Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Бургаският бюджет – нещо ново, нещо старо и нещо назаем

Капиталовата програма на Община Бургас бе публикувана на страницата на администрацията в края на миналата седмица. Едно от обясненията, които чух за това, че се случва след обществените обсъждания, а не преди тях, бе „за да влязат в нея предложенията на гражданите“. Само за пример – на общественото обсъждане в „Сарафово“ бе обещан ремонт на две улици в квартала, след въпроси на граждани. Нито една от двете, обаче, не е включена в капиталовата програма за тази година.

В нея са заложени проекти, които продължават, нови такива, но и се повтарят неща от миналогодишната.

Продължава съфинансирането на Арена Бургас. 470 000 са били заложени през 2019-та, половин милион са за тази година.

Пет години след като бе анонсирано създаването на Географска информационна система (ГИС), която да следи нивото на водните басейни, с цел превенция, в бюджета продължават да се заделят средства за въвеждането ѝ – 100 000 през миналата година, 50 000 – за тази. А през това време на Марс откриха вода.

Бургас е град на интегрираните неща. Милион и половина, през миналата година, са били заделени за „Интегрирана система за управление на градската среда", което, най-вероятно, означава видеонаблюдение. В новата капиталова програма има заложени още 2 милиона от външни източници и 250 000 лв. собствени средства. На фокус излиза и „Интегриран модел за управление на градската мобилност“, за който ще се тегли и заем – малко над два милиона. Всъщност, това е продължението на проекта за Интегриран градски транспорт, който трябва да включи създаването на бърз автобусен коридор, умни светофари и буферен паркинг в „Изгрев“.

И през тази година се заделят средства за „повишаване потенциала на Бургас като атрактивна туристическа дестинация“. След 4 милиона, планирани през миналата година, за тази са заложени малко под два милиона, голяма част от което ще е заем от Фонда за устойчиви градове. Проектът, който е по оперативна програма, е до 2022 г., през която вече можем да се надяваме, че ще сме развили потенциала си. В него са заложени ремонтни дейности на редица обекти, сред които и катедралния храм.

Проектът за реставрация на къщата на Георги Шагунов е заложена в бюджета с 20 000 лв. Проектът, а не реставрацията, за която ще се чакат, очевидно, по-добри времена, ако накрая сградата не рухне или някой клошар не заспи с цигара в нея. Клошарите имат такива навици. Проектът, обаче, беше заложен и в миналия бюджет, пак с 20 000 лв. Закупуването на автомобил за дома за стари хора „Цвета и Анка Върбанови“ също е включено в капиталовата програма с 38 000 лв. Този разход присъстваше и в бюджет 2019. 700 000 лв. са били заложени за изграждане на локална пътна връзка за Арена Бургас в миналогодишната програма, в тазгодишната за същото перо са заложени още 170 000 лв.

И още – отново са включени средствата за паметник на Коджакафалията. Заложени са пари за ремонт на стаи за първокласници; за защитни съоръжения в „Сарафово“; за инфраструктура в индустриалната зона на Българово… Малко над 2 милиона лева ще е съфинансирането, за което ще се тегли кредит, за новите електробуси. На лизинг ще се закупи и нов паяк. Един от най-любопитните планирани разходи е закупуването на два ледогенератора за люспест лед. Най-вероятно те ще са за двете рибарски пристанища. Средствата за тях са общо… 50 000 лв.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

БЧК - Бургас отчита дейността си за 2019 година, връчва благодарствени грамоти

Българския червен кръст в Бургас ще проведе своето годишно Отчетно областно събрание утре /24 февруари/. На него ще бъдат представени постигнатите резултати в дейността на местната червенокръстка организация за 2019 година. По решение на Областното ръководство ще бъдат връчени благодарствени грамоти на заслужилите членове и доброволци на..

обновено на 23.02.20 в 17:40

Патриотичен облик за 40 нови автобусни спирки в Сливен

Над 40 нови автобусни спирки в града получиха патриотичен облик по решение на общината. Поводът не е само предстоящия празник 3 март, а част от широко мащабна кампания за популяризиране на историческите личности на Сливен сред обществото, каза заместник-кметът Стоян Марков. Над 15 снимки на исторически личности родени в Сливен и кратките..

публикувано на 23.02.20 в 14:58

Паспортна служба - Бургас извършва подмяна на лични документи с изтичащ срок по предприятия и фирми

Организирана смяна на изтеклите стари лични документи с нови за служители във фирми и предприятия предлагат от Паспортната служба в Бургас. Целта е по – бързо и по – лесно да бъдат обслужени повече хора, коментира началникът й Милка Василева: „При заявка на големи предприятия или големи групи от хора, които трябва да подменят документите..

обновено на 23.02.20 в 14:16

Бургаските занаятчии притеснени, че на ул. "Алеко Константинов" няма да има достатъчно място за тях

Два павилиона за представителите на занаятчийската камара се предвижда да бъдат поставени на ул.“Алеко Константинов“ в Бургас, след приключване на реконструкцията й . Според председателя на камарата Майя Стоянова обаче, конструкциите няма да са достатъчни за дейностите на камарата. „Павилионите са много малки и не виждам как могат да се..

обновено на 23.02.20 в 10:59

Фермерски пазар ще се проведе в Бургас

Традиционният фермерски пазар ще се проведе днес на Славейковото пазарче в Бургас. Той е с работно време от 11:00 до 16:00 часа, а производители ще предложат своята биопродукция. Ще участват и творци на ръчно направени сувенири. Очакват се домашна юфка и билки от Айтоския Балкан, сиропи и тинктури от старопланински билки, бадеми от Айтос,..

обновено на 23.02.20 в 10:14

Последна възможност за закупуване на седмична електронна винетка за МПС над 3,5 тона

Днес е последната възможност за покупка на седмична електронна винетка за камионите и автобусите над 3,5 тона. От 24 февруари 2020 г. продажбата им за тежкотоварни превозни средства ще бъде преустановена, информират от АПИ. Промяната е свързана с въвеждането от 1 март 2020 г. на тол таксуване за тежкотоварните превозни средства над 3,5 тона...

публикувано на 23.02.20 в 08:54

Опера на открито или пеещи люлки - какво ще има на площад "Св. Св. Кирил и Методий" в Бургас?

Визията на площад "Св. Св. Кирил и Методий" в Бургас предстои да бъде променена. За обновяването на пространството от общината събират предложения от бургазлии. Началото постави първата от поредицата срещи с граждани и представители на институции. Целта е да се активизира творческата енергия на града, посочи зам. кметът Диана Саватева...

обновено на 22.02.20 в 16:56