Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След дъжд качулка или как ще връщаме българите, които изгонихме

Една успяла българка, която може да се върне у нас
Снимка: ЕПА/БГНЕС

През годините съм се нагледал на много умилителни мерки от страна на държавници, които желаят искрено доброто ни, които желаят да ни покажат светлината в тунела, в който сме закъсали, ама единственото, което постигат тези мерки, е да пълнят ефира и сайтовете. Като подобна ми звучи и новата, предложена от социалното министерство, чрез която ще връщаме успелите българи обратно у нас. Не става ясно дали неуспелите в България ще ги пращаме някъде…

Хиляди наши студенти учат зад граница, анонсира заместник – социалният министър Зорница Русинова в сутрешния блок на НОВА. А проучване показвало, че над 60% искали да се върнат и държавата ще ги връща, щото хората тука намаляват. Търсели се и квалифицирани специалисти. Как ще ги връща? Ще им помага с пари над заплатата, ще им плаща за известно време наема, ще им осигури детегледачка, но за период до 4 месеца. Звучи хубаво. Ама само звучи.

Да ви кажа, не разбрах дефиницията „успели българи“. Някакси не схващам как един успял, наложил се българин, който работи това, което иска, за добри пари, ще се върне отново у нас. Особено в ерата на глобалното село. За някой лев отгоре и обещанието, че ще му плащат наема известно време. Имам приятели, които се върнаха. Без някой да им плаща наема, без някой да им гледа децата. Развиха си бизнес или започнаха работа, но защото така решиха. Аз самият, без да се имам за успял, живея в трети град. Никой, при местенията, не ми предлага да ми доплаща някой лев или да ми плаща квартирата. Сам се борих с живота и продължавам да се боря. А какво да кажат десетките хиляди, които правят това всеки ден? Които се чудят как да си платят сметките, данъците, таксите, да се развиват у нас, да развиват бизнес и да отглеждат деца? Защо не подпомагаме тях? Нас. Които вече сме тук. Аа, разбрах защо. Зорница Русинова обясни, че сме се целели в българите в престижни университети, където получават добро и качествено образование. Това означава ли, че нашите ВУЗ-ове, над 50 на брой и продължаващи да се увеличават и разширяват, не предлагат добро и качествено образование и че не са престижни? Ами, тогава, защо държавата продължава да ги издържа чрез държавните поръчки? Защо не се запуши първо тази дупка в кацата, вместо да се прави нова такава? Защо не се вдигнат детските надбавки, които да стимулират родителите да отглеждат децата си тук, вместо да правят чужди граждани някъде навън?

Зорница Русинова каза още, че се търсели квалифицирани кадри. Не, търсят се кадри. Във всеки бранш. Във всеки сектор. Кадри няма. Само за пример – летният туристически сезон наближава и браншът пак ще пропищи, че няма сервитьори, готвачи, камериери… Въпреки, че училищата произвеждат, ВУЗ-овете произвеждат и тези хора отиват да работят зад граница. Откъдето ще ги връщаме. Или – не, те не са завършили престижни университети. Но държавата има решение на този проблем. Ще търси работници вече не само от Беларус и Украйна, ами Таджикистан, Киргизстан и всякакви „-ани“, където заплатите им са по-мизерни от тукашните.

Но, не. Ние ще връщаме хората, които вече изгонихме. По същия прийом Министерството на туризма реши да връща българския турист, дето отиде да почива по Гръцко и Турско. Нали се сещате за оная кампания „Родното море не е демоде“.

Въобще, цялата ни политика в това отношение се крепи на онази хубава мисъл, която казват турците: Искам да имам акъла на българина, ама дето му идва отпосле*.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 100 изпълнители участват в концерта, посветен на Украйна в Бургас

Украинската диаспора в Бургас, Почетното консулство на Украйна в Бургас, с подкрепата на Община Бургас и Международен младежки културен център отбелязват днес Деня на независимостта на Украйна с голям концерт. В него ще участват над 100 изпълнители от украинската общност. Събитието ще започне в 17:30 часа пред Международния младежки културен център...

публикувано на 24.08.24 в 15:40

Овладян е пожарът между ямболските села Крайново и Голям Дервент

Овладян е пожарът между ямболските села Крайново и Голям Дервент. Днес дейностите по неговото локализиране ще продължат, на място са 11 противопожарни екипа и горски служители.  Пожарът пламна в четвъртък следобед в гориста, труднодостъпна местност, засегнати са около 1000 декара, тепърва ще се изясняват причините за възникването на пожара.

публикувано на 24.08.24 в 07:56

Евтим Милошев: 245 млн. компенсация за бизнеса заради скъпия ток

245 млн. лева са осигурени за компенсация на бизнеса за по-високите с 40 на 100 сметки за ток от месец юли до края на годината. Това каза служебният министър на туризма Евтим Милошев след среща с хотелиери и ресторантьори в к.к. “Слънчев бряг“. Очаква се изплащането на средствата да започне след 2 месеца, когато страната ни ще получи поисканата..

публикувано на 23.08.24 в 16:29

Второ денонощие огнеборците се борят с пожара между ямболските села Крайново и Голям Дервент

Второ денонощие продължават усилията на огнеборците да бъде потушен пожарът между ямболските села Крайново и Голям Дервент. Няма опасност огънят да засегне населени места, но гасенето се затруднява от пресечената местност и вятърът, който за секунди разгаря, вече загасени огнища. В средата на юли в района на Воден и Крайново огнената стихия унищожи..

публикувано на 23.08.24 в 16:13

Остават 4 дни на зрелостниците да платят здравната си вноска за юли

До 26-и август младежите, които са завършили средното си образование тази година и са се дипломирали, но не са започнали работа веднага, внасят здравноосигурителната си вноска за юли. Същото важи и за зрелостниците, които ще бъдат студенти редовно обучение наесен и не са започнали работа. За Бургаска област 3335 са учениците, завършили средно..

публикувано на 23.08.24 в 14:29

В Болярово разкриват нови социални услуги за 90 потребителя

Деветдесет и седем работни места ще се създадат в община Болярово чрез разкриване на нови социални и интегрирани здравно-социални услуги за резидентна грижа и специализирани социални услуги за над  90 потребителя. В момента общинската администрация подготвя проект, с който ще се кандидатства за финансиране от Националния план за възстановяване и..

публикувано на 23.08.24 в 14:18

В Малко Търново канят на Летни културни празници

Традиционните Летни културни празници в Малко Търново престоят в края на тази седмица. Те ще се проведат от 23 август (петък)  до понеделник, 26 август. Това е тяхното 32 издание през годините. Провеждат се през втората половина на август, непосредствено след тържествата в местността Петрова нива. И тази година в програмата са включени..

публикувано на 23.08.24 в 14:00