Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Местят световната купа по акробатика от Бургас в София

Световната купа по акробатика, която трябваше да се проведе от 3 до 5 април и да е първото състезание в новата „Арена Бургас“ е преместено в София в „Асикс Арена“. Причината е, че залата в морския град, която трябва да бъде най-голямата у нас, няма да бъде готова, съобщи генералният секретар на Българската федерация по акробатика Недко Костадинов.

„Преди седмица получихме писмо от община Бургас в което бяхме запознати с факта, че залата няма да бъде завършена в определените срокове и няма да бъде готова да изпълни изискванията за състезание от нашия ранг. Това ни принуди да свикаме извънреден управителен съвет и решихме да преместим състезанието в София. В този период само Асикс Арена е свободна така, че тя ще е домакин“

Според Костадинов до преди нова година залата в Бургас не е била покрита, а предстои отново документите за финансиране да бъдат разгледани отново в Министерски съвет.

„Община Бургас и кметът Димитър Николов правят каквото могат, но не всичко зависи от тях. Има изпълнители, подизпълнители. Много е некомфортно, защото трябваше да информираме Международната федерация за тази промяна. Не бяхме сигурни, че FIG ще ни разреши да променим града и да проведем световната купа, а това е свързано с финансови загуби, защото има глоби, които федерацията налага за неизпълнен договор. Благодарим на Министерството на младежта и спорта в лицето на министър Красен Кралев, те ще ни помогнат финансово, защото с преместването на състезанието в София разходите ни се увеличават. Така ще можем да преодолеем поне от части финансовия проблем, който стой пред нас“, допълни Недко Костадинов.


700 са подадените заявки за участие в световната купа и в международния турнир, който ще се проведе успоредно с нея. На 4 февруари изтича срокът за подаването на поименните заявки.

В турнира за световната купа България ще бъде представена само от смесената ни двойка – шампионката от младежките олимпийски игри в Буенос Айрес Мариела Костадинова и Теодор Великов. 150 ще са спортистите ни записани в международния турнир.

Двете състезания ще се последна проверка преди световното първенство, което ще се поведе в края на май в Женева (Швейцария).


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаска лекоатлетка триумфира като двукратна шампионка за глухи

Бургаска лекоатлетка, ученичка в СУ "Юрий Гагарин", триумфира като двукратна световна шампионка за глухи. Състезателката на клуб "Бургас 98" Илияна Мичевска финишира с най-добро време в дисциплините 400 и 800 метра гладко бягане при девойките старша възраст. Първенството се проведе в Тайван, където българския химн прозвуча на два пъти при качването на..

публикувано на 18.07.24 в 14:47

Второ ново попълнение в селекцията на Нефтохимик

Роденият през 2006 година полузащитник Васил Ангелов е второто ново попълнение в селекцията на представителния отбор на Нефтохимик за предстоящия сезон. Той е роден в Бургас и започва своите първи стъпки в Академия „Чилибонов“. Преминава през ДЮШ на Черноморец (Бургас), Берое и ПФК „ЦСКА 1948“ (София).  През миналия сезон играе за дублиращия тим на..

публикувано на 17.07.24 в 18:21

Предстои международният плувен маратон "Порт Бургас"

На 20 юли, събота, в акваторията на Морската гара в Бургас ще се проведе четвъртото издание на Международния плувен маратон „Порт Бургас“. Близо 200 участника до момента са регистрирани в двете дисциплини – на 1000 м. и на 3000 метра. Сред тях има представители на България, Русия, Сърбия, Турция, Северна Македония, Румъния, Унгария, Германия,..

публикувано на 17.07.24 в 15:34

Антоний Моралийски и Ева Христова финишираха първи в плувния маратон в Созопол

Традиционният плувен маратон в Созопол се проведе днес по повод празника на града. В него се включиха 65 състезатели от България, Германия, Украйна и Русия. Състезанието стартира от кораба „Посейдон“ на километър от финала на плаж Санта Марина. Първи от мъжете разстоянието преплува Антоний Моралийски. Той е пети курс студент по медицина във Варна...

публикувано на 17.07.24 в 11:20
Испания с четвърта европейска титла във футболната си история

Испания с четвърта европейска титла във футболната си история

Отборът на Испания е новият европейски шампион по футбол. Футболистите на Луис де ла Фуенте победиха с 2:1 Англия. Срещата бе ръководена от 35-годишния французин Франсоа Льотексие. Това е четвърта титла за "Ла Фурия" в историята на турнира на Стария континент след 1964-а, 2008-а и 2012-а година, докато Англия губи втори пореден финал..

публикувано на 14.07.24 в 23:56

Йога и бягане в последния ден на „Царево спортува“

Йога практика се провежда на морската сцена в Царево. Инициативата е част от тридневното събитие „Царево спортува“ . Денят продължава със състезание по бягане 5KM RUN, което се провежда за първи път в Царево, разказа зам.-кметът на Общината Денис Диханов. "Това, че 5KM RUN е в Царево, за мен е едно от най-хубавите неща, които ще се случат..

публикувано на 14.07.24 в 08:29

Плувен маратон и десетки спортове предлага в три дни „Царево спортува“

„Царево спортува“ е инициативата, която за поредна година цели да заинтригува и раздвижи жителите и гостите на общината. В тридневното спортно събитие, тази година са предвидени демонстрации по мини голф, йога, аква зумба, каланетика, както и велообиколка на региона. Но гвоздеят на програмата е плувен маратон край бреговете на Царево. Той ще се..

обновено на 12.07.24 в 12:45