Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Готов е проекта за ремонт на Бракаловата къща

Правят ретро кафене и ателиета за керамика и метал в двора на Етнографския музей

Ще бъде ремонтирана сградата и подновена експозицията

| обновено на 19.01.20 в 16:41
Снимка: РИМ -Бургас

Предстои ремонт на сградата и двора на Етнографския музей в Бургас. Предвижда се и цялостно обновяване и на експозицията и ремонт на дворното пространство. Проблеми с постройка има от години, съобщи  директорът на регионалния музей Милен Николов:

"Проблеми с постройка има от години. Трябва да се ремонтира покрива, фасадите са в лошо състояние, дограмата не е сменяна, къщата няма Ние се опитваме да правим козметични ремонти когато се налага, но не може да продължава така. Музеят има готов проект за ремонт на сградата, който е одобрен от Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). В момента се прави проектиране на обновяването на експозицията, която е на 40 години и там искаме да направим нещо съвсем различно. Но ще бъдат съчетани модерните технологии с традиционно представяне на експонати"

Дворното пространство ще бъде променено изцяло. Ще се подновят плочките, ще се включат много нови елементи, но ще се стремим да запазим и повечето от зелените площи, посочи Николов:

"Искаме да си направим една етно кухня, в която да има пещ, за да можем да печем хляб. Ще има ретро кафене, с по лека дървена конструкция, с отваряеми стени, за да е открито през лятото. Задължително трябва да имаме музеен магазин с лице към улицата. Нужна ни е и сглобяема сцена, която ще използваме когато имаме събития на открито. Планираме и създаването на две ателиета за керамика и метал, където да се извършва реставрация и консервация на открити артефакти."

Финансирането за осъществяване на проекта ще бъде осигурено от Община Бургас, чрез кандидатстване по оперативни програми.

Директорът на РИМ - Бургас Милен Николов съобщи, че от ремонт се нуждае и сградата на Историческия музей и тук трябва да се смени покрива  да бъде направен дренаж, защото има проблем с влагата.  Голямо предизвикателство ще е и Археологическия музей, който след преместването на библиотеката в новото й сграда, ще получи и нейните помещения. Вече се мисли  как по най – удачен начин ще се преустрои експозицията. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Километрични опашки пред пунктовете за регистрация и пред КАТ в Сливен

Километрични опашки за регистрация на газовите уредби се извиват пред лицензираните пунктове в Сливен. Шофьорите се притесняват от налагането на глоби и масово регистрират газовите си бутилки. В КАТ също има голямо струпване на хора заради пререгистрацията на автомобилите с монтирани такива уредби.  При монтирането на газова уредба на..

публикувано на 28.02.20 в 16:16

Завършиха околовръстния път на Камено

Околовръсният път на Камено е вече отворен. Това съобщи кмета Жельо Вардунски във фейсбук профила си.  "Щастлив съм, че мога най-накрая да се похваля - Околовръстният път на град Камено вече е абсолютен факт! Сбъдна се мечтата на всички каменци! От днес той вече е действащ, изграден е по всички европейски стандарти, една прекрасна придобивка за цялата..

публикувано на 28.02.20 в 15:48
архив

Медицински специалисти от Бургас се включват в националния протест в столицата в неделя

Медицинските специалисти излизат на пореден национален протест. В него ще се включат и представители от Бургас на 1 март.  За разлика от предходните този ще започне през сградата на столичната болница „Пирогов“. По този начин те застават зад своя колежка, която е с административно наказание заради присъствие на протест. Има ли изпълнени..

публикувано на 28.02.20 в 15:38

Алексиев: Митко Събев отказва да ни прехвърли стадиона, затова спираме мъжкия отбор (обновена)

Община Поморие не може да постигне сделка с Митко Събев за собствеността на стадиона. Не може да играем домакинствата на футболния отбор в други градове, затова ще се лишим от мъжкия тим, но запазваме клуба и школите му, коментира кметът Иван Алексиев. Митко Събев отказва да стигнем до споразумение да ни прехвърли неговите 49.5% от собствеността на..

обновено на 28.02.20 в 15:26

"Булевард Демокрация" - на 28 февруари

Светът е оцелял, защото се е смял, неслучайно беше мотото на един български вестник. Днес слушах коментари, че у нас паниката била прекалено голяма относно корона – вирусът. Нямам наблюдение по другите страни как е, но в България всеки втори ражда вицове за него. Последния, който чух, бе, че се заменя тристаен апартамент, на втора линия на..

публикувано на 28.02.20 в 15:01

Талантливи бургаски плувци станаха част от френска реклама

Голям френски бранд избра модерния плувен комплекс "Парк Арена" ОЗК да снима новата си реклама. Клипчето на известните бисквитки, е снимано за два дни, с много статисти и няколко артисти, наети за специални роли. Интересен е фактът, че изявени бургаски плувци също са част от впечатляващия рекламен спот. Модерният плувен комплекс бе избран тази година..

публикувано на 28.02.20 в 14:27

Тонка Стоева: Подготвяме нови проекти за саниране на многофамилни сгради в Малко Търново

27 март е крайният срок,  в който Община Малко Търново трябва да кандидатства с нови проекти по саниране на 12 многофамилни  сгради.  Продължава и работата по вече сключените договори в общината, каза заместник-кметът Тонка Стоева: "Община Малко Търново към настоящия момент работи изключително по изпълнение на сключените договори за..

публикувано на 28.02.20 в 11:11