Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

6 филмови продукции кандидатстват за финансиране от Община Бургас

2 сериала и 3 филма бяха представени днес  пред общинската комисия по култура в Бургас. Те кандидатстват за финансиране.6-тият кандидат е " Божоле", чиято презентация не се състоя.100 хиляди лева ще бъдат дадени за една или няколко продукции, като условието е Бургас да присъства като локация в лентата. Решението ще бъде взето до десет дни. 

Повечето екипи залагат на комедията, но обещават и акцент върху вечните теми за приятелството, предателството, отношенията в семейството, кариерата и връщането към корените. 

Музикален филм, какъвто не е правен от години  у нас, обещава екипът на  „Голата истина за група „Жигули“. Зад интересното заглавие стоят имената на  Михаил Билалов,Герасим Георгиев-Геро,, Ирини Жамбонас, Филип Аврамов Параскева Джукелова и други. Сценарист е Ваня Николова, а режисьор е Виктор Божинов.

Сюжетът ще разкаже историята на рок група, която е събирателен образ на бандите от 80 -те години.  Всеки един от героите поема по свой път,  за да се върне след години отново в любимия Бургас. "Богориди", Казиното, Пристанището ще имат свое място в лентата, градът  ще се превърне в основен персонаж. Почти половината филм ще бъде заснет в него. Снимките трябва да започнат юли тази година. Авторите искат да снимат кадри от  концерт на Морска гара, най -вероятно това ще е част от Space music festiaval. Филмът се очаква да има премиера през пролетта на 2021 година.

Точна дата, на която филмът им ще се срещне с публиката, посочиха Ники Илиев и Башар Рахал. Това е 14 февруари 2021 година. Двамата акцентираха на успешните си кино проекти, които са едни от най-гледаните у нас. Тандемът презентира продължението на " Завръщане". То ще отведе героите от Пловдив в Бургас. Предстоят им неочаквани за тях ситуации, които ще се случат на знакови за града места- гарата, църквата, Морската градина. Идеята ни е да покажем, че Черноморието ни е красиво и предпочитано място за почивка. Филмите ни достигат до много фестивали и това ще е добра реклама за Бургас, обясниха Илиев и Рахал.  Снимките ще започнат в началото на септември.

Екипът на " Животински бесове" предлага история за млад финансист, който се връща в България от Лондон.  Неговият път към родината се оказва път към историята на баща му, който е починал при неясни обстоятелства. Той се опитва да се реализира тук. Бургас има чудесни възможности да се покажат новите и модерни сгради, в които се развива бизнес, обясниха днес  Марина Стоименова и Мартин Илиев. Според тях, Морска  гара е изключително подходящо място. Осигурени са вече над 300 хиляди за лентата, чиито снимки ще бъдат лятото.

 До дни телевизионните зрители ще гледат  "Съни бийч", а продуцентите му замислят и продължение. Те го представиха днес чрез видеовръзка от София. Андрей Арнаудов обясни, че във втората част Бургас ще присъства с обща  атмосфера и знакови обекти. Той също ще наблегне на визията, с която Черноморието привлича туристи. Това ще е позитивен образ, работили сме три години над сценария, каза Арнаудов. 

Още един сериал бе представен днес на комисията, това е  "Аз и моите жени". Той разказва живота на лекар, който работи и в София и в Бургас. Влюбва се в две жени и се жени за тях в двата града. И докато столицата е сивото му, монотонно ежедневие, то морския град е романтичната дестинация, която го връща към простичките и красиви неща в живота. Комедия, замислена като мини сериал от 6 серии, е това, обясни продуцентът Красимир Ванков. Филмът ще бъде заснет в бургаска болница, коя ще е тя, тепърва ще се уточни, предстои и кастинг за актьори. Сериалът трябва да е готов пролетта догодина.

 Филмът "Божоле" също кандидатства за финансиране, въпреки че официално днес нямаше негова презентация.Това е класическа любовна история, поставена в спецификата на модерния свят, с неочакван край, характерен често за късия игрален жанр. В центъра е възможната невъзможна любов, която вълнува творците откакто свят светува. Филмът ще се заснеме в Бургас, като за част от останалите роли, се предвижда да бъдат поканени знакови актьори от Бургас. Той ще бъде представен на български и международни кинофестивали, съобщават от общината.

Очаквайте в програмата на БНР Бургас най-интересната част от презентациите на продуцентите  и режисьорите .




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Belle Epoque Trio с пролетен концерт на Флората

С пролетен концерт ще зарадват бургазлии Belle Epoque Trio.Той ще бъде   от 18:30 часа  в експоцентър „Флора".   Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Община Бургас, чрез нейния Фонд КУЛТУРА. Три дами стоят зад  Belle Epoque трио. Това са  Мартина Табакова, пиано,  Нона Кръстникова, сопран и..

публикувано на 19.04.24 в 18:13

Представят балетната класика „Баядерка“ в понеделник

Трагичната история на Никия и Солор ще бъде разказана в спектакъла на балетната класика „Баядерка“ по музика на Лудвиг Минкус в понеделник на 22-ри април от 19 часа в Операта. Постановката и режисурата са на Веса Тонова, дългогодишна примабалерина на Софийска опера и балет, балетен режисьор и педагог. В балетната постановка артистите ще разкажат..

публикувано на 19.04.24 в 16:15

"Отчаяни съпрузи" в НХК на 24 април

Бойко Кръстанов, Даниел Пеев и Явор Бахаров са „Отчаяни съпрузи“. Тримата разказват в Културния дом на НХК, на 24 април, от 19.00 часа  за успехите или по-скоро неуспехите в любовния си живот. Първият тъкмо е бил зарязан с писмо, вторият си е намерил нова приятелка, а третият е със своята от 10 години.  Историите на тримата се обединяват от отчаяните..

публикувано на 19.04.24 в 15:12

Предстои в Бургас хоровата инициатива „България пее”

На 22 април предстои концерт на осем хорови колектива от Бургас и осмото издание на Националната хорова инициатива „България пее”. Музикалното събитие ще се проведе от 18:30 ч., в зала „Тончо Русев“ на Културен дом НХК. Това е петият концерт, който се осъществява в нашия град с подкрепата на Община Бургас и е с вход свободен.  Участници са смесен..

публикувано на 19.04.24 в 15:02

Александър Секулов представя в Бургас "Възхвала на провинцията"

Сценарист, драматург, писател, поет Александър Секулов съчетава еднакво добре различни пластове на културата и езика с динамика, колорит и индивидуалност, затова трудно може да остане незабелязан от взискателния читател. Най-новата му книга с фрагменти предлага трансформиращ препрочит на символичните и философски търсения, лежащи в основата на..

публикувано на 19.04.24 в 13:42

Премиера на "Две пръчки и три съчки" в Кукления театър в Бургас

Премиерата на "Две пръчки и три съчки" ще е тази събота, 20 април в залата на Кукления театър. Моноспектакълът е по пиесата "Contes d'Ecorces et de Brindilles" на Христина Василева. Режисурата, сценографията и музика е на asbl "Puppetspirit" Белгия. Участва Румяна Кралева. Ето и сюжета на историята - „От както Лили стана кака, в живота на..

публикувано на 19.04.24 в 12:26

Вокални творби от световната класика представят в операта тази събота

Вокални творби от световната оперна класика ще представи тази събота концертът „Солистите на държавна опера Бургас". Това е поредното събитие от камерната поредица на бургаската културна институция. То ще се проведе във фоайето на операта, където е много просторно и с прекрасна акустика, коментира оперната прима Мария Цветкова - Маждарова. "Нашият..

публикувано на 19.04.24 в 12:08