Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Абонатните станции вече с досиета

Затяга се контрола, за да може да се осигури коректна сметка, коментира Светлана Белчева


Етажната собственост вече може сама да избира процента сградна инсталация, без да е нужно да иска предложения от топлинния счетоводител. Процентът й може да бъде не по-малък от 20 и не по-голям от 40 на сто. Промяната е в сила от този отоплителен сезон, но малцина потребители са се възползвали, посочи управителят на фирмата за топлинно счетоводство „Белчев строй“ Светлана Белчева. По думите й е най-добре професионалистите да определят процента, за да не се стигне до изкривяване на сметката. Предвижда се и всяка абонатна станция с парно да има досие. Белчева поясни:

„Това досие е изключително важно, защото в него се описват ремонтите и настройките в абонатната станция, както и причината поради която те са били променяни. Досиетата се водят от „Топлофикация“ и трябва да стоят в абонатната станция. Така и домоуправителите, които реагират на всяка оплакване от собствениците,  ще са запознати със ситуацията.“

Срокът за изготвяне и предоставяне на индивидуалните изравнителни сметки вече е до 15 юли, напомни Белчева. Промяна има и за рекламациите за изминалия отоплителен сезон, които вече ще се правят до 31 август.

Основните проблеми, създадени с годините, вече се регулират с нормативната уредба. Затяга се контрола, за да може да се осигури коректна сметка, добави още Светлана Белчева. Остават обаче опитите на потребителите да манипулират уредите за отчитане, което е в ущърб основно на съседите им.  Белчева предупреди, че новата проекто-наредба, качена на сайта на Министерството на енергетиката, предвижда при установена намеса да се слага служебен отчет на целия апартамент, а не само на конкретния радиатор, както беше досега.

Повече чуйте в звуковия файл.
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Община Бургас с бързи мерки за овладяване на свлачищен процес в Морската градина

Кметът Димитър Николов внесе извънредно предложение за разглеждане на предстоящото заседание на Общинския съвет в Бургас. То е за включване на нов обект в капиталовите разходи през 2020 г. - "Укрепване на подпорна стена в УПИ I, кв. 1 по плана на Приморски парк", съобщиха от Община Бургас. През последните 10 дни се установи, че е активирано..

публикувано на 25.02.20 в 17:38

Над 100 души се събраха на импровизирания протест "с книга в ръка" (ВИДЕО)

Над 100 души се събраха на импровизиран протест "с книга в ръка", в защита на сградите на пл. "Тройката" в Бургас и конкретно за книжарница "Хеликон".  Според някои от присъстващите, реакцията на Боил Банов, който категорично заяви, че няма да се разрушава нищо, докато Министерството на културата не направи обстойна проверка, е навременна и вдъхва..

публикувано на 25.02.20 в 17:37

В Бургас министър Деница Сачева проведе среща с представители на сдружения и хора с увреждания

В Народното събрание да бъде създадена работна група от юристи по семейно и конституционно право, които въз основа на предложенията на неправителствените организации да изготвят проект за промени в Закона за защита на детето, Семейния кодекс и Закона за социалните услуги. Това каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в Бургас,..

публикувано на 25.02.20 в 17:20

Митко Иванов: Казусът с „Хеликона“ обедини бургазлии

Казусът със събарянето на старата сграда на книжарница „Хеликон“ на площад „Тройката“ провокира недоволството на голяма част от жителите на Бургас. Теренът е частен, но е една от емблемите на града и част от неговата история. В годините се е утвърдил като средище на културната общност, тъй като именно там, в бившия хамбар, е започнало..

публикувано на 25.02.20 в 16:19

Боил Банов забрани всякакви дейности в района на „Хеликона“ в Бургас

Министърът на културата Боил Банов стопира всякакви дейности в района на площад „Тройката“, където се намира сградата на книжарница „Хеликон“.  От утре там ще влезе комисия, която да направи анализ дали сградите имат характеристики на паметници на културата. В района ще бъдат изпратени и служители на Главна дирекция "Инспекторат за..

публикувано на 25.02.20 в 15:33

Булевард Демокрация на 25-ти февруари

Темите в предаването Булевард Демокрация : Под карантина са поставени върнали се от Китай и Италия в Бургас и Сливен, какви симптоми имат хората и какво предприемат здравнати власти, ще ни разкаже Стоян Радев. Щурм на министри в морския град днес.  Очаквано на посещение пристигна от социалното министерство Деница Сачева, която се срещна в дневния..

публикувано на 25.02.20 в 14:29

Близо 6000 работодатели са объркали справките за доходите

Заради допуснати неточности, близо 6000 предприятия и самоосигуряващи се лица ще трябва да изпратят отново справките за доходи, изплатени през 2019 година, /по чл. 73, ал. 1 и ал. 6 от ЗДДФЛ/, съобщават от Националната агенция за приходите. Те са получили персонално писмо, с което НАП ги уведомява за объркването, както и указания за проверка на..

публикувано на 25.02.20 в 13:42