Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

БСП с критики към бюджета на Община Бургас за 2020 г.


Бюджетът на Община Бургас за 2020 г. беше приет с почти пълно мнозинство. Единствено общински съветници от БСП отказаха да го подкрепят. По време на почти двучасовите дебати, в залата се чуха както похвали за добре изготвения документ, така и критики за това, че в него има много неясни моменти. Основните забележки и на другите партии беше, че проектът за бюджета е публикуван много късно, което не е дало достатъчно време на общинските съветници да се запознаят с него подробно.

Основната критика на общинските съветници от БСП беше, че няма достатъчно голяма прозрачност по изготвянето на проекта за бюджета. Като пример те посочиха раздела за приходите. Увеличението на приходите се дължи на завишените данъци на автомобилите, както и от продажбата на общинско имущество, обясни Живко Господинов от БСП.  „Липсата на данни за недвижимите имоти на територията на общината, за приложените данъчни облекчения при определяне на данък сгради и такса за битови отпадъци за какви имоти са приложени, не дава възможност да преценим как е разпределена данъчната тежест“, посочи Господинов. Според БСП трябва да се предвидят в бюджета мерки за подобряване на условията за икономическо развитие и такива за насърчаване на малкия и средния бизнес. „Липсват мерки  и не са предвидени средства за подпомагане на млади семейства с малки деца. Отново за капиталови разходи са предвидени средства, чиито размер им отрежда второ място в разходната част на бюджета. Отново при разработката му не е дадена пълна и поименна информация за всеки обект. Това ни лишава от възможността за преценка на целесъобразността за включването им в програмата“, посочи Господинов. Според БСП в бюджета няма ясни цели и приоритети, който не осигурява развитие в нито един икономически сектор.

Христо Панайотов от БСП посочи, че в приходната част на бюджета е заложен нов кредит на Общината в размер на близо 15 млн лв. Той допълни, че са заложени средства за проекти, които няма да генерират приходи, чрез които да бъдат изплатени тези задължения. Панайотов посочи и няколко примера. „Лодкостоянка – над 2 млн. лв., атрактивна туристическа дестинация – над 4 млн. лв. от фонда, Дом на Нефтохимика – над 3 млн. лв от фонда, реконструкция на Немското училище – 4 млн. лв., Младежки център в ж.к. „Меден рудник“ – 1 млн. лв., Център по генетика – 3 млн. лв., електробуси – над 2 млн. лв. Всичко това е с кредити. Притеснявам се, че за 2019 г. издръжката на басейна е с 200 000 лв. повече от приходите, които генерира той. Да не говорим и за кредита, който трябва да се връща за неговото построяване“, посочи общинският съветник.  

Кредити в буквалния смисъл Община Бургас няма, посочи зам. кметът по бюджет и финанси Красимир Стойчев. Той поясни, че се позлват финансови инструменти, за да може да се усвояват европейски средства. „Дори и да ги наречем „дългове“, те непрекъснато намаляват. Относно записания дълг от 15 млн. лв. Това е изискване от Министерството на финансите – задължително е да включим нашето намерение, ако поемаме такъв дълг, но това не означава, че ще го вземем“, поясни той. Стойчев посочи, че относно развитието на бизнеса, трябва да се отчете капиталовата програма. „Тя е близо 34 млн. лв. Това не е ли бизнес? Това е работа на строителни фирми и на обекти. Всичко това живее в града“, каза зам.-кметът.

Бюджетът на Община Бургас всъщност е създаден от самите граждани, посочи кметът Димитър Николов. Опитали сме се да помогнем и да осигурим средства и за дейности, за които Общината и по закон не е ангажирана и не е длъжна, допълни той. Кметът отговори и на критиките за това, че спортните бази в Бургас не генерират приходи. „Например новия плувен басейн в Бургас, ние не сме го създавали, за да печелим. Ние искахме този басейн да бъде храм на плувните спортове за нашия регион. В него да се коват медали. С него да се борим със свръхзатлъстяването на децата. Чрез него да създадем база и самочувствие за бургаската спортна общественост. Общинският съвет може с едно решение да накарате този плувен комплекс да бъде на печалба. Ако завишим свободното ползване на басейна от предприятия и по отделно, редуцираме ползването му от 16-те плувни клуба и завишим тарифите, които плащат всички ползватели на този басейн“, посочи кметът. Той допълни, че не всички дейности в Бургас трябва да се измерват с пари, освен капиталовите и инвестиционни проекти. „Има дейности, към които ние носим отговорност като граждани и се опитваме да отговорим именно на тези нужди“, обясни Николов. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В събота отбелязваме Голяма задушница, вижте каква ще е организацията на движението

В събота отбелязваме Голяма задушница. Тя е първата от трите през годината и се пада ден преди Месни заговезни. По традиция на този ден близките на починалите посещават гробовете им, преливат ги с вино, прекадяват ги с тамян, раздава се на присъстващите храна и жито за "Бог да прости душите на покойниците". Очаква се много бургазлии да..

публикувано на 21.02.20 в 11:53

Няма опасност от фалит на ВиК Сливен

Няма опасност от фалит на ВиК Сливен, защото основния кредитор е държавата, чрез НАП и Басейнова дирекция. Това коментира кметът на Сливен Стефан Радев по повод изказването на министъра на околната среда и водите Емил Димитров, че заради лошото управление дружеството е пред финансов колапс.  Според кметът Радев лошото финансово състояние на..

публикувано на 21.02.20 в 11:10

Ваксинация на домашните птици в Сливенска област

Ваксинация на домашните птици срещу „нюкясълска болест“ в 10-километровите зони около индустриалните птицеферми в Сливенска област, разпореди областният управител Чавдар Божурски, след извънредно заседание на Областната епизоотична комисия. Причината за налагането на тези мерки са открити огнища на болестта на територията на Румъния.  В зоните..

публикувано на 21.02.20 в 10:39

Кръстовището при ул. "Средна гора" и "Оборище" е затворено до 17 часа

Днес, петък, до 17.00 часа ще бъде затворено за преминаване кръстовището при улиците "Средна гора" и "Оборище" в ЦГЧ, съобщиха от Община Бургас. Причина са изкопните работи за полагане на нови тръбопроводи. Впоследствие ул. "Средна гора" ще се сдобие с нова настилка и нови тротоари.

публикувано на 21.02.20 в 09:50

Кметът на Созопол представя отчета си за първите 100 дни управление

Кметът на Община Созопол Тихомир Янакиев ще представи отчета си за първите 100 дни от управлението си. Събранието ще се проведе днес от 17.30 ч. в залата на кино-видео клуба на НЧ „Отец Паисий“. Тогава ще се проведе и съставянето на Обществен съвет. „ До момента съм се запознал с проблемите на около 350 човека. Изготвили сме график, по..

обновено на 21.02.20 в 08:13

Без вода и днес в района около "Булаир"

Спират водоподаването днес / 21 февруари/  от 8,30 часа до 16,00 за района между улиците : - ул."Константин Фотинов", ул."Доктор Нидер", ул. "Цар Симеон I" и ул."Филип Кутев".  Причината за спирането на водата е извършваните в момента там строително-монтажни дейности от ВиК Бургас. 

обновено на 21.02.20 в 07:42

Опера на открито или пеещи люлки - какво ще има на площад "Св. Св. Кирил и Методий" в Бургас?

Визията на площад "Св. Св. Кирил и Методий" в Бургас предстои да бъде променена. За обновяването на пространството от общината събират предложения от бургазлии. Началото постави първата от поредицата срещи с граждани и представители на институции. Целта е да се активизира творческата енергия на града, посочи зам. кметът Диана Саватева...

публикувано на 21.02.20 в 07:39