Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинските съветници спорят да пишат или не доклади за спортни събития/обновена/

| обновено на 23.01.20 в 17:31

 Раздел шести в новата наредба за финансиране на спортни събития в Бургас неочаквано предизвика спорове в комисията, чиито членове сами са написали текстовете в документа. Съветниците от спортната комисия трябваше да одобрят предложението, след като това вече направиха повечето им колеги  в останалите комисии.

Бойчо Георгиев възрази срещу текстовете, които формулират как ще бъде осъществяван мониторингът на различни спортни събития, включени в календара на Общината. Според тях общинските съветници ще трябва да присъстват на състезания като делегати,  ще дават становище как е преминала проявата, имало ли е посещаемост, какво е било поведението на публиката  и дори как събитието е било отразено в медиите. Всеки съветник ще трябва в тридневен срок да предоставя доклада си и той да бъде публикуван в интернет. Общ анализ ще бъде правен в края на годината, той ще е решаващ за финансирането на изявите и според него ще се  изготвя спортният календар.

Бойчо  Георгиев предложи разделът да отпадне. Според него оценката за едно спортно събитие на общински съветник би била субективна:

Има съответни федерации, които да им дават оценки на работата. Комисиите са помощни органи към общинския съвет, ние създаваме политиките, ние решаваме по дадено искане за дадени средства.Ние не можем да правим доклади и да ги качваме в интернет. Ще тръгнат да подскачат самите клубове.Ще кажат -какъв си ти, че да ни правиш доклад и анализ? Ние имаме един Нефтохимик с общинско участие и още не можем да го анализираме!

Предложението на Георгиев  не беше прието, а бяха направени уточнения, че мониторингът  може да се прави и от общинска администрация. Доклади също няма да бъдат качвани в интернет. 

Целта му е да има контрол,как се разпределят  публични средства, обясни зам. -кметът Диана Саватева

Аз не виждам императивна обвързаност между мониторинга и след това разпределянето на средствата. Тя е логична свързаност.Но  не е, примерно, аз давам 10 точки на това събитие и защото давам 10 точки,  то трябва да се финансира. Изработва се една информационна база, която се използва тогава,когато се формира календар.

Тодор Йосифов заяви, че общинските съветници ще следят как преминават събитията, дали  клубът е окачил на видно място логото на общината:

Говорим за над милион и половина лева, това е икономиката на Бургас.Ако искаме да подпомогнем тези отбори, които показват силни резултати и достигат до успехите, трябва да насочим повече финансиране към тях.Ние можем да изразяваме мнение.

Севдалина Турманова подчерта :

Община Бургас финансира и други мероприятия. Примерно, спортистите ще кажат -защо ще оценявате само нас?!Защо някой не оцени културните мероприятия?На тях държат ли им сметка?

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:



Освен противоречия около присъствието  на  общинските съветници като делегати на спортни събития, в новата спортна наредба юристи откриха много неточности.Конкретни примери защо не може да одобри  текста посочи председателят на комисията юристът Иво Баев. 

Другият юрист в комисията Костантин Луков го подкрепи:

Аз няма да подкрепя докладната, защото имате преписани разпоредби от закона, което Законът за нормативните актове не го допуща юридически. И утре наредбата като я атакуват заинтересовани лица и падне ли в съда, плаща Общината разноски по делата. Да не ви казвам от предния мандат за колко разноски съм правил справка!

Вносителят Йордан Георгиев, обясни, че наредбата е била качена в интернет  на 23-ти декември, като никой от колегите му  или от ръководството не са  направили забележка или възражение срещу  текста и съдържанието й.

Предстои преработеният текст да бъде разгледан на извънредно общо заседание на спортната  и на правната комисия на 27 януари. Ден преди да се проведе сесията, на която тя трябва да бъде одобрена.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Близо 200 ще са участниците в международния плувен маратон „Порт Бургас"

За четвърта поредна година  ще се проведе в Бургас международният плувен маратон „Порт Бургас“. Досега участие са заявили близо 200 души. Има различни хора-деца, възрастни, любители, има и професионални плувци, обясни за БНР Бургас  организаторът Цанко Цанков от КПС “Победа“. Очакваме да се получи един прекрасен спортен празник за град Бургас,..

публикувано на 19.07.24 в 14:00

Стартира международният турнир по плажен тенис "Burgas Open"

Международният турнир по плажен тенис "Burgas Open" IFBT ще се проведе на морския бряг до неделя. Той е с ранкинг двойки: жени, мъже, мъже over, смесени и без ранкинг: начинаещи и среднонапреднали. Организатори на надпреварата са  Българска Асоциация по Плажен Тенис БАПТ, "Черноморски плажен спортен клуб Бургас" с подкрепата на Община Бургас. Днес от..

публикувано на 19.07.24 в 13:17

Бургаска лекоатлетка триумфира като двукратна шампионка за глухи

Бургаска лекоатлетка, ученичка в СУ "Юрий Гагарин", триумфира като двукратна световна шампионка за глухи. Състезателката на клуб "Бургас 98" Илияна Мичевска финишира с най-добро време в дисциплините 400 и 800 метра гладко бягане при девойките старша възраст. Първенството се проведе в Тайван, където българския химн прозвуча на два пъти при качването на..

публикувано на 18.07.24 в 14:47

Второ ново попълнение в селекцията на Нефтохимик

Роденият през 2006 година полузащитник Васил Ангелов е второто ново попълнение в селекцията на представителния отбор на Нефтохимик за предстоящия сезон. Той е роден в Бургас и започва своите първи стъпки в Академия „Чилибонов“. Преминава през ДЮШ на Черноморец (Бургас), Берое и ПФК „ЦСКА 1948“ (София).  През миналия сезон играе за дублиращия тим на..

публикувано на 17.07.24 в 18:21

Предстои международният плувен маратон "Порт Бургас"

На 20 юли, събота, в акваторията на Морската гара в Бургас ще се проведе четвъртото издание на Международния плувен маратон „Порт Бургас“. Близо 200 участника до момента са регистрирани в двете дисциплини – на 1000 м. и на 3000 метра. Сред тях има представители на България, Русия, Сърбия, Турция, Северна Македония, Румъния, Унгария, Германия,..

публикувано на 17.07.24 в 15:34

Антоний Моралийски и Ева Христова финишираха първи в плувния маратон в Созопол

Традиционният плувен маратон в Созопол се проведе днес по повод празника на града. В него се включиха 65 състезатели от България, Германия, Украйна и Русия. Състезанието стартира от кораба „Посейдон“ на километър от финала на плаж Санта Марина. Първи от мъжете разстоянието преплува Антоний Моралийски. Той е пети курс студент по медицина във Варна...

публикувано на 17.07.24 в 11:20
Испания с четвърта европейска титла във футболната си история

Испания с четвърта европейска титла във футболната си история

Отборът на Испания е новият европейски шампион по футбол. Футболистите на Луис де ла Фуенте победиха с 2:1 Англия. Срещата бе ръководена от 35-годишния французин Франсоа Льотексие. Това е четвърта титла за "Ла Фурия" в историята на турнира на Стария континент след 1964-а, 2008-а и 2012-а година, докато Англия губи втори пореден финал..

публикувано на 14.07.24 в 23:56