Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинските съветници спорят да пишат или не доклади за спортни събития/обновена/

| обновено на 23.01.20 в 17:31

 Раздел шести в новата наредба за финансиране на спортни събития в Бургас неочаквано предизвика спорове в комисията, чиито членове сами са написали текстовете в документа. Съветниците от спортната комисия трябваше да одобрят предложението, след като това вече направиха повечето им колеги  в останалите комисии.

Бойчо Георгиев възрази срещу текстовете, които формулират как ще бъде осъществяван мониторингът на различни спортни събития, включени в календара на Общината. Според тях общинските съветници ще трябва да присъстват на състезания като делегати,  ще дават становище как е преминала проявата, имало ли е посещаемост, какво е било поведението на публиката  и дори как събитието е било отразено в медиите. Всеки съветник ще трябва в тридневен срок да предоставя доклада си и той да бъде публикуван в интернет. Общ анализ ще бъде правен в края на годината, той ще е решаващ за финансирането на изявите и според него ще се  изготвя спортният календар.

Бойчо  Георгиев предложи разделът да отпадне. Според него оценката за едно спортно събитие на общински съветник би била субективна:

Има съответни федерации, които да им дават оценки на работата. Комисиите са помощни органи към общинския съвет, ние създаваме политиките, ние решаваме по дадено искане за дадени средства.Ние не можем да правим доклади и да ги качваме в интернет. Ще тръгнат да подскачат самите клубове.Ще кажат -какъв си ти, че да ни правиш доклад и анализ? Ние имаме един Нефтохимик с общинско участие и още не можем да го анализираме!

Предложението на Георгиев  не беше прието, а бяха направени уточнения, че мониторингът  може да се прави и от общинска администрация. Доклади също няма да бъдат качвани в интернет. 

Целта му е да има контрол,как се разпределят  публични средства, обясни зам. -кметът Диана Саватева

Аз не виждам императивна обвързаност между мониторинга и след това разпределянето на средствата. Тя е логична свързаност.Но  не е, примерно, аз давам 10 точки на това събитие и защото давам 10 точки,  то трябва да се финансира. Изработва се една информационна база, която се използва тогава,когато се формира календар.

Тодор Йосифов заяви, че общинските съветници ще следят как преминават събитията, дали  клубът е окачил на видно място логото на общината:

Говорим за над милион и половина лева, това е икономиката на Бургас.Ако искаме да подпомогнем тези отбори, които показват силни резултати и достигат до успехите, трябва да насочим повече финансиране към тях.Ние можем да изразяваме мнение.

Севдалина Турманова подчерта :

Община Бургас финансира и други мероприятия. Примерно, спортистите ще кажат -защо ще оценявате само нас?!Защо някой не оцени културните мероприятия?На тях държат ли им сметка?

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:



Освен противоречия около присъствието  на  общинските съветници като делегати на спортни събития, в новата спортна наредба юристи откриха много неточности.Конкретни примери защо не може да одобри  текста посочи председателят на комисията юристът Иво Баев. 

Другият юрист в комисията Костантин Луков го подкрепи:

Аз няма да подкрепя докладната, защото имате преписани разпоредби от закона, което Законът за нормативните актове не го допуща юридически. И утре наредбата като я атакуват заинтересовани лица и падне ли в съда, плаща Общината разноски по делата. Да не ви казвам от предния мандат за колко разноски съм правил справка!

Вносителят Йордан Георгиев, обясни, че наредбата е била качена в интернет  на 23-ти декември, като никой от колегите му  или от ръководството не са  направили забележка или възражение срещу  текста и съдържанието й.

Предстои преработеният текст да бъде разгледан на извънредно общо заседание на спортната  и на правната комисия на 27 януари. Ден преди да се проведе сесията, на която тя трябва да бъде одобрена.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стефан Радев - кмет на община Сливен

Общинският съвет в Сливен гласува 157 000 лева за футболните клубове в града

Общинският съвет в Сливен гласува да бъдат дарени на футболните клубове в общината 157 хиляди лева от общинския бюджет. От тях 150 хиляди ще бъдат дадени на отбора на Йордан Лечков, който играе във Югоизточна „В“ група и е последен в класирането с 13 точки. Останалите 7 хиляди лева ще получат отборите, които играят в областната група.  Кметът Стефан..

публикувано на 28.03.24 в 15:22

Решителен трети мач между "Дея Спорт" и варненския "Черно море" днес

Решителен трети мач между отборите на "Дея Спорт" и  варненския "Черно море" ще определи единия от полуфиналистите в Супер Волей, съобщават от Община Бургас.Морското дерби е днес от 19:00 часа. Домакин е зала "Младост".  Двата отбора си размениха по една победа в четвъртфиналния плейоф. Проблеми с контузени състезатели има "Дея Спорт" през този месец...

публикувано на 28.03.24 в 11:55

Созопол осигури финансова подкрепа за боксьора Петър Драганов

Созополският боксьор Петър Драганов да получава финансово подпомагане от общината, реши днес общинският съвет на заседанието си. То ще е в размер на една минимална заплата месечно, която ще му бъде изплащана в продължение на година. „В края на 2023 г.  изявеният созополски спортист Петър Драганов постигна осма поредна победа на професионалния..

публикувано на 27.03.24 в 17:05

Още отличия за бургаската борба в държавното първенство, девойките са отборни шампионки

Още отличия спечели бургаската борба на държавното отборно първенство за девойки и юноши в класическия стил, което се проведе в зала "Никола Станчев".  Девойките на клуб "Бургас", с треньор Николай Дачев, станаха отборни шампионки с актив от 119 точки. Следват "Станка Златева" - Сливен със 105 точки и "Юнак Локомотив" - Русе със 75 точки...

публикувано на 25.03.24 в 12:48
Снимката е илюстративна

Волейболистите от "Нефтохимик 2010" посрещат "Берое" днес

Днес от 18:00 часа отборът на "Нефтохимик 2010" , който завърши на трето място в редовния сезон, посреща шестия "Берое" Стара Загора в зала "Младост". Играе се до две победи от 3 мача. Вторите срещи са съответно на 25 март във Варна и на 26 март в Стара Загора.  Зала "Младост" ще посрещне в неделя и женския четвъртфинален плейоф между..

обновено на 23.03.24 в 13:11

Борците на "Черноморец Св. Борба" с два златни медала

Младежите от "Черноморец св. борба" спечелиха общо 2 златни, 1 сребърен и 2 бронзови медала на държавният лично-отборен шампионат по борба за юноши в свободен стил, съобщават от общината.  Домакин беше зала "Никола Станчев" в комплекс "Меден рудник". Участваха 143 състезатели от 37 клуба от цялата страна. На второ място със 120 точки е "Берое"..

публикувано на 22.03.24 в 13:31
Цанко Цанков

Цанко Цанков е готов за преплуването на протока Кук

Цанко Цанков, който по-рано този месец стана двоен световен шампион и световен рекордьор по ледено плуване на световното първенство в Талин, Естония, обяви че е готов за следващото си предизвикателство - преодоляването на протока Кук в Нова Зеландия. "Плувният басейн беше изграден в пристанището на Талин. Той е временна конструкция, самият басейн няма..

публикувано на 21.03.24 в 14:21