Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

110 са кандидатите за литературната награда „Христо Фотев“

110 поети от цялата страна се конкурират за наградата на името на Христо Фотев. Техните книги, общо 131 на брой, издадени през 2018 и 2019 г., вече са предоставени на журито, което има за задача до началото на март да определи 10 номинации. 

Победителят ще бъде обявен на специална церемония, която традиционно се провежда на рождената дата на поета - 25 март. Наградата включва диплом, премия от три хиляди лева и малка пластика от български художник.

Националният конкурс е посветен на големия бургаски поет Христо Фотев. Той се организира веднъж на две години от Община Бургас, Министерството на културата, Съюза на българските писатели, Сдружението на българските писатели и Сдружение "Бургаска писателска общност". 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

4 златни и 3 сребърни медала за бургаски балерини

Балерините от детски балетен театър “Капка” се завърнаха с 4 златни и 3 сребърни медала от  5-ото юбилейно издание на националния танцов конкурс за класически балет, характерни и съвременни танци “България танцува” в Димитровград. Те се състезаваха в раздел класически танц. Стипендия за отлично представяне в раздел Класически танц бе присъдена на..

публикувано на 07.12.21 в 17:29
Снимки от генералната репетиция на операта

Оперният шедьовър "Мадам Бътерфлай" на бургаска сцена

Бургаската опера представя тази вечер „Мадам Бътерфлай“ от Джакомо Пучини. Музикалният спектакъл, който е под режисурата на Александър Текелиев, разказва драматичната любовна история между японска гейша и американски моряк, в главната роля е сопраното Йоана Железчева: „ Това  е моята любима роля , защото тук е описана тази чиста..

публикувано на 07.12.21 в 13:22

Балетна школа „Лебед“ представя „Страната на сладките“

Балетният спектакъл "Страната на сладките" по музика на П. И. Чайковски ще бъде представен на  15-ти декември 2021г. (сряда) от 19.30ч в Културен Дом НХК – Бургас В него участват ученици на балетна школа "Лебед" и гости професионални балетисти.  Спектакълът се реализира със сътрудничество на "Група за ориенталски танци "Амал" към сдружение..

публикувано на 07.12.21 в 12:59

Испанска романтична пиеса е най-новата постановка на бургаския театър

Спектакълът „Третата дума“ е най-новото премиерно заглавие в афиша на бургаския драматичен театър. Пиесата от испанския автор Александро Касона е класическа любовна история, в която се преплитат конфликти и тайни от миналото, пояснява директорът на театъра и режисьор на постановката Борислав Чакринов. "Това е една романтична, класическа,..

обновено на 07.12.21 в 10:03

Започна ремонтът на Художествената галерия „Жорж Папазов” в Ямбол

В Ямбол започна ремонтът на Художествената галерия „Жорж Папазов”. Дейностите са финансирани по Оперативна програма „Региони в растеж” и ще продължат до средата на 2023 година. Предвидените по проект средства са близо 4 300 000 лева.  Предвижда се обликът на галерията, част от която е и сградата на бившата синагога, да остане непроменен, подчерта..

публикувано на 07.12.21 в 09:02

Бургаският художник на годината е Георги Петков

Бургазлията Георги Петков е отличен за Художник на 2021, сред номинациите бяха още  Йордан Ангелов и Иво Бистрички. Връчването на приза стана по време на откриването на традиционната никулденска изложба в Дружеството на бургаските художници. В тазгодишното ѝ издание се представят над 100 творби на 65 автори. Петков каза: Голяма чест е, че..

публикувано на 06.12.21 в 15:18

Митко Иванов представя „Най-старите бургазлии“

Изследователят на историята на Бургас Митко Иванов ще представи днес лекция на тема "Най - старите бургазлии - снимки от 19 век". Тя е част от събитията, посветени на Никулден.   „Това, което ще представим, няма да има претенцията за пълно издание. Напротив – ние ще се опитаме да бъде широко достъпно, да бъде разбираемо и най-важното – да..

обновено на 06.12.21 в 13:24
Подкасти от БНР