25

Пожар в землището на Богданово изпепели и няколко необитаеми къщи

Пожарът в землището на с. Богданово, обхванал около 500 дка храсти и сухи треви, е засегнал и селото, съобщиха от Община Средец.  Няма пострадали хора, но са изгорели няколко изоставени къщи. В гасенето на пожара са участвали 5 противопожарни екипа с 15 служители, поясни ижн. Янко Тодоров - началник на РСБЗН - Средец.  Освен на тях, кметът на..

публикувано на 18.07.24 в 22:19

Журналистът Иван Гарелов е в "Пирогов" след инцидент в Свети Влас

Известният журналист Иван Гарелов е получил тежка травма и е транспортиран в "Пирогов". 81-годишният Гарелов е претърпял тежък инцидент край морето, където е работил върху новата си книга и от четвъртък сутрин е в реанимацията на "Пирогов", споделиха пред вестник "24 часа" от семейството на известния журналист. Телевизионната легенда е бил..

публикувано на 18.07.24 в 20:35

Експертни комисии ще констатират щетите от пожарите по земеделски култури

По разпореждане на министъра на земеделието и храните д-р Георги Тахов са сформирани експертни комисии с представители на Областните дирекции "Земеделие" за констатиране на щетите от пожари в земеделски площи, включително унищожена продукция и погинали селскостопански животни. Комисиите ще посетят районите на страната, където е обявено бедствено..

публикувано на 18.07.24 в 20:00