Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Лоши условия на труд гонят музиканти и балетисти от бургаската опера, твърдят артисти

Тодор Маджаров

Музиканти от бургаската опера се оплакват от прекомерно много участия извън града, свързани с пътуване. За последната година има напуснали инструменталисти, именно заради удълженото работно време.

Тодор Маджаров, който свири на тромбон, казва, че средната работна заплата в операта е около 700 лв. На музиканти им се налага да работят и на второ място, но честите пътувания за участия в други градове, ги изморяват. Понякога това е два – три пъти седмично, споделя той:

„Имали сме случай, пътуваме, примерно, до София. Свирим концерт, примерно, в 19 ч., докъм 21. Тръгваме с автобуса, прибираме се в 3-4 ч. сутринта. И на следващия ден нямаш време да се възстановиш, но трябва пак да си на работа“

В операта не се привличат млади хора, масово са пенсионери и в предпенсионна възраст:

„От много години, в бургаската опера и, може би, това е политика на самото ръководство, не се привличат млади хора, не се привличат качествени инструменталисти. Предполагам – на самия директор му е по-угодно да работи с хора, които вече са пенсионери или са в предпенсионна възраст“

Именно удълженото работно време, над нормите, е причина някои от музикантите да напуснат, позовавайки се на нарушение на Кодекса на труда.

Проблемът не засяга само оркестрантите. Балетни артисти също са напуснали операта през последните години. Разговаряхме с човек от балетния състав, пожелал да остане анонимен, който потвърди думите на Тодор Маджаров. Ситуацията при тях е също тревожна, защото те представят изкуство с телата си, което е пряко силите на човек, пътувал часове, сгънат в автобус преди това. Отделно – налага се да танцуват на всякакви настилки, в неотоплени и непригодени зали. Заплащането при тях е на минималната заплата, което няма как да мотивира млади балетисти да дойдат именно в Бургас, след като месечното им възнаграждение ще стигне точно за квартирата.

БНР-Бургас ще продължи да следи темата, изпратили сме своите въпроси и до пресцентъра на Държавната опера. 

Подробности можете да чуете в прикачения файл.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Златен пегас" отиде при Роза Боянова

Бургаската поетеса Роза Боянова спечели литературната награда за цялостно творчество "Златен пегас", на община Бургас. Тя се дава на всеки две години за постижения в областта на литературата и културата. За първи път литературните награди бяха връчени на церемония, която беше излъчена онлайн. Минути след награждаването Роза Боянова сподели:..

публикувано на 04.12.20 в 18:53

Издадоха книга за българските праведници по света

Издадоха сборник с разкази за съдбите на 20-те български "Праведници на света". Книгата събира на едно място житейските съдби на достойни българи, удостоени с огромното признание от Мемориалния комплекс "Яд Вашем" в Йерусалим. Тези наши сънародници са написали със смелостта си част от величавата история на България - спасяването на българските евреи от..

публикувано на 04.12.20 в 15:42

Насладете се на изложбата "Личностите на Бургас. Вечните артисти"

"Личностите на Бургас. Вечните артисти" е изложба, която представя 18 изявени творци, написали със златни букви името си в културната история на Бургас. Паната са разположени във витрините по ул. "Богориди", срещу Часовника, и вече се радват на вниманието на бургазлии.  Интересният дизайн на таблата е на художника Мирослав Моновски. Цялостната визия се..

публикувано на 04.12.20 в 11:48

DJ BoBo в Spice Music Festival 2021

На 6, 7 и 8 август ще проведе SPICE Music Festival 2021 в Бургас с най-добрите хитове от 90-те. Към събитието ще се присъединят 7 любими изпълнители. Една от най-големите звезди на 90-те DJ BoBo пристига за едно грандиозно шоу. С над 14 милиона продадени копия на албумите си и трайно присъствие в музикалните класации на почти всички европейски държави,..

публикувано на 04.12.20 в 10:24

Читалище „Изгрев“ представя мобилна експозиция за Никулден

Експозицията „Визуален разказ за Никулден” представя  легенди и предания за Свети Никола, рибарски традиции, рецепти за традиционни гозби, обичаи и занаяти, събития и документи, свързани с Никулден и празника на Бургас. Тя е на 6 пана и е предназначена за широк кръг посетители, съобщи секретарят на читалището Кристина Атанасова...

обновено на 04.12.20 в 09:22

Представят изложбата „Молекули от миналото“ в Бургас

„Молекули от миналото“ – така е озаглавена изложбата на Анелия Райкова, подредена в бургаската галерия „Неси“. Авторката работи в областта на живописта, пространствените изкуства и киното.  За картините си Анелия споделя, че са вдъхновени от морето, а самата изложба е жест към бургазлии за празника на града.  „Специално по този повод..

публикувано на 04.12.20 в 09:07

Отбелязваме 200 години от рождението на Сава Доброплодни

На 3 декември 2020г. сливенската регионална библиотека отбелязва 200г. от рождението на патрона си, възрожденецът Сава Доброплодни. Той е един от най-изтъкнатите възрожденски учители, книжовник, читалищен и театрален деец.  Поради въведените извънредни противоепидемични мерки в страната за ограничаване разпространението на короновируса, част от..

публикувано на 03.12.20 в 15:27