Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

16 диви прасета бяха отстреляни от ловните дружинки „Странджа“

Снимка: slrb.org

16 диви прасета бяха отстреляни от ловните дружинки на ЛРС „Странджа“ само за почивните 25 и 26 януари, информира неговият председател Николай Вълчев. Най-много глигани – 5 броя, са убити от ловната дружинка в Крайново. С 4 трофея са се отчели в село Странджа, с 3 - в село Ситово, с 2 - в село Дъбово и с по 1 в селата Горска поляна и Шарково.

До 0,5 броя на 100 хектара трябва да се намали популацията на дивите прасета в страната, информира началникът на отдел „Здравеопазване на животните” в ОДБХ - Ямбол д-р Стоян Колев по време на проведената миналата седмица епизоотична комисия в Болярово. Срокът за лова на глигани е удължен до 16 февруари, така, че излетите продължават, каза Николай Вълчев.

Ловците обаче трябва да засилят контрола по спазване на мерките за биосигурност, напомни още д-р Стоян Колев. Вече има и положителни проби на африканска чума при свинете при четири отстреляни прасета в село Голямо Крушево. При домашни свине, както и в промишлените комплекси в област Ямбол на този етап няма открит вирус. Но са констатирани нарушения, най-вече от ловците, което създава риск за разпространение на болестта.

Месото от отстреляните диви прасета да не се смесва с други продукти във фризерите, докато не се потвърдят отрицателните проби, препоръча д-р Колев. Във фризерите вирусът оцелява 1000 дни и има риск да бъде заразена и друга храна.

Всички, които искат да отглеждат прасета в домашни условия, трябва да се регистрират в Областната дирекция по безопасност на храните. Към заявлението трябва да се приложи и документ за собственост или наем на имота, в който ще се отглеждат прасетата. В стопанства за лични нужди се допускат до 3 прасета за угояване, които трябва да не са женски или нескопени нерези. Таксата за 1 прасе е 1 лев. Задължително условие е и то да бъде купено от лицензиран свинекомплекс и да бъде с ушна марка от ветеринар. Към заявлението трябва да се приложи и становище от кмета на съответното населено място.

Освен за предотвратяването на разпространението на африканската чума по свинете, д-р Стоян Колев предупреди и да се вземат мерки срещу птичия грип. Опасността от него е основно, заради прелетните птици, каза още д-р Колев. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургазлии протестираха с искане за оставка на правителството и главния прокурор (СНИМКИ)

Близо 200 души протестираха в Бургас с искане за оставка на правителството и главния прокурор. Протестът започна пред сградата на Общината, след което премина по бул. „Алеко Богориди“ и завърши в Морската градина.  С плакати "Оставка“ и „Мафията вън от властта“ хората изразиха недоволството си от управлението на страната и посочиха, че искат..

публикувано на 13.07.20 в 19:37

Два протеста тази вечер в Сливен, един в Бургас

Два протеста на едно и също място са организирани в Сливен. Единият е под надслов „Махане с ръка пред общината.“ Той започва от 18.00 часа пред сградата на община Сливен. За по-късен час е насрочен вторият озаглавен „Протест срещу мафията“- 18.30 часа.  И двата протеста са организирани в социалните мрежи. Организиторите на втория, в страницата на..

публикувано на 13.07.20 в 17:47

Законен ли беше митингът на ДПС в Росенец?

Два едновременни протеста нагнетиха напрежението в парк „Росенец“ в събота. Въпреки предварително заявеното "плажуване", бе допуснато хиляди симпатизанти на ДПС също да бъдат докарани с автобуси и с автомобили и да бъдат поставени като жив щит между т.нар. Доганови сараи и  протестиращите. А законно ли е всичко това? Член 8 на Закона за..

публикувано на 13.07.20 в 17:23

Билетната каса на БДЖ в Приморско отвори врати за летния сезон

От днес отвори врати билетната каса на БДЖ в Приморско. Наличието на пункт за продажба на билети в курортния град значително ще улесни желаещите да пътуват с влак летуващи по Южното Черноморие да се снабдят с билети. Билетната каса ще работи до края на летния сезон с гъвкаво за клиентите работно време от 08:00 ч. до 12:00 ч. и от 12:45 ч. до 18:45..

публикувано на 13.07.20 в 16:17

"Булевард Демокрация" на 13 юли

Протестно лято започна. Напук на коронавируси, напук на началото на еврозонното ни бъдеще. Напук на слабия летен сезон. Ситуацията с протестите не е по-различна и от тези срещу кабинета, оглавяван от Орешарски. Едни искат оставки, други казват, че няма да ги подадат. Едни протестират, други контрапротестират. Едни казват, че страната е стабилна,..

публикувано на 13.07.20 в 14:57

БСП Бургас призова за подкрепа в протестите и в деня на вота

Социалистите в Бургас призовават за подкрепа в протестите, чрез отворено писмо до медиите. В него се посочва: "ПОЗИЦИЯ НА БСП - БУРГАС Уважаеми съграждани, Очевидно е, че обстановката в страната става все по-непоносима и всеки следващ ден оставане на власт на правителството на Борисов е пагубен за българския народ. Този модел на управление трябва да..

публикувано на 13.07.20 в 12:30

БСП внася вот на недоверие в сряда, а тази вечер ще има пореден протест и в Бургас

В изявление от централата на БСП лидерът Корнелия Нинова заяви: "Този модел на управление може да бъде сменен по два начина - под натиска на протестите или с вот на недоверие. В сряда внасяме вот на недоверие за корупция срещу правителството на ГЕРБ и "Обединени патриоти". “Призовавам всички, без оглед на партийни симпатии, в деня, в който този вот..

публикувано на 12.07.20 в 14:37