Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Бургаски ученици с първи места в състезание по четене

| обновено на 20.01.20 в 08:10

Бургаски третокласници се наредиха на второ и трето място в национално състезание по четене и създаване на дигитално съдържание. То е инициирано от Министерството на образованието и подкрепено от платформата Книговищe. В него са се включили над 300 класове от училища в цялата страна. Учениците от ОУ "Братя Миладинови" са се класирали на второ място, а възпитаниците на ОУ "Георги Бенковски" са на трето.

Една от целите на състезанието е да се подобри функционалната грамотност на учениците. Учениците от 1 до 7 клас събират точки чрез решаване на въпросници по детски книги, както и чрез създаване на нови въпросници, обясни Светлана Костадинова, класен ръководител и преподавател по литература на класиралите се на второ място третокласници от училище „Братя Миладинов“. „Много им е интересна задачата, защото разсъждавайки как точно да направят въпросника, те спазват инструкциите на редактора на платформата Книговище. Обмислят всеки един даден отговор, който трябва да бъде правилно структуриран, дори и граматически, с всички правописни особености“, обясни тя. Костадинова допълни, че всеки един въпросник носи различен брой точки. Включени са и отворени въпрос за лично мнение или за разсъждение. „Може да публикуват и файл с изображение, което децата са направили – дигитална рисунка или такава, направена в час по изобразително изкуство. Самата рисунка може да бъде качена в платформата за съответната книга“, поясни тя.
Учениците обясниха, че въпросите не са ги затруднили, защото обичат да четат. „Имаше въпроси като „Защо Пипи искаше да ходи на училище?“ Верният отговор е „Защото тя иска също да има ваканции“. Въпросите не ме затрудниха, защото ако си чел книгата въпросите не са трудни“, обясни Алекса от 3 Ж клас.  
Като всяко състезание са предвидени и награди за най-добре представилите се ученици. А това са дигитална грамота и групов абонамент за платформата Книговище.  

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Възпоменателни шествия в памет на Васил Левски преминаха по централните улици на Бургас (снимки)

Две факелните шествия в памет на Апостола на свободата Васил Левски се проведоха в Бургас. Те тръгнаха от две различни места, но се събраха до паметника на най – големия ни национален герой в Морската градина. От площад „Тройката“ започна шествието организирано от ВМРО – Бургас. Войводите първи започнаха да организират възпоменанието по този..

публикувано на 19.02.20 в 19:10

Спрени са половината от автобусните курсове между Ямбол и Сливен

Половината от автобусните курсове между Ямбол и Сливен са спрени. Причината е изтекъл срок на договора с ямболските превозвачи. Обявена е нова обществена поръчка. В момента автобусните курсове се изпълняват  само от квотата на община Сливен, като през деня те осъществяват едва 6 курса в едната посока. До ситуацията се е стигнало, тъй като преди 4..

публикувано на 19.02.20 в 16:20

Ново обсъждане за крематориума в Камено

Ново обществено обсъждане на проекта за крематориум в Камено предстои през март. То е насрочено за 20 март. Негов предмет ще е Докладът за оценка на въздействието върху околната среда. На предходното , гражданите не бяха особено активни, въпреки протестът, който го предхождаше.

публикувано на 19.02.20 в 15:50

Бургас почете паметта на Апостола на свободата (СНИМКИ)

147 години се навършват от гибелта на Васил Левски. Името на Апостола на свободата е символ на саможертвата и родолюбието. Заветите му не трябва да забравяме, казаха бургазлии.  Видни общественици, политици и стотици бургазлии поднесоха венци и цветя пред паметника на Васил Левски в Морската градина. Това е тъжна годишнина, но..

публикувано на 19.02.20 в 15:23

Сливен отбеляза 147-годишнина от смъртта на Васил Левски (СНИМКИ)

Сливен отбеляза 147-годишнина от смъртта на Васил Левски със заупокойна молитва, военни почести и поднасяне на венци и цветя на паметника на Апостола в центъра на града. Граждани, ученици и представителите на държавни и общински институции се преклониха пред паметта и делото на Левски.  На възпоменателната церемония кметът на Сливен Стефан..

публикувано на 19.02.20 в 14:45

"Булевард Демокрация" на 19 февруари

Дела трябват, а не думи. Граждани,  политици, общественици поднесоха венци и цветя  пред  паметника на Васил Левски в Морската градина на  Бургас . Апостолът е символ на саможертвата и родолюбието. Заветите му трябва да помни и спазва всеки, казаха бургазлии. В коментарната рубрика: мненията на общинските съветници - да се обяви ли Никулден..

публикувано на 19.02.20 в 14:03

Отново обсъждат идеята за светофар в „Изгрев“

Общинският съвет отново обсъжда предложението за поставяне на светофар на кръстовището на улиците „Петко Задгорски“ и „Георги Калоянчев“ в к-с „Изгрев“. То беше внесено от Живко Господинов от БСП още през декември миналата година.  Общинските съветници обаче решиха, че е по-добре Комисията по безопасност на движението по пътищата към Община..

публикувано на 19.02.20 в 13:17