Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Омбудсманът предлага срочни стикери за синята зона в Бургас

Има условия за дискриминация, отговарят от общинското предприятие "Транспорт"

| обновено на 30.01.20 в 08:38Въвеждането на срочен стикер за платено паркиране в синята и зелената зони предлага бургаският омбудсман Тодор Стамболиев.

Предложението идва след жалби на собственици на жилища в града, които ги ползват само в част от годината. Имотът им попада в обхвата на синята или зелената зона, но постоянният им адрес не е в общината и нямат право на стикер за преференциално паркиране.

„Нека бъде въведена услуга абонаментен времеви стикер подобно на винетните стикери, които могат да бъдат за 15 дни, за месец, за три, за година. Бургас е туристически град и може да бъде иновативен – идваш, доказваш с документ, че си собственик на жилище с актуална справка от Агенцията по вписвания, подават се документи и получаваш възможност да си закупиш съответно стикер“, предлага Стамболиев.

Според него, промяната няма да натовари с допълнителен човешки ресурс ОП „Транспорт“ и ще донесе нови финансови средства.

Предложението повдига повече въпроси отколкото дава решения, стана ясно от думите на управителят на общинското предприятие „Транспорт“ Андрей Рунчев. Критериите за издаването на подобен стикер е основният, посочи той:

"Как ще разграничим тези граждани? По какъв начин ще се издава? Колко пъти мога да се възползвам от това си право? Хората, които живеят в чужбина, извън Бургас, идват за 15-30 дни. Мисля, че е дискриминационно да делим хората. А тези, които живеят във Ветрен, Крайморие или Меден рудник, но имат имот в обхвата на синята или зелена зони?"

Ако има стикери за всички, това ще обезсмисли платеното паркиране, добави Рунчев. В момента са издадени около 6 000 стикера по местоживеене, а местата намаляват и са под 4 800. Работи се и по разширението на синята зона с нови участъци в трите квартала, където паркирането е най-голям проблем "Лазур", "Възраждане" и "Братя Миладинови". 

Омбудсманът уточни, че в отправените от него предложения за промяна в Наредбата се дава отговор на поставените въпроси. "Право на платено паркиране за срок от 1 до 3 месеца имат и собствениците на имот с предназначение -жилище, попадащо в района на зоната за платено паркиране. Правото се дава само на един собственик за съответния имот. За втори и следващ имот на същото лице, стикер не се издава," гласи становището на Тодор Стамболиев. Той посочва:

"Собственик на имот, който заплаща данък и такса смет за същия не бива да бъде поставен в различно положение от този, който живее постоянно тук. Несправедливо е на всеки час да пускаш sms и да плащаш значителна сума, за да може автомобилът ти да домува пред, или поне в близост до блока, в който живееш. Става въпрос за липса на възможност да си платиш за да паркираш, не за безплатно паркиране. С всяко увеличение на район на платена зона, поставените към мен сигнали ще се увеличават. Липсата на правила ще водят до други последствия, включително и до корупционни практики."

Повече може да чуете в звуковите файл:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общественият посредник на Бургас с препоръка за детските площадки

Общественият посредник  на Бургас Тодор Стамболиев обръща внимание в препоръка до Община Бургас върху начина, по който се   изграждат и поддържат площадките за игра. Той припомня наредбите и изискванията за отстояния, условията на достъпност, изискванията към ползвателите и контролът, който трябва да се осъществява от администрацията.  Обръщам..

публикувано на 21.04.21 в 16:05

Полагат втория пласт асфалт върху част от булевард „Демокрация“ от утре

Полагане на втория износващ пласт асфалт върху голяма част от реконструирания бургаски булевард „Демокрация“ ще започне от утре, съобщават от Община Бургас. До събота ще се работи в източното платно, от страната на к-с „Лазур“, в участъка от ул. „Св. св. Кирил и Методий“ до ул. „Копривщица“. За целта движението ще бъде временно променено, като ще се..

публикувано на 21.04.21 в 15:07
средство за политически анализ

"Булевард Демокрация" - на 21 април

Има такава държава, дето електоралните ѝ единици хвърлят боб за какво ли не. Преди беше за мерките – ще ги разхлабват, няма да ги разхлабват… Днес е за правителство – ще има, няма да има. А всякакви политически врачки редят пасианси и все не им излиза мнозинството. Днес депутатът Тошко Йорданов, известен като почитател на Крумовите закони и..

публикувано на 21.04.21 в 14:59
Снимката е илюстративна.

Водата ще бъде спряна утре в част от Центъра на Бургас

Водата ще бъде спряна утре от 08:30ч. до 16:00ч. в част от Центъра на Бургас. Това съобщават от ВиК. Вода няма да има в района на ул."Климент Охридски" от ул."Гладстон" до ул."Христо Ботев"; на ул."Александър Велики" от ул."Гладстон" до ул."Христо Ботев"; на ул."Шейново" от ул."Цариградска" до ул."Сливница"; на ул."Патриарх Евтимий" от..

публикувано на 21.04.21 в 14:40

Сериозно напрежение против „Бургас Прайд“ (обновена)

Редица организации и Сливенската митрополия се обявиха против провеждането на „Бургас Прайд“. Събитието на хората с различна сексуална ориентация е планирано за центъра на морския град на 15 май. Шествие, речи и скандирания са предвидени за организирания „Бургас Прайд“. Това каза неговият инициатор Руси Милев. Целим да постигнем..

обновено на 21.04.21 в 14:20

Община Царево проверява сигнал за строителство край Лозенец

За багер и тежка техника на метри от морето край царевското село Лозенец сигнализират от Организацията за закрила на българските граждани и във фейсбук групата "Да запазим Корал".   В района на "Мечата дупка" до плажа Корал се подготвя терен за строителство. От община Царево в момента извършват проверка, обясни кметът Георги Лапчев: "Напълно нормално е..

публикувано на 21.04.21 в 13:41

"Демократична България" внесе искане за комисия за парк "Росенец"

Да бъде създадена временна комисия, която да установи дали са действали законно компетентните органи по случая с постройките в района на нос „Чукалята“ в парк „Росенец“. Предложението е внесено от групата на „Демократична България“ в Народното събрание. Комисията ще трябва да провери дали има нарушения при изграждането и експлоатирането на..

публикувано на 21.04.21 в 13:35