Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Над 60 заведения и магазини протестират символично днес в Бургас

Може би над 60-80 заведения протестират  днес в Бургас,това са кафета, ресторантчета , малки магазинчета, каза Валентин Димитров, собственик на един от най-емблематичните за бургазлии ресторанти  на ул. Богориди в града. Имаме група в  социалните медии и постоянно обменяме информация, уточни той.Повечето са сложили жълти жилетки  пред обекта или персоналът е облечен с тях. Мотивите са ни, че не приемаме наредбата на министерството на финансите за новия софтуер на касовите апарати:

Тази наредба, касае не само нас като ресторантьори,а и всички с малък и среден бизнес.Разчетите на министерството бяха, че стойността на една такава операция ще бъде около 120 лева на работно място. Нищо подобно.Един касов апарат е между 300 и 800 лева, софтуерът е от 1000 до 3000 лева.Разходите са огромни.

Основните ни искания са да се намали ДДС -то както е в Румъния, каза още  Димитров.С нея сме равнопоставени в ЕС. В този бизнес там ДДС -то е пет процента:

Става дума за около 300 млн. лева, които се губят по думите на министър  Горанов, се губят от кешови разплащания. по техни разчете щяха да бъдат засегнати около 120 хиляди фирми от тази наредба.Фирмите са над 300 хиляди. Те не очакваха да навредят на бизнеса на толкова много хора.

ЦЯЛОТО ИНТЕРВЮ ЧУЙТЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Зърнопроизводителите притеснени за износа на продукцията си

Заради ситуацията с въведените мерки срещу разпространението на коронавируса, зърнопроизводителите се притесняват дали ще успеят да пласират продукцията си. От бранша се надяват до август положението да се нормализира. Надяваме се да нямаме проблеми с износа на зърно, посочи председателят на Съюза на зърнопроизводителите в бургаска област..

публикувано на 08.04.20 в 15:21

И фирми за случаен превоз няма да ползват мярката 60/40

Фирмите за случаен превоз също са в колапс заради кризата. Транспортните компании зависят пряко и основно от туристическия бранш, който не функционира в момента. В неактивния сезон, фирмата на Добромир Симов поддържа 4-5 души персонал, който, през лятото, се увеличава. Той е категоричен, че не може да си позволи да плаща дори 40-те..

публикувано на 08.04.20 в 14:36
Снимката е илюстративна

Зеленчукопроизводителите очакват много фалити в бранша

Заради въведените по-строги мерки срещу разпространението на коронавируса много зеленчукопроизводители сигнализираха, че ще имат проблем с продажбата на разсадите си. Впоследствие беше решено да отпаднат голяма част от ограниченията за провеждане на фермерските пазари, както и за работата на земеделците на полето. Според хората от този бранш,..

публикувано на 08.04.20 в 08:10

От днес до 23 -ти април раздават пенсиите при мерки за сигурност

Изплащането на пенсиите започва от днес и ще продължи до 23 април.  Пощенските станции са дезинфекцирани. В условията на кризисно положение кметовете по места са създали  организация парите на възрастните хора да бъдат носени и по домовете им, съобщи Лиляна Драгоева, директор на бургаския клон  на „Български пощи“:  "Български пощи" са доказали във..

публикувано на 07.04.20 в 09:01

Бизнес-план, ако ще предоговаряме кредит с банката, заради кризата

План как ще се развива бизнесът ни след кризата е необходим, ако преговаряме с банка, когато не можем да си плащаме кредита. Това коментира пред БНР-Бургас Добромир Янев, финансов експерт с дългогодишен опит в банковата сфера . Ако бизнесът ни е блокиран заради кризата и не можем да обслужваме заемите си, трябва ние да инициираме среща и..

публикувано на 06.04.20 в 15:24

Мярката 60/40 е неефективна, смятат бизнесмени

60 фирми бяха подали документи за помощ по схемата още в първия ден на новия месец. Тя предвижда държавата да заплаща 60% от заплатите на работниците. ЕК също е заявила да осигури финансиране по този модел, коментира социалният министър Деница Сачева. Държавата ще осигурява за срок от 3 месеца средства на работодателите за изплащане на..

обновено на 03.04.20 в 17:15

Над 200 млн. лв. ще са загубите за туризма до лятото

През април и май от ранните записвания на чужденци и отменените заради пандемията от коронавирус почивки по Великденските и Гергьовденските празници туристичесикят бранш ще загуби над 150 милиона лева. На 48 млн. лв се изчисляват преките щети от март. Данните оповестиха за БНР-Бургас от Института за анализи и оценки в туризма.  Според..

публикувано на 02.04.20 в 17:22