Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Новата (никотинова) дъвка за обществото

Снимка: Георги Корнейков, БНР

Предложението на трима депутати от ВМРО непушачите да получат два дни отпуск в повече постигна целта си. Влезе в ефирното време на големите медии, замествайки големите скандали. Обществото има нова дъвка, която да дъвче в следващите няколко дни.

С нескрит интерес прочетох предложените промени в Кодекса на труда, засягащи работещите на трудов договор непушачи и „бонусът“, който им се предлага от два допълнителни дни платен отпуск. Сред мотивите видях, че така ние сме си осигурявали по 10 минути нерегламентирана почивка, когато излизаме да пушим. Само за пример – аз работя като журналист през целия си съзнателен живот. В 80% от случаите, аз продължавам да извършвам аспекти от работата си, докато се отдавам на вредния си навик – водя служебни телефонни разговори; следя кореспонденция; следя информационни източници; обсъждаме теми и въпроси с мои колеги, също пушачи; общо – взето – върша работа. Не знам как е при народните представители, но не си представяйте, че почивката за цигара е свързана със състояние близко до нирваната, в което аз (и стотиците други хиляди пушачи) се отдаваме на медитация, изключени от останалата част от света.

Бих си позволил да напомня, че работата на мнозина пушачи, в това число и моята, е свързана с дейност пред компютър и/или преносимо устройство (таблет; смартфон). А съгласно Наредба № 7 от 15.08.2005 г. за минималните изисквания за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд при работа с видеодисплеи:

„Чл. 8. Работодателят организира трудовата дейност на лицата, работещи с видеодисплеи, по начин, осигуряващ периодични прекъсвания на работата с видеодисплеи, които се ползват за:

1. регламентирани почивки, като техният брой, продължителност и ред на ползване се определят в съответствие с изискванията на Наредба № 15 от 1999 г. за условията, реда и изискванията за разработване и въвеждане на физиологични режими на труд и почивка по време на работа (ДВ, бр. 54 от 1999 г.)“

Кой и кога ще дефинира, ако бъдат приети тези предложения за промени, за какво точно ползвам почивката си? Само за вредния навик, който имам или за да щадя очите си, за да мога да работя по-дълго и по-качествено.

Нещо повече. Аз, лично, работя на осемчасов работен ден, в условията на ненормирано работно време. Така че, моето работно време е изключително разтегливо понятие, за да се правят обобщения по толкова категоричен начин, че ползвам нерегламентирани почивки, за сметка на трудещи се непушачи.

Нещо повече. Намирам, че предложените промени са в противоречие на Закона за защита от дискриминация, чл. 4:

(3) (Изм. –ДВ, бр. 105 от 2016 г.) Непряка дискриминация е поставянето на лице или лица, носители на признак по чл. 4, ал. 1, или на лица, които, без да са носители на такъв признак, съвместно  с  първите  търпят  по-малко  благоприятно  третиране  или  са  поставени  в  особено неблагоприятно  положение,  произтичащо  от  привидно  неутрални  разпоредба,  критерий  или практика, освен ако разпоредбата, критерият или практиката са обективно оправданис оглед на законова цел и средствата за постигане на целта са подходящи и необходими

Именно поради това изпратих това становище до Народното събрание, тримата вносители и Комисията за защита от диксриминация. А и до евродепутата, избран от ВМРО, Андрей Слабаков. Интересна ще е и неговата позиция, а и европейския опит.

Но важното е, че обществото има нова дъвка. Била тя и никотинова.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

БЧК - Бургас отчита дейността си за 2019 година, връчва благодарствени грамоти

Българския червен кръст в Бургас ще проведе своето годишно Отчетно областно събрание утре /24 февруари/. На него ще бъдат представени постигнатите резултати в дейността на местната червенокръстка организация за 2019 година. По решение на Областното ръководство ще бъдат връчени благодарствени грамоти на заслужилите членове и доброволци на..

обновено на 23.02.20 в 17:40

Патриотичен облик за 40 нови автобусни спирки в Сливен

Над 40 нови автобусни спирки в града получиха патриотичен облик по решение на общината. Поводът не е само предстоящия празник 3 март, а част от широко мащабна кампания за популяризиране на историческите личности на Сливен сред обществото, каза заместник-кметът Стоян Марков. Над 15 снимки на исторически личности родени в Сливен и кратките..

публикувано на 23.02.20 в 14:58

Паспортна служба - Бургас извършва подмяна на лични документи с изтичащ срок по предприятия и фирми

Организирана смяна на изтеклите стари лични документи с нови за служители във фирми и предприятия предлагат от Паспортната служба в Бургас. Целта е по – бързо и по – лесно да бъдат обслужени повече хора, коментира началникът й Милка Василева: „При заявка на големи предприятия или големи групи от хора, които трябва да подменят документите..

обновено на 23.02.20 в 14:16

Бургаските занаятчии притеснени, че на ул. "Алеко Константинов" няма да има достатъчно място за тях

Два павилиона за представителите на занаятчийската камара се предвижда да бъдат поставени на ул.“Алеко Константинов“ в Бургас, след приключване на реконструкцията й . Според председателя на камарата Майя Стоянова обаче, конструкциите няма да са достатъчни за дейностите на камарата. „Павилионите са много малки и не виждам как могат да се..

обновено на 23.02.20 в 10:59

Фермерски пазар ще се проведе в Бургас

Традиционният фермерски пазар ще се проведе днес на Славейковото пазарче в Бургас. Той е с работно време от 11:00 до 16:00 часа, а производители ще предложат своята биопродукция. Ще участват и творци на ръчно направени сувенири. Очакват се домашна юфка и билки от Айтоския Балкан, сиропи и тинктури от старопланински билки, бадеми от Айтос,..

обновено на 23.02.20 в 10:14

Последна възможност за закупуване на седмична електронна винетка за МПС над 3,5 тона

Днес е последната възможност за покупка на седмична електронна винетка за камионите и автобусите над 3,5 тона. От 24 февруари 2020 г. продажбата им за тежкотоварни превозни средства ще бъде преустановена, информират от АПИ. Промяната е свързана с въвеждането от 1 март 2020 г. на тол таксуване за тежкотоварните превозни средства над 3,5 тона...

публикувано на 23.02.20 в 08:54

Опера на открито или пеещи люлки - какво ще има на площад "Св. Св. Кирил и Методий" в Бургас?

Визията на площад "Св. Св. Кирил и Методий" в Бургас предстои да бъде променена. За обновяването на пространството от общината събират предложения от бургазлии. Началото постави първата от поредицата срещи с граждани и представители на институции. Целта е да се активизира творческата енергия на града, посочи зам. кметът Диана Саватева...

обновено на 22.02.20 в 16:56