Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Омбудсманът предлага срочни стикери за синята зона в Бургас

Има условия за дискриминация, отговарят от общинското предприятие "Транспорт"

| обновено на 30.01.20 в 08:38Въвеждането на срочен стикер за платено паркиране в синята и зелената зони предлага бургаският омбудсман Тодор Стамболиев.

Предложението идва след жалби на собственици на жилища в града, които ги ползват само в част от годината. Имотът им попада в обхвата на синята или зелената зона, но постоянният им адрес не е в общината и нямат право на стикер за преференциално паркиране.

„Нека бъде въведена услуга абонаментен времеви стикер подобно на винетните стикери, които могат да бъдат за 15 дни, за месец, за три, за година. Бургас е туристически град и може да бъде иновативен – идваш, доказваш с документ, че си собственик на жилище с актуална справка от Агенцията по вписвания, подават се документи и получаваш възможност да си закупиш съответно стикер“, предлага Стамболиев.

Според него, промяната няма да натовари с допълнителен човешки ресурс ОП „Транспорт“ и ще донесе нови финансови средства.

Предложението повдига повече въпроси отколкото дава решения, стана ясно от думите на управителят на общинското предприятие „Транспорт“ Андрей Рунчев. Критериите за издаването на подобен стикер е основният, посочи той:

"Как ще разграничим тези граждани? По какъв начин ще се издава? Колко пъти мога да се възползвам от това си право? Хората, които живеят в чужбина, извън Бургас, идват за 15-30 дни. Мисля, че е дискриминационно да делим хората. А тези, които живеят във Ветрен, Крайморие или Меден рудник, но имат имот в обхвата на синята или зелена зони?"

Ако има стикери за всички, това ще обезсмисли платеното паркиране, добави Рунчев. В момента са издадени около 6 000 стикера по местоживеене, а местата намаляват и са под 4 800. Работи се и по разширението на синята зона с нови участъци в трите квартала, където паркирането е най-голям проблем "Лазур", "Възраждане" и "Братя Миладинови". 

Омбудсманът уточни, че в отправените от него предложения за промяна в Наредбата се дава отговор на поставените въпроси. "Право на платено паркиране за срок от 1 до 3 месеца имат и собствениците на имот с предназначение -жилище, попадащо в района на зоната за платено паркиране. Правото се дава само на един собственик за съответния имот. За втори и следващ имот на същото лице, стикер не се издава," гласи становището на Тодор Стамболиев. Той посочва:

"Собственик на имот, който заплаща данък и такса смет за същия не бива да бъде поставен в различно положение от този, който живее постоянно тук. Несправедливо е на всеки час да пускаш sms и да плащаш значителна сума, за да може автомобилът ти да домува пред, или поне в близост до блока, в който живееш. Става въпрос за липса на възможност да си платиш за да паркираш, не за безплатно паркиране. С всяко увеличение на район на платена зона, поставените към мен сигнали ще се увеличават. Липсата на правила ще водят до други последствия, включително и до корупционни практики."

Повече може да чуете в звуковите файл:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мораторуим за ново строителство по Черноморието

Мораториум върху всякакво ново строителство по българското Черноморие е единственото спасително решение. Това коментира в Бургас лидерът на гражданската платформа „Изправи се бг“ Мая Манолова по повод казуса „Алепу“: "Не става дума за никакво укрепително съоръжение, а става дума за комплекс, който е разрешен от конкретни лица в ДНСК и който се..

публикувано на 05.06.20 в 17:04

Нова временна организация по бургаската улица "Транспортна" от понеделник

Заради извършване на ремонтни дейности на ул. "Транспортна", в участъка от кръстовището с ул. "Димитър Аврамов" до кръговото кръстовище с бул. "Димитър Димов", се въвежда временна организация на движението в периода от 08.06.2020г. /понеделник/ до 08.07.2020г. /сряда/. Затворени за превозни средства ще са лентите от страната на гробищния парк, като..

публикувано на 05.06.20 в 16:12

По обновената „Демокрация“ в Бургас ще растат млади дървета

10 стари и опасни дървета бяха премахнати с ремонта на централния бургаски булевард "Демокрация", близо до пресечката с "Богориди". Това информират от Община Бургас.  Днес на тяхно място засаждат 10 нови.  Те са няколкогодишни укрепнали екземпляри от вида кълбовидна акация. Този вид дърво е много подходящ за градски условия, има плитка коренова система и..

публикувано на 05.06.20 в 15:37

"Булевард Демокрация" - на 5 юни

И днес продължават споровете брегоукрепване ли е четириетажна сграда с обеми, подозрително приличащи на стаи и с асансьорна шахта. Ама всъщност, само ние си спорим. Строителната инспекция е категорична, че е брегоукрепване. Просто ние сме прости. В смисъл – не, че сме глупави, нямаме тази техническа експертиза. Въобще, в УАСГ спокойно могат да..

публикувано на 05.06.20 в 14:54

Под 30% от децата в Ямбол са отишли на детска градина

Под 30% от децата в Ямбол са отишли на детска градина през първите дни след тяхното отваряне. Очаква се посещаемостта да се увеличи още през следващата седмица. Детските заведения на територията на община Ямбол отвориха врати на 1 юни при стриктно  спазване на противоепидемичните изисквания. 639 деца от общо 2406 са посетили детските градини..

публикувано на 05.06.20 в 13:55

Поставят видеонаблюдение по алеята от Моста до Сарафово

Община Бургас започна изграждане на видеонаблюдение по алеята от Моста до квартал "Сарафово", която е една от най-посещаваните зони в града от пешеходци и колоездачи. Това е поредното надграждане на системата от камери, която изпълнява превантивна дейност срещу извършването на противообществени прояви и увреждането на имущество. По протежението на..

публикувано на 05.06.20 в 13:46

Поставиха спасителен пояс на бургаския мост

На Моста на бургаския плаж е монтиран спасителен пояс с 30-метрово въже като превантивна мярка. Той може да се използва единствено при спешни случаи с давещ се човек или друго живо същество, не и за игра. Комплектът със спасителния пояс е под видеонаблюдение. 

публикувано на 05.06.20 в 12:12