Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

ТЕЦ Сливен показа как съхранява и изгаря RDF гориво и биомаса

3
Снимка: Стоян Радев

ТЕЦ Сливен днес отвори врати за граждани и екологични организации, за да покаже как съхранява и изгаря RDF гориво и биомаса. Пред желаещите да влязат, директорът на топлоцентралата инж. Павлин Костов обяви, че от няколко дни се изгаря суровина от София, заедно с тази от местното сметище край село Хаджидимитрово, а вчера ДАНС  са взели проби от доставеното гориво. Той съобщи, че имат право на година да изгарят 16 хиляди тона RDF и биомаса. 

"Това е инсталацията за оползотворяване на RDF  и биогориво. Тук зад гърба ми виждате депото, в което се сипват въпросните горива и става подаването им към пещта за изгаряне."

Така изпълнителният директор на ТЕЦ Сливен инж. Павлин Костов накратко обясни на заинтересованите граждани и еколози как се съхранява RDF горивото и как работи инсталацията за изгаряне им. След обиколката Данита Заричинова от екологично сдружение „За Земята“ обяви своите притеснения

"Притеснението остава, че проверките са на хартия дали ще говорим за внос на чужд отпадък или на това, което се внася от други градове."

Част от гражданите също коментираха видяното в ТЕЦ Сливен.

"...На първо виждане аз съм доволен от нещата, които ги видях..."

"...Единственото, което мен ме притеснява са миризмите от отпадъка, който се оказа всъщност, че е от италианския RDF, който е складиран тук. Останах с убеждение, че повече италиански боклук няма да бъде вкаран."


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Хеликон" се мести временно, ще се върне на същото място в нова сграда

Преместването на книжарница „Хеликон“ е временно и по тяхно желание. Това съобщи във фейсбук профила си кметът Димитър Николов след разговор със собственика на веригата книжарници Данчо Панайотов. „На същото място ще се инвестира в нова, по-съвременна и по- голяма книжарница “Хеликон”, тъй като сегашната сграда му коства много голяма и..

публикувано на 24.02.20 в 14:44

Окръжният съд в Бургас: Дюните на Каваците не са унищожени, а само увредени

Окръжен съд – Бургас прекрати съдебното производство по унищожаване на защитена територия и природна забележителност „пясъчни дюни в м. Каваци“.  По делото безспорно се установиха нови фактически положения, въпреки това съдът е длъжен да разгледа делото в рамките на фактическите положения, посочени в обвинението. Когато установи нови фактически..

публикувано на 24.02.20 в 14:24

Засаждат дървета в „Зорница“, „Изгрев“ и „Славейков“

Залесителната кампания на Община Бургас продължава тази седмица в к-с "Зорница" - до бл. 25 и 42, к-с "Изгрев" - в района на бл. 40, както и в к-с "Славейков". През март в графика ще влязат "Меден рудник" и други квартали. Предстои засаждането на още стотици млади дървета, съобщават от Община Бургас. Това може да се случи с прякото и дейно участие..

публикувано на 24.02.20 в 11:19

Бургазлии искат ново разширение на "Синя зона"

Ново разширение на „синята зона“ в Бургас искат граждани. Заявлението е внесено в общинския съвет и се очаква да бъде разгледано още на февруарската сесия. Прогнозите, обаче, са че то далеч няма да е последното.  Заявленията са от хора, които живеят на адреси „Цариградска“ 70, 62 и 64А, „Мария Луиза“ 5 и ул. „Дебелт“ 16, входове 2, 3 и 4...

публикувано на 24.02.20 в 09:09

БЧК - Бургас отчита дейността си за 2019 година, връчва благодарствени грамоти

Българския червен кръст в Бургас ще проведе своето годишно Отчетно областно събрание днес /24 февруари/. На него ще бъдат представени постигнатите резултати в дейността на местната червенокръстка организация за 2019 година. По решение на Областното ръководство ще бъдат връчени благодарствени грамоти на заслужилите членове и доброволци на..

обновено на 24.02.20 в 08:37

Патриотичен облик за 40 нови автобусни спирки в Сливен

Над 40 нови автобусни спирки в града получиха патриотичен облик по решение на общината. Поводът не е само предстоящия празник 3 март, а част от широко мащабна кампания за популяризиране на историческите личности на Сливен сред обществото, каза заместник-кметът Стоян Марков. Над 15 снимки на исторически личности родени в Сливен и кратките..

публикувано на 23.02.20 в 14:58

Паспортна служба - Бургас извършва подмяна на лични документи с изтичащ срок по предприятия и фирми

Организирана смяна на изтеклите стари лични документи с нови за служители във фирми и предприятия предлагат от Паспортната служба в Бургас. Целта е по – бързо и по – лесно да бъдат обслужени повече хора, коментира началникът й Милка Василева: „При заявка на големи предприятия или големи групи от хора, които трябва да подменят документите..

обновено на 23.02.20 в 14:16