Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Лоши условия на труд гонят музиканти и балетисти от бургаската опера, твърдят артисти

Тодор Маджаров

Музиканти от бургаската опера се оплакват от прекомерно много участия извън града, свързани с пътуване. За последната година има напуснали инструменталисти, именно заради удълженото работно време.

Тодор Маджаров, който свири на тромбон, казва, че средната работна заплата в операта е около 700 лв. На музиканти им се налага да работят и на второ място, но честите пътувания за участия в други градове, ги изморяват. Понякога това е два – три пъти седмично, споделя той:

„Имали сме случай, пътуваме, примерно, до София. Свирим концерт, примерно, в 19 ч., докъм 21. Тръгваме с автобуса, прибираме се в 3-4 ч. сутринта. И на следващия ден нямаш време да се възстановиш, но трябва пак да си на работа“

В операта не се привличат млади хора, масово са пенсионери и в предпенсионна възраст:

„От много години, в бургаската опера и, може би, това е политика на самото ръководство, не се привличат млади хора, не се привличат качествени инструменталисти. Предполагам – на самия директор му е по-угодно да работи с хора, които вече са пенсионери или са в предпенсионна възраст“

Именно удълженото работно време, над нормите, е причина някои от музикантите да напуснат, позовавайки се на нарушение на Кодекса на труда.

Проблемът не засяга само оркестрантите. Балетни артисти също са напуснали операта през последните години. Разговаряхме с човек от балетния състав, пожелал да остане анонимен, който потвърди думите на Тодор Маджаров. Ситуацията при тях е също тревожна, защото те представят изкуство с телата си, което е пряко силите на човек, пътувал часове, сгънат в автобус преди това. Отделно – налага се да танцуват на всякакви настилки, в неотоплени и непригодени зали. Заплащането при тях е на минималната заплата, което няма как да мотивира млади балетисти да дойдат именно в Бургас, след като месечното им възнаграждение ще стигне точно за квартирата.

БНР-Бургас ще продължи да следи темата, изпратили сме своите въпроси и до пресцентъра на Държавната опера. 

Подробности можете да чуете в прикачения файл.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаският музей призовава да чуем историите на нашите баби и дядовци

Регионалният исторически музей в Бургас предизвиква всички да п олюбопитстват какво знаят за близкото минало хората наоколо,  бабите и дядовците, възрастните роднини. Те призовават техните истински истории да бъдат записани и да бъдат изпратени в музея, за да бъдат спомените запазени. "Поговорете с близките си хора! Дайте възможност на..

публикувано на 31.03.20 в 10:34

Хората на словото могат да изпращат свои творби за Алманах Бургас

Хората на словото са поканени да изпращат свои творби за публикуване в Алманах Бургас до 15 април. Търси се и проза, и поезия. Редакторският екип на списание "Море" ще извърши подбора за съставяне на новия годишен сборник. Изпращайте творбите си на следните адреси: Алманах Бургас -  almanahburgas@abv.bg Списание "Море" -  spisaniemore@abv.bg

публикувано на 30.03.20 в 11:49

Михаела Маринова: Преодолейте страховете си!

"Стъпка напред" е заглавието на дебютния албум на Михаела Маринова, който събира 13 парчета от последните пет години, в които изпълнителката превзе родната сцена. Звездата й изгря в шоуто "Х фактор", а мноколикият си талант Михаела затвърди в музикалния проект "Като две капки вода"  Най-новата песен в албума е "Страх от самота". Текстът и музиката..

обновено на 28.03.20 в 10:02

РИМ - Бургас подготвя интересни публикации за онлайн посетителите си

Специалистите от бургаските музеи подготвят лекции, които ще бъдат представени в текстови или аудио вариант във фейсбук страницата на културната институция. Темите ще бъдат най – разнообразни и ще са придружени с богат снимков материал, това съобщи Татяна Байкушева: „Етнографите ще подготвят поредица от публикации свързани с..

публикувано на 27.03.20 в 13:45

Златко Ангелов: „Хотелът на спомените“ е сложна плетеница от характери и събития

Романът на Златко Ангелов „Хотелът на спомените“ на бургаското издателство "Знаци" вече е по книжарниците, а може да бъде закупен и онлайн. Преводачът и журналист, който от дълги години живее в Испания, трябваше да се срещне с българските си читатели през март, но извънредните мерки, заради пандемията от коронавирус отложиха турнето...

публикувано на 27.03.20 в 12:35
Устие на река Велека, което е част от Природен парк „Странджа”

Посетете виртуално Природен парк "Странджа"

Природен парк Странджа кани своите посетители чрез интернет страницата си.  Инициативата е озаглавена „Виртуално пътуване в пределите на парка“  и чрез снимков материал представя природните забележителности. Идеята е на говорителя на дирекцията Йоана Гюрова.  "Идеята ни дойде след социалната изолация и невъзможността ни да..

публикувано на 27.03.20 в 11:55

Играят "Златната гъска" на живо в Youtube

Бургаският куклен театър ще представи в най –голямата платформа за видеосподеляне спектакъла „Златната гъска“. Той е номиниран за наградата "ИКАР" на Съюза на артистите в България. Представлението ще се играе по повод 27 март - Международният ден на театъра. Ще можете да го гледате от 11:00 ч. в живо излъчване в Youtube, като кликнете на..

обновено на 27.03.20 в 09:28