Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Лоши условия на труд гонят музиканти и балетисти от бургаската опера, твърдят артисти

Тодор Маджаров

Музиканти от бургаската опера се оплакват от прекомерно много участия извън града, свързани с пътуване. За последната година има напуснали инструменталисти, именно заради удълженото работно време.

Тодор Маджаров, който свири на тромбон, казва, че средната работна заплата в операта е около 700 лв. На музиканти им се налага да работят и на второ място, но честите пътувания за участия в други градове, ги изморяват. Понякога това е два – три пъти седмично, споделя той:

„Имали сме случай, пътуваме, примерно, до София. Свирим концерт, примерно, в 19 ч., докъм 21. Тръгваме с автобуса, прибираме се в 3-4 ч. сутринта. И на следващия ден нямаш време да се възстановиш, но трябва пак да си на работа“

В операта не се привличат млади хора, масово са пенсионери и в предпенсионна възраст:

„От много години, в бургаската опера и, може би, това е политика на самото ръководство, не се привличат млади хора, не се привличат качествени инструменталисти. Предполагам – на самия директор му е по-угодно да работи с хора, които вече са пенсионери или са в предпенсионна възраст“

Именно удълженото работно време, над нормите, е причина някои от музикантите да напуснат, позовавайки се на нарушение на Кодекса на труда.

Проблемът не засяга само оркестрантите. Балетни артисти също са напуснали операта през последните години. Разговаряхме с човек от балетния състав, пожелал да остане анонимен, който потвърди думите на Тодор Маджаров. Ситуацията при тях е също тревожна, защото те представят изкуство с телата си, което е пряко силите на човек, пътувал часове, сгънат в автобус преди това. Отделно – налага се да танцуват на всякакви настилки, в неотоплени и непригодени зали. Заплащането при тях е на минималната заплата, което няма как да мотивира млади балетисти да дойдат именно в Бургас, след като месечното им възнаграждение ще стигне точно за квартирата.

БНР-Бургас ще продължи да следи темата, изпратили сме своите въпроси и до пресцентъра на Държавната опера. 

Подробности можете да чуете в прикачения файл.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кадър от филма  “Страх” на режисьора Ивайло Христов

Най-добрият филм на “Златна роза” с премиера в Бургас

Черно-белият филм “Страх” на режисьора Ивайло Христов ще бъде в програмата на “София филм фест на брега” и ще има премиера в Бургас на 19 март от 20.30 часа. Режисьорът Ивайло Христов, актрисата Светлана Янчева и продуцентът Асен Владимиров са специални гости на фестивала и лично ще представят филма в новия Културен дом НХК, където ще се провежда..

публикувано на 05.03.21 в 13:04

"Ритуали на душата" - спектакъл в търсене на връзката между съзнание и тяло

Спектакълът „Ритуали на душата“ ще представи Танцова компания "ДЮН". Той се фокусира върху образите на дълбоко движение, в търсене на връзката между съзнание и тяло. Всъщност то разказва за практиката на срещата и сливането - Тяло и Душа в Едно .Това е пространствено представление , което се случва сетивно и иска да накара зрителя да..

обновено на 05.03.21 в 09:39

Магията на любовта оживява на сцената на НХК

Мултимедийният спектакъл на Нина Вангелова „Магията на любовта“ включва танц, музика, стихове и светлинни ефекти. Той е своеобразно продължение на „Магическият свят на любовта“, който оживя миналата година до Стената на приказките. Този път представлението ще бъде поставено на сцената на НХК, тази вечер от 19.30 часа. Включени са различни..

публикувано на 05.03.21 в 08:05

Живко Петров представя “Change The Way” в Бургас

Отново класен джаз, но провокиран от промяната на живота ни в пандемия, представя четвъртият студиен албум на трио  JP3, озаглавен  “Change The Way”. Живко Петров е на пианото, Димитър Карамфилов поема контрабаса от Веселин Веселинов-Еко, Димитър Семов отново е на барабаните. 12 са пиесите в албума. Независимо от различното звучене, при..

публикувано на 04.03.21 в 11:06

Представят филма „Късмет“ на фестивала „София филм фест - на брега“

Един изцяло бургаски филм ще бъде представен в рамките на фестивала „София филм фест - на брега“. „Късмет“ е заснет по разказ на Николай Фенерски. Режисьор е Христо Димитров - Хиндо. Филмът е създаден по време на кинокласа, който вече се превърна в традиция за фестивала, подчерта той.  „Късмет“ е така да се каже рожба на този киноклас...

публикувано на 04.03.21 в 09:22

"Февруари" на Камен Калев открива "София филм фест на брега"

32 филма са включени в програмата на фестивала „София филм фест“, който ще се проведе от 18 до 26 март. 12 от тях са късометражни. Кинопрожекциите от 19-тото издание ще са в обновената зала на Дома на Нефтохимика. БНР-Бургас е медиен партньор на фестивала.    Фестивалът открива новия филм на бургазлията Камен Калев „Февруари“, който бе част от..

обновено на 02.03.21 в 11:45

Бургаският мост светва в цветовете на българския флаг

По случай националния празник 3 март, най-разпознаваемият символ на града – Моста, ще светне в цветове на националния ни флаг. Идеята е на Община Бургас. Монтираните по цялата дължина на съоръжението светодиодни прожектори ще бъдат включени привечер на 3 март (след 18.30 часа). Заради динамично променящата се епидемиологична обстановка и от..

обновено на 02.03.21 в 10:14